Boğazda tahriş ve göğüste ağrı meydana getiren kuru öksürük, balgamın çıkmadığı ya da balgamın zorla çıktığı durumlarda ortaya çıkan bir durumdur. Kişiyi oldukça yoran bu durum, genel olarak nöbetler şeklinde meydana gelir.
Kuru Öksürük Neden Olur?
Öksürük vücudun bir tür refleksi ve tepkimesi olarak nitelendirilmektedir. Gribal enfeksiyonlar sonrasında gelişebilen kuru öksürük eğer ki kendiliğinden meydana geliyorsa o zaman birtakım sorunlara işaret edebilir. 2 aydan fazla süren geçmeyen kuru öksürük bazı hastalıkların habercisi olabilir. Kuru öksürük nedenlerine baktığımızda şunları sayabiliriz:
Astım: Astımın en belirgin belirtilerinden biri olan kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste hırıltı, göğüste sıkışma gibi semptomlar ile birlikte gelişmektedir. Alerjik astımda öksürük nedeni olabilir.
Reflü: Reflü en sık görülen reflü belirtileri arasında yer almaktadır. Yatakta sırt üstü uzandığınızda mide asitleri yemek borusuna geçer ve bu öksürük meydana getirir.
Akciğer Hastalıkları: Tüberküloz, amfizem, pnömon, sarkoidoz, nonastmatik, eozinofilik, bronşit gibi birtakım hastalıklardan dolayı kuru öksürük meydana gelebilir. Bu hastalıklarda sadece kuru öksürük görülmez aynı zamanda ateş, aşırı terleme, sürekli yorgunluk ve ani kilo kaybı meydana getirebilir.
Sinüzit: Sinüslerde meydana gelen iltihaplanma kuru öksürük meydana getirebilir.
Alerji: Çok sık rastlanılan durumlardan biridir. Hapşırma, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler ile kendini gösteren alerji aynı zaman kuru öksürük de meydana getirebilir.
Tiroit Bezi İltihabı: Bu oldukça nadir görülen bir durumdur. Kuru öksürük böyle bir durumda meydana gelebilir. Genelde hırıltılı bir şekilde ortaya çıkar.
Gırtlak Kanseri: Genel olarak gereğinden fazla sigara içen kişilerde inatçı öksürük söz konusu olabilmektedir. Eğer buna ses kısıklığı da eklenirse akciğer kanseri ya da gırtlak kanseri belirtisi olabilir.
Kuru öksürük birtakım hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkarken aynı zamanda psikolojik de olabilir. Bununla birlikte yaşanılan yerdeki nemin az olması da kuru öksürük meydana getirebilir. Ayrıca korona virüsün belirtisi olarak da meydana gelebilir.
Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Genel olarak kuru öksürüğün giderilmesi için bol miktarda sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Boğazların rahatlamasını sağlayan sıvı tüketimi aynı zamanda balgamın dışarı atılmasını da sağlamaktadır. Bazı bitkisel yöntemler öksürüğü giderebilmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- 2 su bardağı sütün içerisine 5 diş doğranmış sarımsak koyunuz. Yaklaşık olarak 5 dakika kaynatıp süzünüz. Sonrasında içerisine 1 yemek kaşığı bal ekleyip gün içerisinde 3 defa sıcak şekilde tüketiniz.
- 2 su bardağı sütün içine 1 tane kuru inciri doğrayınız. Kaynadıktan sonra 20 dakika bekletip süzünüz. Bunu günde 2 çay bardağı içebilirsiniz.
- 1 su bardağı miktarında sıkılmış turp ile 1 yemek kaşığı balı karıştırınız. Bir şişeye koyup 12 saat bekletiniz. Gün içinde saat başı bir tatlı kaşığı tüketiniz.
- 1 su bardağı şalgam suyunun içine 2 tatlı kaşığı miktarında bal ekleyiniz. Yaklaşık 5 dakika kaynatıp sonrasında içiniz.
En hızlı öksürük kesici bitkisel yöntemler bu şekildedir. Ağız tadınıza uygun olan bir tarifi uygulayabilirsiniz.
Kuru Öksürük Nasıl Geçer?
Asıl olarak kuru öksürük için bitkisel yöntemleri uyguladıktan sonra sonuç bulamazsanız mutlaka doktora gidiniz. Çünkü kuru öksürüğün nedeni farklı birtakım hastalıktan dolayı oluşabilmektedir. Gerekli durumlarda ilaç kullanımı uygulanabilir. Bununla birlikte nedene bağlı olarak da bir tedavi yöntemi geliştirilebilir.
Gıcık Öksürük İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Eğer ki devamlı olarak bir öksürük problemi yaşıyorsanız kulak burun boğaz doktoruna gidiniz. Doktor gerekli durumlarda dahiliye ya da enfeksiyon hastalıkları bölümüne yönlendirebilir. Gece öksürük krizi yaşıyorsanız ve hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka tedavi gereklidir.