Fazla kahve içmek; kalp, tansiyon, mide rahatsızlıkları, şeker hastalığı, migren, vitamin ve mineral eksikliği, gebelik, karaciğer ve safra kesesi gibi pek çok alanda zararlı yan etkiler meydana getirebilmektedir. Bu nedenle ölçülü tüketilmesi gereken bir içecek olarak nitelendirmek mümkündür.
Fazla Kahve İçmenin Zararları Nelerdir?
Günlük hayatta her birimiz kahve tüketimi sağlamaktayız. Gerek uyku açmak için gerek dinlenirken bazen de keyifli sohbetlerimizde ağzımızı tatlandırmak için kahve içeriz. Dengeli bir şekilde tüketildiği zaman vücut için faydalı etkiler sunan kahve aşırı bir şekilde içildiğinde ise bazı yan etkiler meydana getirmektedir. Bunları sıralamamız gerekirse şu şekilde belirtebiliriz:
- İçeriğinde bulunan kafein maddesi nedeniyle bağımlılık meydana getirebilen kahve, vücuda fazla ve düzenli olarak aynı şekilde alındığında kafein bağımlılığının oluşmasına neden olabilir. Kafein vücutta yüksek kan basıncı, kalp atışının daha hızlı olması, nefes alıp verirken zorlanma, yağ yakımının hızlanması, mide asidi üretiminde artış, idrar üretiminin artması, titreme, sinirli ruh hali, kulaklarda çınlama, ajitasyon ve adrenalin gibi etkiler meydana getirir.
- Kahveyi gereğinden fazla tüketmek hem fiziksel olarak hem de psikolojik birtakım etkiler meydana getirmektedir. Çünkü aşırı miktarda kahve içtiğinizde vücudunuz sakinleşmek için gerekli olan kimyasal bileşenleri üretemez ve bu da birtakım psikolojik etkilere neden olur.
- Fazla kahve içmek kalp ritminde bozukluk meydana getirebilir. Düzensiz kalp atışı ise çarpıntı oluşturur ve bu da taşikardi gibi rahatsızlıkların oluşmasına sebebiyet verir.
Kan basıncında artış meydana getiren fazla kahve tüketimi tansiyonun yükselmesine sebebiyet verebilir. Ülser ve şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gereken bir içecek olan kahve, vücutta su kaybına yol açabilmektedir. Ayrıca baş ağrısı gibi problemlerin oluşmasına da sebebiyet verebilir. Çok fazla kahve içmek doğurganlık için de yan etki oluşturabilir. Bu nedenle kesinlikle aşırı değil, dengeli tüketim sağlanmalıdır.
Günde Ne Kadar Kahve İçilmeli?
Yetişkin bir birey günde en fazla 3-4 fincan kahve tüketimi sağlamalıdır. Bu miktar yaklaşık olarak 400 mg. kafeine denk gelmelidir. Yani günlük hayatta 3 tatlı kaşığı kadar kahve tüketiminin aşılmaması gerekmektedir. Aşırıya kaçılmadığı zaman vücutta faydalı etkiler oluşturan kahve belirtilen oranların üzerinde tüketildiğinde ve vücuda gereğinden fazla kafein alındığında yan etkiler kaçınılmaz olmaktadır. Eğer ki gereğinden fazla kahve içtiyseniz bazı yöntemler ile vücudunuzu rahatlatabilirsiniz. Bol su içmek, magnezyum içeren vitaminleri takviye yapmak, organik süt tüketmek, taze havuç 1 bardak su ve sütü peş peşe tüketmek, aşırı tatlı tüketiminden kaçınmak gibi bazı yöntemle uygulayabilirsiniz.
Kahve İçmenin Faydaları Nelerdir?
Normal miktarda kahve içmenin vücuda birçok faydalı bulunmaktadır. Bazı hastalıklara karşı koruyucu kalkan etkisi meydana getiren bu içecek aynı zamanda gün içerisinde enerjik ve dinç hissetmenizi sağlar. Vitamine ve mineral açısından zengin olan kahve aynı zamanda hücrelerin yenilenmesini ve genç kalmasını sağlar. Depresyon ve diyabet gibi hastalıklara karşı da etkilidir.
Kahve İçmek Zayıflatır mı?
Vücutta yağ yakımının hızlanmasına destek olan kahve eğer spordan yarım saat önce içilirse yağ hücrelerinin yakılmasına ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine destek olur. Ayrıca metabolizma hızlandırıcı ve sindirim düzenleyici etkisi de bulunmaktadır. Vücuda enerji vererek daha etkili bir egzersiz uygulanmasını sağlarken kas gelişimine de etki etmektedir. Fakat fazla kahve içmek değil dengeli içmek tüm bu etkileri sağlamaktadır. Bu nedenle hızlı zayıflamak için aşırı kahve tüketiminden kaçının.