Rahim kisti, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve rahimde bulunan yumurtaların bir tanesinin içerisinde sıvı birikmesi ile oluşur.
Rahim Kisti Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?
Kadınlar arasında çok yüksek oranda bulunmayan ancak her geçen gün daha da yaygın bir rahatsızlık haline gelen rahimde kist bulunması durumu çok büyük bir endişenin oluşmasına sebep olacaktır. Özellikle genç yaşlarda bu rahatsızlığa yakalanan bayanlarda doğurganlığın kaybedilmesi gibi endişeler yer alır. Bu aşamada rahim kisti denilen yapılar, rahmin içinde, dışında veya rahim duvarı üzerinde oluşan tümür formunda yer alan yapılara verilen isimdir. Bilindiği üzere vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan tümörlerin ilk etapta endişe yaratmaması gerekirken iyi huylu ya da kötü huylu olduğuna bakılmalıdır.
Kadınlarda görülen rahimde kist oluşumunda ortaya çıkan tümörlerin çok yüksek oranda zararsız tümör hücreleridir.
Araştırmalar, en çok 30 ile 40'lı yaşlardaki bayanların rahimlerinde bu rahatsızlığın görüldüğünü ortaya koyar. Birçok bayanda çok küçük oranda oluşan bu kistler rahim içerisinde farklı bölümlere yapışarak burada kalsa da bayanlar için herhangi bir olumsuz durum oluşturmamaktadır. Birçoğu tamamen zararsız olduğundan bayanlar çoğu zaman bu kistleri fark edemezler. Belirli bir süre sonra ortadan kaybolabilen bu kistlerden çoğu kişinin haberi olmayabilir. Uzmanlar, birçok bayanın fark etmemiş olsa da belirli dönemlerde rahim kisti rahatsızlığını yaşadığını belirtmektedir.
Yumurtalık Kisti Nasıl Oluşur?
Bu rahatsızlığın nasıl oluştuğuna dair net sebepler ortaya sunmak doktorlar için de oldukça zordur. Bu aşamada ilk sebep olarak hormon düzeylerinde oluşan hızlı dalgalanmalar gösterilebilir. Cinsel hormonların salgılanmasında çok farklı düzeyler ortaya çıkarsa bu durum kist oluşumuna sebep olabilmektedir. Bunun yanında bayanların etnik kökenleri de bu kist oluşumunda etkili olur. Özellikle Afrika ve Amerika kıtasında yaşayan bayanlar bu rahatsızlığı daha fazla yaşamaktadır. Bunlara ek olarak genetik etmenler de son derece önemlidir. Ailesinde bu sorunları yaşayan bayanlarda kist oluşumları daha yaygın görülmektedir. Son olarak bayanların menstrual döngüye yani adet görmeye erken yaşta başlaması da bu kistlerin oluşmalarına sebep olur.
Rahim Kistinin Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak rahimde kist belirtileri regl dönemlerindeki anormallikler ile kendini gösterir. Bu aşamada 7 günden daha uzun süren regl kanamaları, aşırı miktarda kanamanın olması, iki regl dönemi arasında da kanamaların olması, vücudun tamamında şişkinlik hissi, göbek bölgesine alınan kilolar, kasıklarda ya da göbeğin alt kısmında ağrıların yaşanmaya başlaması, kabızlık, cinsel ilişki anında ağrı ya da krampların olması, idrar yaparken baskı hissetmek ya da düşük problemleri bayanlarda rahim kistinin sebepleri arasında yer almaktadır.
Yumurta Kisti Adet Geciktirir mi?
Genel olarak adet dönemlerinde düzensizlikler olan bayanlar bu durumlar ile yaşamayı öğrendiklerinde tedavi olmazlar. Ancak bunun sebebi rahimlerinde oluşan bu kistler olabilir. Bu durumda doktorlarına başvurmaları ve gerektiğinde cerrahi işlemlerin uygulanması gerekmektedir. Rahim kisti yumurtalıklarda oluştuğu için adet dönemini doğrudan etkileyebilir.