Yurdumuzda doğal olarak yetişen bitkilerden biri olan mahlep özellikle hamur işlerine lezzet katmak için kullanılmaktadır.
Mahlep Nedir? Ne İşe Yarar?
Bitkilerin insan sağlığı üzerinde oldukça olumlu sonuçları olduğu bilinmektedir. Mahlep bitkisi de bu bitkiler arasında sıkça tercih edilen bir bitkidir. Mahlebin kurabiyelerde ve hamur işlerinde lezzet katmak için kullanılmasının yanı sıra sağlık sorunlarında da tedavi destekleyici olabilmektedir. Şeker hastalığını engelleyici etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra şeker hastalarında tedaviyi destekleyici özelliktedir.
Mahlep tohumu vücutta oluşan ödemin atılması için etki gösterir.
Mahlep tohumu protein ve yağ asitleri bol miktarda bulunmaktadır. Bu bitkinin tohumu, çiçekleri ve yaprakları kullanılabilmektedir. Birçok alanda kullanılan bu bitki endüstriden kozmetiğe kadar tercih edilmektedir. Karın ağrılarında ağrı azaltıcı ve böbreklerdeki ağrıların da giderilmesi için tercih edilebilir. Karaciğer vücutta sık sık kendini yenileyebilen bir iç organdır. Karaciğerin sağlıklı çalışması vücuda alınan vitamin ve minerallerin emilmesi için gereklidir. Dolayısıyla bu bitki karaciğer sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
Mahlebin Faydaları Nelerdir? Neye Yarar?
Nefes darlığı ve astım hastalığında rahatlatıcı etkiye sahip olan mahlep günlük olarak düzenli bir şekilde kullanılması tavsiye edilir. Özellikle astım hastalarında tedaviyi destekleyici etkisi olması astım krizlerinin azalmasına yardımcı olabilmektedir. Kış aylarında oluşan ve soğuk algınlığından dolayı ortaya çıkan öksürük de boğazın yumuşamasını sağlar. Ayrıca balgam söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki balgam kolaylıkla atılabilmektedir. Mahlep, insanların vücudunda bulunan lösemi hücrelerine karşı vücudun direnç göstermesini sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde kişinin vücudunda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Antioksidan sayesinde vücut kendini yenileyebilmektedir.
Mahlep Neye İyi Gelir?
Bu bitkinin tohumu da vücutta farklı faydalar sağlar. Özellikle cinsel gücü arttırıcı etkisi tercih edilerek tüketilmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde prostat büyümesini engeller. Toz halinde hamur işlerinde çok fazla tercih edilir. Toz halinde mahlebin kullanılması kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir. Diyet yaparken kan şekerinin dengelenmesi diyete yardımcı olacaktır. Mahlep tozunun düzenli kullanılması ve dut pekmezi ile karıştırılarak tüketilmesi kilo almak isteyenler için doğal yöntemlerden biri olacaktır.
Mahlebin Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Mahlep bitkisinin tohumu, yaprakları ve çiçeği her alanda kullanılmaktadır. Bu bitkinin de çeşitli türleri bulunur. Özellikle cerasus cinsinde tohumlarının içerisinde hidrojen siyanürü bulunmaktadır. Tüketilen bu cins mahlep aşırıya kaçıldığında solunum ve nefes almada zorluk yaşamaya neden olan bir zehirlenme meydana gelebilmektedir. Parfüm sektöründe kullanılan mahlebin yiyecek ve içeceklerde tüketilmemesi gerekir. Mahlebin çok fazla tüketilmesi karaciğerin düzensiz çalışmasına neden olabilir. Her bitkisel üründe olduğu gibi mahlebin de günlük kullanım miktarından fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Mahlebin insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Birçok endüstri ve sanayi alanın da tercih edilen mahlebin çeşitleri farklı yapıdadır. Her alanda tercih edilecek olan mahlep cinsi ve türüne göre belirlenerek toplanır. Ayrıca mahlep ağacı mobilya sanayi tarafından da tercih edilir.