yeniloji.com
Sağlık

Çocuklarda Lenfoma Kanseri Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Henüz yorum yazılmadı
Çocuklarda Lenfoma Kanseri Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Yeniloji 3418 görüntüleme

Lenfoma; çocuklarda lösemiden sonra en fazla görülen, nedeni henüz tam olarak belirlenmemiş, Hodgkin lenfoma ve Hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki çeşide sahip olan bir hastalıktır.

Çocuklarda Lenfoma Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Tüm yaş gruplarında görülebilen bir hastalık olan lenfoma, daha çok erkek çocuklarında görülmektedir. Yapılan inceleme ve araştırmalara göre 15 yaş altında görülen lenfoma vakalarının %75'ini erkek çocuklar oluşturmaktadır. Genel olarak erken tanı ile birlikte hastalığın iyileşmesi ve kanserin yenilmesi oldukça mümkün bir durumdur. Daha çok 5-10 yaş arası erkek çocuklarda rastlanılan lenfoma belirtileri sıklıkla benzer şekilde seyretmektedir. Fakat belirtiler hastalığın türüne, yaygınlığına, vücutta dağıldığı ya da oluşturduğu bölgeye göre farklı belirtiler gösterebilmektedir. En sık rastlanılan belirti ise çenede şişlik ve azı dişlerde dökülme olarak belirtilir.

Çocuklarda lenfoma hastalığının en belirgin özelliği çenede meydana gelen şişliktir. Enfeksiyon kaynaklı değilse, antibiyotik kullanımına rağmen devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Genel bir tanımla lenfoma belirtilerine baktığımızda ateş düşmüyorsa, boyunda, koltuk altında ve kasıklardaki lenf bezlerinde ağrısız şişlikler varsa, gece terlemeleri meydana geliyorsa, halsizlik, iştah kaybı ve kilo kaybı gözlemleniyorsa lenfomadan şüphe edilebilir. Lenf bezlerinde görülen her büyüme lenfoma değildir. Fakat göz ardı edilmemesi gerekir. Bu tarz belirtilerde hemen bir hekime başvurulmalıdır.

Çocuklarda Lenf Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Çocukların bağışıklık sistemleri oldukça hassas olduğu için küçük yaşlarda farklı hastalıklara maruz kalabilirler. Genel olarak ateşlenme her çocukta görülebilen bir durumdur. Lenf kanserinin belirtileri arasında sıklıkla yer alan ateş, çocuklarda da kendini bu şekilde belli etmektedir. Eğer ateş 7 günden fazla sürüyorsa ve bunun yanında gece terlemeleri görülüyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz. Hatta bu bir haftalık süreci 5 gün olarak da ortalama bazda sunabiliriz.

Belirtilerin erkenden fark edilmesi ve tedaviye başlanması iyileşme olasılığını ve oranını yüksek oranda arttırmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte lenfoma hastası çocukların ömrünün birkaç yıl uzatılması değil, yaşıtları gibi sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirmesi amaçlanmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir ve ebeveynlere bu konuda büyük görev düşmektedir. Çocuklarınızda normal olmayan belirtiler görüyorsanız; ateş, şişlik gibi şeyler varsa kesinlikle uzman bir hekime danışınız.

Lenfoma Türleri Nelerdir? Çeşitleri ve Özellikleri

Sık karşılaşılan bir hastalık olan lenfoma çeşitleri hodgkin lenfoma ve hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki şekilde ele alınmaktadır. Hodgkin lenfoma, tedaviye olumlu yanıt verme açısından diğer türlere göre daha iyi huyludur. Lenf düğümlerinde ve dokularında meydana gelen hodgkin dışı lenfoma ise dolaşım sistemi ile mide ve bağırsak başta olmak üzere diğer organlara da sıçrayabilir. Bu nedenle diğer türlere göre tedavi edilmesi daha zordur. Fakat belirtildiği üzere erken teşhis ile kanser hastalığından kurtulmak mümkün olacaktır.

Lenfoma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lenfoma hastalığının tedavisi, birtakım ilaçların birleştirilmesi ile kemoterapi şeklinde uygulanmaktadır. Bunların yanında radyoterapi, immünoterapi, aktif gözleme gibi tedaviler de uygulanmaktadır. Tekrarlayan ve tedaviye direnç gösteren vakalarda kök hücre nakli ve akıllı ilaçlar kullanılabilmektedir. Hastalığın ilerleme durumuna ve evresine göre uygulanacak olan tedavi değişkenlik gösterebilir. Buna yalnız uzman doktorlar karar verir.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Zayıflatan Yiyecekler ve Yağ Yakan Sebzeler

Zayıflatan Yiyecekler ve Yağ Yakan Sebzeler

Zayıflatan yiyecekler; kalorisi düşük ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan besinlerdir...

Yağdan Kilo Verdiren Diyet ve Kürler Nelerdir? Yağdan Kilo Verildiği Nasıl Anlaşılır?

Yağdan Kilo Verdiren Diyet ve Kürler Nelerdir? Yağdan Kilo Verildiği Nasıl Anlaşılır?

Yağdan kilo verebilmek için metabolizma hızının yükselmesini sağlamak, dengeli ve düzenli beslenme düzenine geçmek, bunun yanı sıra spor ve egzersiz yapmak gerekmektedir...

Süt Kaymağı Cilde İyi Gelir mi? Yararları Nelerdir?

Süt Kaymağı Cilde İyi Gelir mi? Yararları Nelerdir?

Süt kaymağı; cildin tazelenmesini, nemlenmesini ve canlanmasını sağlayan, doğal etkili bir besindir...

Bademcik Şişmesi Neden Olur? Neden Geçmez?

Bademcik Şişmesi Neden Olur? Neden Geçmez?

Bademcik şişmesi; akut tonsilit olarak belirtilen, boğazın arka iki tarafında da bulunan ve vücudun ilk savunma mekanizması olarak nitelendirilen lenf düğümlerinin bakteri ya da enfeksiyon durumunda zarar görmesi durumudur...

Koronavirüs Lambda Varyantı Nedir? Nerede Görüldü? Riskleri Nelerdir?

Koronavirüs Lambda Varyantı Nedir? Nerede Görüldü? Riskleri Nelerdir?

2019 yılının son yıllarına doğru ortaya çıkan koronavirüs salgının geçirmiş olduğu mutasyonlardan birisi olan lambda varyantı, Latin Amerika'da ortaya çıkmış ve çok kısa süre içerisinde çok fazla vakanın oluşmasına neden olmuş bir durumdur...

Evde Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde Doğal Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde doğal saç bakımı, saçların sağlıklı ve güçlü olması için evde yapılan çeşitli bakım önerileridir...

Ayak Nasıl Küçülür?

Ayak Nasıl Küçülür?

Ayak küçültme, bazı operasyonlar ile ayakların daha kibar hale gelmesini sağlamaktır...

Pişmiş Domates Faydaları Nelerdir? Kalorisi Ne Kadar? Alerji Yapar mı?

Pişmiş Domates Faydaları Nelerdir? Kalorisi Ne Kadar? Alerji Yapar mı?

Çiğ domatese göre daha faydalı olan pişmiş domates, vücutta likopen maddesinin daha iyi emilmesini sağlamaktadır...

Ramazanda Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeli, Ne Yapmalı, Neler Yemeliyiz?

Ramazanda Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeli, Ne Yapmalı, Neler Yemeliyiz?

Ramazanda kilo almamak için; midede uzun süre kalacak, tokluk etkisi meydana getirerek kan şekerinde ani düşmeyi engellemeye yönelik bir beslenme programının uygulanması gerekmektedir...

Erotomani Nedir? Erotomani Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nelerdir?

Erotomani Nedir? Erotomani Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri Nelerdir?

Erotomani; karşılıksız, platonik aşk olarak bilinen, sanrılı bir bozukluk olarak tanımlanan paronoid bir durumdur...