Kapari; Akdeniz mutfağı lezzetlerinden biri olan, keper, gebere otu, kedi tırnağı, menginik, karga kavunu gibi isimlerle de bilinen, küçük tomurcuklar halinde yetişen ve genel olarak turşusu yapılan bir bitki türüdür.
Kapari Faydaları Nelerdir? Ne İşe yarar?
Ülkemizde yoğun olarak Ege Bölgesi'nde yetişen kapari gıda sektörünün yanı sıra kozmetik sektöründe de kullanılan bir bitkidir. Avrupa ülkelerinde garnitür olarak tüketimi sağlanan kapari içeriğinde pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Demir, kalsiyum ve bakır açısından zengin olan bu bitki aynı zamanda yüksek oranda sodyum içermektedir. Bunların yanı sıra A ve K vitamini, niasin, riboflavin gibi vitaminler açısından da zengin olduğu bilinmektedir. Ortalama olarak 150-200 yıl yaşayan kaparinin pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- İçeriğinde yer alan A ve E vitaminleri sayesinde sinir sistemini önemli ölçüde etkileyen MS hastalığı için faydalı etkiler meydana getirmektedir.
- Flavonoid maddesi barındıran kaparinin faydalarına baktığımızda antioksidan özelliğinden söz etmek mümkündür. Vücutta bulunan serbest radikallerin dışarı atılmasını sağlayarak arındırıcı bir etki meydana getirmektedir.
- Lif açısından zengin olan kapari sindirim sistemini düzenler ve metabolizmanın dengelenmesine katkı sağlar. Ayrıca kabızlık, hazımsızlık ve gaz sancısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesine de etki eder. Bu etkileri sayesinde kilo vermek isteyenler için etkili bir yöntem olabilmektedir.
- Eski zamanlarda romatizmal ağrıların tedavi edilmesi için kullanılan kapari, aynı zamanda mide şişkinliği ve ağrısını önleme konusunda da destek olur.
- Kalsiyum ve magnezyum gibi önemli değerler açısından zengin olan bu bitki kemik sağlığını iyileştirir ve korur. Ayrıca iskorbüt ve felç gibi hastalıkların önlenmesi konusunda da faydalı etkiler gösterir.
Cinsel performansı olumlu yönde etkileyen kapari birçok faydalı etkiye sahiptir. Bunlardan en önemli kanser hastalarında düşük seyreden trombosit değerinin yükselmesine katkı sağlamasıdır. Bunun yanı sıra balgam söktürücü özelliği bulunan bu bitki akciğer ve karaciğer sağlığını da korumakta ve iyileştirmektedir.
Kaparinin Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Sağlamış olduğu faydaların yanı sıra kapari zararları da olabilen bir bitki türüdür. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu bitki taze bir şekilde tüketilmez. Genel olarak işlenmiş şekilde tüketilmesi önerilir. Çiğ bir şekilde tüketilmesi zehirlenme gibi bir durum meydana getirebilir. Ayrıca dengeli tüketilmesi önerilir. Aşırı bir şekilde tükettiğiniz zaman çok fazla susama meydana gelebilir. Çünkü bu bitki çok yenilirse vücuttaki suyu çeker ve bu da şişkinliği beraberinde getirir.
Yüksek tansiyonu bulunan kişilerin tüketmesi önerilmemektedir. Bu besinin içerisinde yer alan sodyum vücuttaki suyu çekere kan hacminin artmasına neden olur. Buda oluşabilecek kalp hastalıklarının riskini arttırır. Bununla birlikte kemiklerde erime problemi de meydana gelebilir. Bu nedenle aşırı tüketimden kesinlikle kaçınmak gerekir. Son olarak hamile kadınlar tarafından da tüketilmemesi gerekmektedir.
Kapari Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilir?
Tam bir şifa deposu olarak nitelendirebileceğimiz kapari tüketimi genel olarak reçel ya da turşu olacak şekilde gerçekleştirilir. Bununla birlikte kırmızı et ya da beyaz etin yanında meze şeklinde de yenebilmektedir. Salata ve pizzalarda kullanımı çok yaygındır. Bunların yanı sıra kozmetik sektöründe de tercih edilmektedir.
Kapari Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?
Ülkemizde yetişebilen bir bitki olan kapari, pek çok yerde satışı yapılan bir besin olarak nitelendirilir. Genel olarak miktarına ve yapılış özelliğine göre kapari fiyatında değişiklikler olabilir. Çok pahalı değildir ve çoğunlukla ms hastalığı için tercih edilir.