Şeker hastası diyet listesi; vücuttaki insülin değerinin dengelenmesi ve düzenlenmesi için uygulanan programlardır.
Şeker Hastası Diyet Listesi Nedir?
Günümüzde en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan şeker hastalığı özellikle hastaların beslenme de dikkat etmesi gereken hastalıklardan biridir. Kan şekerinin çok fazla yükselmesi veya düşmesi şeker hastalığında hayati önem taşımaktadır. Bazı şeker hastalarında ilaç tedavisi uygulanırken bazılarında ise insülin desteği yapılmaktadır. Bu durum da her iki tip şeker hastalığında da şeker hastası diyet programı ve beslenme listesi uygun şekilde beslenmek zorundadır.
Şeker hastalığının diğer bir adı diyabettir ve farklı nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır.
Bu hastalık özellikle genetik bir hastalık olmasına rağmen daha sonradan da kişide görülebilen hastalıklardandır. Vücuttaki insülin hormonu yeteri kadar üretilmediğinde şeker hastalığı riski bulunmaktadır. Pankreas organının üretmiş olduğu insülin hormonu kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Şeker Hastası Diyet Programı Nasıl Olmalı?
Şeker hastaları beslenme konusunda oldukça titiz davranmak zorundadır. Çünkü bu hastaların saatli olarak beslenmesi gerekir. İnsülin hormonu alan hastalarda genel olarak insülin iğnesi vurulduktan sonra yemek yenir. İlaç kullanan hastalar ise aç karnına ilacı aldıktan sonra yemek yemesi gerekmektedir. Hastanın günlük tüketmesi gereken karbonhidrat, protein ve diğer besin grupları düzenli bir şekilde olmalıdır. Kişinin beslenme konusunda doktordan bilgi alması en doğru beslenme biçiminin oluşmasına yardımcı olur. Yemesi gereken gıdaların sağlıklı ve düzenli tüketilmesi şeker hastalarının daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacaktır.
Hastanın çok fazla şekerli gıdalardan ve kan şekerini yükseltecek olan gıda türlerinden uzak durması sağlığını korumasında etki gösterir. Olabildiğince paketli gıdalardan uzak durması ve kendi yemeğini kendisinin yapması gerekmektedir.
Şeker Hastaları Neler Yemeli?
Şeker hastalığı vücutta yağlanmaya en çok sebep olan hastalıklardan biridir. Kilo hastalığın hızlı bir şekilde ilerlemesine sebep olur. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenmek şeker hastalarının sağlığı için oldukça önemlidir. Şeker hastalarının her öğünde mutlaka salata ve tam buğday ekmeği olmak zorundadır. Bunun yanı sıra meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır. Vücut insülin üretemediği durumlarda hastaya insülin desteği yapılmaktadır. Hastalığın beslenme ile düzenli bir yaşama geçilmesi ilerleyen dönemlerde kişinin daha rahat etmesi sağlanır.
Yoğurt ya da suyun içerisine atılan çubuk tarçın özellikle tatlı ihtiyacının bastırılmasını sağlayacaktır. Şeker hastalarının şekerli gıdaları tüketmesi hastalığın ilerlemesine sebep olur. Ayrıca kan şekerinin çok fazla yükselmesi kişinin hayati tehlike geçirmesine sebep olur. Şeker hastalarında özellikle yaralanmalar sonucu meydana gelen açık yaralar çok geç iyileşme gösterir. Bu durumda vücudu toparlayacak olan ve hücre yenilemesi sağlayacak olan meyve ve sebzeler sık sık tüketilmesi gerekmektedir.
Şeker Hastaları Neler Yememeli?
Şeker hastalarının tatlı gıdalardan yeterince uzak durulması kişinin kilo almasına da engel olur. Bunun yanı sıra börek, poğaça, simit ya da beyaz un ile yapılan tüm gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Genel olarak tam buğday unu tercih edilerek gıdaların hazırlanması şeker hastalığında tedavi destekleyici olacaktır. Herhangi bir durum da mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Şeker hastası programı ve diyetinin düzenli olarak uygulanması hastalığın tetiklenmesini önler.