Kayısı yağı; vitamin ve mineral bakımından zengin içeriği sayesinde, hem genel sağlık üzerinde iyileştirici etkisi olan hem de cilt sağlığını koruyan ve onaran bitkisel ve doğal bir yağdır.
Kayısı Yağı Faydaları Nelerdir?
Kendine özgü bir dokusu ve kokusu olan kayısı yağı; kayısının çekirdeğinden elde edilir ve sağlamış olduğu faydalar sayesinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kayısı yağı faydalarını genel anlamda şu şekilde sayabiliriz:
- Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol seviyesini düşürür. Sabah kahvaltılarında, öğlen ve akşam yemeklerinde tüketilebilir.
- Metabolizmanın hızlanmasını sağlayan bu doğal yağ, bağırsak hareketlerini düzenlemektedir. Sindirim sisteminin dengelenmesini ve beraberinde kabızlık sorunların çözülmesini sağlar.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. Kansızlığa iyi gelir ve aynı zamanda vücudun enerjik, dinç olmasına destek olur.
- Kayısı yağının cilde faydalarına baktığımızda; cilt sarmasının önüne geçtiğini belirtebiliriz. Cildin ölü hücrelerden arınmasını, daha canlı gözükmesini sağlar.
- İçeriğinde yer alan vitaminler sayesinde sivilce ve siyah nokta oluşumunu önlemektedir. Sebum dengesi sağlar ve lekelerin yok edilmesini sağlar.
- Egzama gibi cilt problemlerinin iyileşmesini sağlar. Cildin daha gergin ve parlak olmasını sağlar.
- E vitamini bakımından zengin olan kayısı yağının saça faydaları da bulunmaktadır. Saç uçlarını onarır ve saçların daha sağlık olmasını sağlar. Saç diplerinize uyguladığınız zaman egzaman ve kepek problemlerine iyi geldiğini söylemek mümkündür. Saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Faydaları sayesinde yüzüne kayısı yağı kullananlar olduğu gibi aynı zamanda birçok tarif için de bu bitkisel yağdan yararlanıldığını belirtmek mümkündür. Bu doğal yağ, genel anlamda sağlığı iyileştirici etki oluşturur.
Kayısı Yağı Nasıl Kullanılır?
Birçok konuda faydalı olan kayısı yağının kullanımı da değişkenlik göstermektedir. İçerisine bal ve süt ekleyerek tüketim sağlanabilir. Eğer cilde sürülmek isteniyorsa, 1 yemek kaşığı bal ve süt ile kullanılabilmektedir. Güzelce karıştırıp cilde sürüp, kurumasını bekledikten sonra 20 dakika durmasını sağlayıp ardından yıkayınız.
Günlük hayatta tükettiğiniz içeceklere az miktarda kayısı yağı ekleyebilirsiniz. Özellikle su ve çay içerisine ekleyebilirsiniz. Herhangi bir sakıncası yoktur. Düzenli kullanıldığı zaman etkili sonuçlar verse de aşırı kullanımdan kaçınmalısınız. Kayısı yağı nasıl uygulanır sorusuna bu şekilde cevap vermiş bulunmaktayız.
Kayısı Yağı Nasıl Yapılır?
Asıl olarak kayısı yağı, meyvenin çekirdeğinden elde edilmektedir. Kayısı çekirdekleri kurutulur ve soğuk pres yöntemine dahil edilir. Bu şekilde yağ elde edilmiş olur. Pek çok faydası olan ve kullanım alanı geniş olan bu yağı dilerseniz evde de yapabilirsiniz.
Evde kayısı yağı yapımı için ise farklı bir yöntem uygulayabilirsiniz. Kayısının çekirdeklerini çıkartınız ve küçük parçalar halinde doğrayınız. Daha sonra sabunları zeytinyağı içerisine bekletiniz. Yaklaşık olarak 15 gün beklettikten sonra yağ hazır olacaktır.
Kayısı Yağı Kullananlar Var mı? Tüylenme Yapar mı?
Kıl köklerini besleme özelliği olmasından dolayı kayısı yağı tüylenme yapar mı diye merak edilmektedir. Kaş ve kirpik dökülmeleri için tedavi amacı ile kullanılan kayısı yağı yüze uygulandığı zaman tüylenme yapmamaktadır. Kayısı yağı kullananlar gerek saç gerek cilt gerekse genel sağlık için bu yağdan destek almaktadır.
Kullanım alanı geniş olan ve birçok fayda sağlayan kayısı yağının zararlarının olmaması için aşırı olmayacak şekilde kullanılması gerekir. Az oranda siyanür içerir ve bundan dolayı dikkatli kullanılmalıdır. Alerjik durumlar söz konusu olursa kullanılmamalıdır.