
Bağışıklık sistemi; vücudu hastalıklardan, enfeksiyonlardan ve bakterilerden koruyan, patojenleri ve tömürlü hücreleri yok ederek bir hastalığın oluşmasına engel olan savunma sistemidir. Bağışıklığın güçlenmesi için ise sağlıklı bir beslenme düzeni gerekmektedir.
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Bağışıklık sistemi vücudun kendini savunma sistemidir. Virüs ve mikroplar dokunduğumuz ve gezdiğimiz yerlerde, soluduğumuz havada ve pek çok yerde bulunmaktadır. Virüs ve bakteriler vücuda girdiğinde üremeye başlayarak birtakım hastalıkların oluşmasına neden olur. Bağışıklık sistemi bu virüslerin vücuda girdiğinde yok edilmesini sağlayan biyolojik bir süreç ve döngüdür.
Bağışıklık sistemi, vücuda giren ajanı tespit ederek onu yok etmeye yönelik bir etki meydana getirir ve böylece kişinin sağlığını korur.
İmmun sistem bir yapı değil, vücudun tamamen kendisidir. Tükettiğiniz besinler ve sağlıklı bir yaşam benimsemek bağışıklığın güçlenmesine destek olmaktadır. Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar, yetersiz beslenme, az su içme ve az hareket etme bağışıklığın zayıflamasına neden olan ilk etkenleri kapsamaktadır. Bağışıklığı güçlendirmek için vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketmeli, meyve ve sebze tüketimine önem verilmeli, haftada bir et ve balık tüketilmelidir. Bunun yanı sıra vücuttan toksin atımını sağlamak için su tüketmeye önem verilmelidir. Su hem vücutta hücrelerin onarılmasına katkı sağlar hem de zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlayarak arınma etkisi meydana getirir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler Nelerdir?
Turunçgiller bağışıklığın güçlenmesi için oldukça faydalıdır. Portakal, greyfurt, mandalina, limon ve misket limonu içerisinde bulunan C vitaminleri sayesinde beyaz kan hücrelerin artmasına yardımcı olur. Bu da vücudu enfeksiyon ve bakterilerden korumak için oldukça gereklidir. Kırmızı biber C vitamini açısından zengin aynı zamanda beta karoten içerden yapısı sayesinde bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Bir başka seçenek olarak Brokoli sayılabilir. İçerisinde bulunan A, C ve E vitaminleri, antioksidan ve yüksek lif sayesinde en sağlıklı sebzeler arasında gösterilmektedir.
Sarımsak bağışıklık için vazgeçilmez bir gıdadır. Ülkemizde Kastamonu ilinde yetiştirilen ve hemen hemen tüm dünya tarafından doğallığı bilinen sarımsak içerisinde bulunan yoğun kükürt içeren bileşenler sayesinde vücutta adeta bir antibiyotik etkisi meydana getirir. Hemen her gün tüketilmesi gerekmektedir. Bir başka gıda ise zencefildir. Özellikle boğaz ağrısı ve vücuttaki iltihaplı hastalıklar için faydalı olmaktadır.
Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?
Vücutta bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman kişi kendini yorgun, halsiz ve bitkin hisseder. Ayrıca bağışıklık güçsüz olursa enfeksiyon kapma ve kanser gibi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlama kaçınılmaz olur. Vücudun savunma sistemini zayıflatan bazı etkenler vardır. Bunlardan ilki için ruhsal stresi sayabiliriz. Stres vücutta hormonların salgılanmasına dengesizlik sağlar ve zaman içerisinde bağışıklığı güçsüzleştirir. Eğer düzensiz ve yetersiz besleniyorsanız da zayıflama ve güçsüzleşme meydana gelebilir. Bağışıklığın zayıflamasındaki bir diğer etken bilinçsiz ilaç kullanımıdır. Doktor onayı olmadan antibiyotik ya da ilaç kullanımı sağlamayınız.
Bağışıklığın Düştüğünü Nasıl Anlarız?
Vücudumuz bazı sinyaller ile bizlere bağışıklığın düştüğünü göstermektedir. Bunları örneklendirecek olursak uçuk ve ağız içinde dışında meydana gelen yaraları belirtebiliriz. Vücutta tekrarlayan enfeksiyonlar, açılan yaralar ve yorgunluk bağışıklık için uyarıcı olabilmektedir. Bağışıklığı güçlendiren şeyler ile vücudunuzun direnç kazanmasını sağlayabilirsiniz.