Beslenme tarzı ve hayat tarzındaki birtakım değişiklikle nedeni ile meydana gelen kum dökme, toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Kum dökme meydana geldiği zaman idrarda eritrosit ve lökosit şeklinde kan hücreleri ve birtakım kristallere rastlanmaktadır.
Kum Dökme Belirtileri Nelerdir?
Sistin, fosfat, oksalat gibi kristallerin idrarda çözünememe durumu sonucunda meydana gelen kum dökme, böbreklerde şişme meydana getirir ve bunun sonrasında ağrı, bulantı ya da kusma gibi etkiler oluşabilir. Genel olarak idrar, böbreklerden inca kan damarları yardımı ile mesaneye ulaşır ve bu şekilde vücuttan dışarı atılır. Böbreklerden idrar torbasına doğru giden idrarda eğer ki kum ve taş varsa idrar kanallarında rahat bir şekilde ilerleyemez. Bunun sonucunda birikme meydana gelir. Oluşan taşlar idrardan aşağıya inemedikçe de ağrı yaygınlaşır ve idrar çıkma isteği artış gösterir. Bu süreçte idrarda koyulaşma meydana gelirken kan da görülebilir.
Pek çok kişide görülen kum dökme belirtileri karnın yan kısımlarından kasıklara, sırta doğru yayılan şiddetli ağrılar şeklindedir. Bu en belirgin özelliğidir. İdrar çıkıldığı zaman yanma hissinin oluşması, idrar renginin koyulaşması ve hatta gözle görülür bir şekilde idrarda kan olması en sık görülen semptomlar arasındadır. Taş dökme belirtileri aynı zamanda kusma ve bulantı gibi semptomlarla da gelişebilir. Bazen bu duruma enfeksiyon da eşlik etmektedir. Herhangi bir belirti vermeden bu taşlar ve kumlar içeride büyüyebilir.
Kum Dökme Kaç Gün Sürer?
Eğer ki kum dökme ne kadar sürer diye bakacak olursak bunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini belirtebiliriz. Kişinin üriner yapısı, kum ya da taşın büyüklüğü sürecin değişmesi konsunda etkendir. Bazı kişilerde şiddetli ağrılar görülürken bazılarında ise ağrı meydana gelmemektedir. Bu rahatsızlıkta net bir süre verilememektedir. Bazı insanlar 2 gün içerisinde kumu dökebilirken bazılarında bu süreç uzayabilmektedir. Genel olarak kum dökmeye sıcak iyi gelir mi diye sorulmaktadır. Sıcak su torbası ya da sıcak duş süreci kolaylaştırmaktadır. Eğer ağrı ve sancılar çok uzun süre devam ediyorsa ve kişiyi zorluyorsa cerrahi işlem uygulanabilir.
Kum Dökmeye Ne İyi Gelir?
Ağrı ve sancı fark edip doktora gittiğinizde idrarda kum görüntüsü tespit edildiyse eğer birtakım bitkisel yöntemler ile bu sürecin daha kolay tamamlanması sağlanabilir. Bunlar şu şekildedir:
- Kekik: Kum dökmeye yardımcı olan kekik, aynı zamanda kum oluşumunu önler ve kum dökme sırasındaki ağrıları hafifletir. Kekik çayını düzenli içmek bu konuda etkili olacaktır.
- Avokado Yaprağı: 15 gün boyunca avokado yaprağından hazırlanan çayı tüketirseniz, idrar yollarındaki kristallerin çözülmesini ve kum dökme şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.
- Ardıç Meyvesi: İdrar yollarının korunmasını sağlayan ardıç, kum dökme hastalığına yakalanma riskini düşürmektedir. Bunun için düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Ayrıca kum dökenler bu meyveyi tükettiğinde faydalı etkilerini görebilirler.
- Kuşburnu: Ezme ya da çay şeklinde tüketilen kuşburnu, kum dökme sancılarının giderilmesini sağlamaktadır. Bu bitkinin içerisindeki antioksidanlar, kimyasal bileşiklerin çözülmesini ve idrar ile atılmasını sağlar.
Limon suyu, turşu suyu, yeşil çay ve sarımsak bu rahatsızlık için tüketilebilen diğer bitkisel karışımlardır. Kum dökmeye bira iyi gelir mi diye oldukça sorulmaktadır. Fakat uzmanlar bunun doğru olmadığını ve içilmemesi gerektiğini belirtmektedir.
Kum Dökme Neden Olur?
Bu rahatsızlığın pek çok nedeni olabilmektedir. Kum dökme nedenlerine baktığımızda Genetik faktörler etkili olabileceği gibi, günlük sıvı tüketiminin az olması, potasyum ve şeker ağırlıklı beslenmek, sık sık idrar yolu enfeksiyonu yaşamak, daha önceden bir böbrek rahatsızlığının olması, uzun süre D vitamini ve kalsiyum takviyesi alan kişilerde meydana gelebilmektedir.