yeniloji.com
Sağlık

Raynaud Hastalığı Nedir? Tehlikeli midir? Belirtileri ve Tedavisi

Henüz yorum yazılmadı
Raynaud Hastalığı Nedir? Tehlikeli midir? Belirtileri ve Tedavisi
Yeniloji 1935 görüntüleme

Raynaud hastalığı; el ve ayak parmaklarını etkileyen bir tür kan dolaşımı bozukluğu olarak nitelendirilen, kangrene kadar gidebilen bir rahatsızlıktır. Raynaud hastalığı tehlikeli midir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Raynaud Hastalığı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Farklı iklim ve hava koşullarında meydana gelen raynaud hastalığı, yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen bir rahatsızlıktır. El parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının daha yavaş seyrettiği yerlerde meydana gelmektedir. Ciltte soluklama ve morarma etkisi meydana getiren raynaud hastalığı soğuk hava etkisi ile damarların daralması ve belli yerlere çok az kan gitmesi sonucunda meydana gelmektedir. Genel olarak el ve ayak parmaklarımızı besleyen atardamarlar bulunmaktadır. Soğuk havada bu damarlarda meydana gelir. Bu da kan akışının belli bir süre durması anlamına gelir. Eğer ki bu durum uzun süre devam ederse doku hasarı meydana gelebilir.

Raynaud fenomeni olarak nitelendirilen bu rahatsızlığın nedeni soğuk hava koşullarının yanı sıra bazı hastalıklarının semptomu olarak da gösterilebilir. Hem altta yatan başka sebeplere bağlı olarak hem de dış etkenler sonucu gelişebilmektedir. Genel bir şekilde raynaud hastalığı nedenlerini şu şekilde betimleyebiliriz:

Donma: Sıcaklığın düşmesi sonucunda damarlarda kasılma meydana gelir ve kan akışı engellenir. Bunun sonucunda raynaud hastalığı oluşur.

Skleroderma: Ciltte birtakım deformasyonlara yol açan bu durum, el ve ayak parmaklarındaki deformasyon sonucunda kan damarlarının yapısının bozulması sonucunda bu hastalığa yol açabilir.

Artrit: El ve ayak bölgelerindeki eklemlerin farklı sebeplere bağlı olarak iltihaplanması buradaki kan akışını bozar ve sonrasında raynaud hastalığı oluşur.

Ateroskleroz: Ayak ve el parmaklarında damar sertliğinin oluşması yani ateroskleroz plaklarının meydana gelmesi bu rahatsızlığa sebep olur.

Eklem romatizması, sistemik lupus eritematozus, sjögren sendromu, titreşim içeren aletlerin uzun süre kullanılması, duygusal anlamda stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkisi ve sigara kullanımı raynaud hastalığının nedenleri arasında sayılmaktadır.

Raynaud Hastalığı Tehlikeli midir?

Uzun süre devam ettiği zaman dokulara zarar veren raynaud hastalığı tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir. Dokularda hasar meydana getirebilmektedir. Kopma vs gibi durumlar oluşmaz fakat oldukça rahatsız edicidir. Kişinin gün içerisinde rahatsız olmasına sebebiyet verir. Isı dengesinin sağlanması ile düzelme meydana gelmektedir.

Raynaud Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak raynaud hastalığının belirtileri altta yatan sebep, tetikleyen etken ve şiddeti ve süresi ile değişkenlik göstermektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Genel olarak hastalıkta belirtiler ayak ve el parmaklarında görülmektedir. Bunun haricinde farklı dokularda da meydana gelebilir.

Raynaud Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalıkta etkili bir tedavi uygulanması için altta yatan nedenin saptanması gerekmektedir. Genel anlamda tedavi iki şekilde gerçekleşir. İlki hastalıkta görülen atakların önlenmesine yöneliktir. Bu aşamada raynaud gelişimine sebep olan dış ortam koşullarından uzak durulması ya da özel koruma ekipmanlarının kullanılması sağlanabilir. Sigara, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Egzersiz yapılabilir. Kan akışının dengesi için bu gereklidir. Ayrıca atakların meydana gelmemesi için ilaç kullanımı tercih önerilebilir. Bu doktor onayı ile gerçekleşmektedir.

Raynaud tedavisinde ikinci adım ise atağın tedavi edilmesidir. Atak meydana geldiğinde giderilmesi için öncelikle etkilenen bölgenin ısıtılması gerekir. Ilık su uygulaması, masaj yapılabilir. Eldiven ve çorap gibi kıyafetler de giyilebilir.

Raynaud Hastalığı Bitkisel Tedavisi Nedir? İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Reyno hastalığı olarak da betimlenen raynaud hastalığına iyi gelen yiyecekler nelerdir diye baktığımızda ginkgo biloba damarların genişlemesini ve dolaşım sisteminin uyarması bakımından faydalıdır. Kan akışını artıran B3 vitamini, damarların genişlemesini kontrol eden potasyum, damarların daralmasına iyi gelen zencefil, E vitamini ve C vitamini sayılabilir. Bunlar doğal tedavinin birer parçasıdır.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Greyfurtun Faydaları, Zararları ve Kalorisi Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri

Greyfurtun Faydaları, Zararları ve Kalorisi Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri

Portakaldan biraz daha büyük ebatlara sahip olan greyfurt biraz daha acımsı ve hafif ekşimsi bir tada sahiptir...

Dalak Ne İşe Yarar? Neden Şişer, Neden Ağrır?

Dalak Ne İşe Yarar? Neden Şişer, Neden Ağrır?

Dalak; vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yıkılmasına ve bunların içerisinde yer alan demirin tekrardan vücutta kullanılmasını sağlayan, karaciğerin görevine destek olan bir organdır...

Taşikardi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Taşikardi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Taşikardi; kalp çarpıntısı olarak da adlandırılan, kalbin dinlenme halindeyken bile normalden daha hızlı atması sonucunda ortaya çıkan bir ritim bozukluğu olarak nitelendirilen hastalıktır...

Mor Soğan Suyu Faydaları Nelerdir? Böbrek Taşına ve Safra Taşına İyi Gelir mi? Nasıl Hazırlanır?

Mor Soğan Suyu Faydaları Nelerdir? Böbrek Taşına ve Safra Taşına İyi Gelir mi? Nasıl Hazırlanır?

Antioksidan bakımından zengin olan mor soğan suyu; enfeksiyon problemlerinin önlenmesini sağlayan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan bir kürdür...

Karıncalardan Kurtulma Yolları ve Yöntemi Nedir?

Karıncalardan Kurtulma Yolları ve Yöntemi Nedir?

Karıncalardan kurtulma yolları; zarar vermeden doğal yöntemlerle gerçekleştirilen, evde kolayca uygulanabilen ve ilaç içermeyen tariflerdir...

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Nasıl Geçer? Nedenleri Nelerdir? Bitkisel Çözümü Nasıl Olur?

Vajinal Kaşıntı ve Yanma Nasıl Geçer? Nedenleri Nelerdir? Bitkisel Çözümü Nasıl Olur?

Vajinal kaşıntı ve yanma durumu birçok sebebe bağlı olarak oluşan ve kişiyi oldukça rahatsız eden bir rahatsızlıktır...

Yeşim Taşı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Nerede Bulunur?

Yeşim Taşı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Nerede Bulunur?

Yeşim taşı; vücuttaki negatif enerjiyi toplayarak dışarı atmaya yardımcı olan ve stres etkisinin giderilmesini sağlayan, mutluluk taşı olarak da bilinen bir taştır...

1 Haftada 7 Kilo Verdiren Diyet, Detoks ve Kür

1 Haftada 7 Kilo Verdiren Diyet, Detoks ve Kür

1 haftada 7 kilo verdiren pek çok diyet yöntemi, detokslar ve kürler vardır...

Şeftali Tonlarında Makyaj Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

Şeftali Tonlarında Makyaj Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?

Doğal bir görünüm isteyen kadınların tercihi olan şeftali tonlarında makyaj, her mevsimde ve her yaşta güzel bir görünüm meydana getiren ve özellikle son yıllarda trend haline gelen bir güzellik uygulamadır...

Gıda Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır? Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi Doktora Gidilmeli?

Gıda Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır? Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi Doktora Gidilmeli?

Gıda alerjisi; Normalde zararlı olmaması rağmen, bazı besinlerden alınan proteinlere karşı bağışıklık sisteminin tepki ve reaksiyon göstererek IgE isimli antikorlar üretmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz bir durumdur...