İçinde toz badem bulunan, içi yumuşak dışı ise kıtır kıtır, 1800'lerden gelen macaron bir Fransız kurabiyesidir.
Makaron Nedir? Tarifi Nasıldır?
Macaron son günlerde lezzeti ile adından sıkça söz ettiren bi kurabiye çeşididir. Fakat bildiğimiz kurabiyelerin tam tersine dışı çıtır içi ise yumuşak bir şekildedir. Bu kurabiyelerin malzemeleri şu şekildedir:
Kurabiye hamuru malzemeleri:
- 75 gr bayat yumurta akı
- 75 gr badem tozu
- 10 gr kakao (şekersiz)
- 30 gr beyaz toz şeker
- 159 gr tercihen katkısız pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tuz
Ganaj krema malzemeleri:
- 100 gr krema
- 100 gr sütlü çikolata
Macaron Yapımı Nasıl Olur? Tarifi Nedir?
Krema : Krema tencerede kaynama noktasına gelince, üzerine çikolatalar eklenip eriyinceye dek kısık ateşte karıştırılır ve buzdolabına koyulur.
Makaron : Yumurta akı ve tuz cam bir kase içinde düşük devirde çırpılıp köpüklenince şeker eklenir. Karışım, iyice köpürene kadar yüksek devirde çırpılıp, renkli olması için gıda boyası eklenebilir. Pudra şekeri, kakao ve badem blendırdan geçirildikten sonra yarısı bu mereng karışımına eklenir ve köpüğün dağılmasını engellemek için alttan üste doğru yumuşak hareketler ile karıştırılır. Ardından kalan yarısı da eklenerek tarif edilen şekilde karıştırılır. Macaron hamuru, sıkma poşetine doldurulup 3 cm aralıklar ile yağlı kağıt serilmiş olan tepsiye 1 lira bozuk para büyüklüğünde sıkılır. 30 dakika bekletilerek kuruması sağlanır. Tepsiye dizili merengler 15 dakika boyunca 160 derece ısıtılmış fırının içinde pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, soğuması beklenir ve ardından yerinden çıkartılıp eşleştirilir. Her bir çift kurabiyenin arasına, hazırlanmış olan ganajdan yerleştirilir. Hazırlanan makaron 1 gün bekletildikten sonra servis edilmelidir. Bu ölçüler ile 12-13 çift adet elde edilecektir.
Makaron Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Macaron yaparken dikkat edilmesi gereken bazı adımlar vardır. İşte makaron yapmanın püf noktaları:
- Yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yumurta akının bayat olmasıdır. Yumurta akının iki gün önce ayrılıp, cam bir kase ve üzerinde streç ile buzdolabında bekletilmesi gerekir.Kullanım için ise tarifi uygulamadan 1 saat önce buzdolabından çıkartmak icap eder.
- Makaron tarifi için verilen malzemelere gramı gramına uymak gerekir.
- Hamurunu tepsiye dizdikten sonra, tepsiyi üç kere sert bir şekilde tezgaha vurarak, çırpma işlemi esnasında oluşan kabarcıkların kabarmaya engel olmasına izin verilmemiş olunur.
- Macaronların fırındaki ideal pişme süresi 15 dakikadır. Az tutulursa sakızlaşıp, çok tutulursa da kuru olur. Ayrıca, fırının kapağını ilk 12 dakika asla açmamak gerekir.
- Sıcakken macarona dokunmak, dağılmasına sebep olur. Soğumasını bekleyip ardından spatula yardımı ile yerinden çıkartmak ve eşleştirme işlemini o zaman gerçekleştirmek gerekir.
- Yumurta akları, tıraş köpüğü gibi köpürene dek çırpıldıktan sonra daha fazla çırpılmamalıdır. Aksi takdirde sönecektir.
- Tarif için kullanılan bütün kuru malzemeler, sadece robottan değil elekten de geçirilmelidir.
- Çırpma işleminin ardından, karışımın içine herhangi bir metal gereç sokulmamalıdır. Karıştırma işlemi spatula veya tahta kaşık ile yavaşça gerçekleştirilmelidir.
Makaron Fiyatı Nedir? Pahalı mı?
Makaronlar piyasada hem kilo hem de tane ile satılabilmektedir. Fırın, pastane gibi yerlerden satın alınabildiği gibi internet üzerinden sipariş verilerek de satın alınabilir. Çok pahalı olmayan bu kurabiyeler lezzetleri ile hemen herkesin beğenisini kazanmaktadır.