
Sayısız faydası, muhteşem kokusu ve lezzeti ile birlikte tarçın, ülkemizin en vazgeçilmez baharatları arasında yer alır.
Tarçın Nedir? Nelere İyi Gelir?
Anavatanı Endonezya, Brezilya ve Malezya olan tarçın, ülkemizde yetiştirilmiyor olsa da çok uzun yıllardır ülkemizde yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Son dönemde bu baharat üzerinde yapılan araştırmalar sıklaştırılmaya başlarken yapılan her araştırma bu bitkinin ne kadar mucizevi bir ürün olduğunu ortaya koymaktadır. Vücut için faydaları saymakla bitmezken çok az düzeyde zararı yer almaktadır.
Kullanımı oldukça kolaydır ve kullanım alanı son derece çeşitlidir. Kendisi ile aynı isme sahip olan ağacın kurutulmuş kabukları bizlere ulaşır ve kullanıma hazır halde olur. Eski dönemde toz olarak kullanımı yaygın olan bu baharat, günümüzde çubuk tarçın olarak da kullanılmaktadır.
Tarçının Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Bu baharatın son dönemde çok yoğun bir biçimde kullanılmasının sebeplerinden birisi zayıflama üzerindeki olumlu etkileridir. İlk olarak düzenli kullanımda metabolizma hızının yükselmesine ve bu sayede yakılan kalori miktarının artmasına sebep olur. Bunun yanı sıra tarçın tüketimi ile birlikte tatlı ihtiyacı dengelenebilmektedir. Çok düşük kalori miktarına rağmen tadının lezzeti, kişilerin diyetlerine daha kolay bir biçimde uymasını sağlamaktadır. Bunların yanı sıra mide bulantısı üzerinde de olumlu etkiler gösterirken eski dönemlerde sıklıkla bu sebeple kullanılmaktadır. Sinirleri yatıştırması ve insanların sinirini alması da olumlu etkileri arasında gösterilebilir.
Tarçın Nasıl Kullanılır? Tarifi Nedir?
Tarçının kullanımı son derece rahattır ve insanlar bu konuda hiçbir sorun yaşamazlar. Toz halinde alınan bu baharat kullanılırken gün içerisinde tatlılara, yemeklere ya da salatalara rahatlıkla katılabilmektedir. Diyet yapan kişilerin genelde günde 6 gram kadar alması uygun görülmektedir. Tatlı tüketmeyecekleri için yemek ya da salataya katmaları oldukça doğru bir tercih olacaktır. Bunun yanı sıra sabah kahvaltılarında yulaf ezmesi kullanan kişiler de bu baharatı katarak daha lezzetli hale getirebilirler. Çubuk tarçın olarak alındığında çay şeklinde demlenmesi de son derece kolay ve etkilidir. 10 dakika içerisinde hazırlanabilen tarçın çayı ile birlikte olumlu etkiler vücutta görülebilmektedir.
Tarçının Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Tarçının zararları olarak gösterilen durumlar oldukça kısıtlıdır. Bu durumların ortaya çıkması için kişilerin çok fazla miktarda tarçın kullanması gerekli olur. Eğer farklı sebeplerden dolayı çok fazla tüketilirse kişilerde ishal, terleme ve çarpıntı gibi problemlere sebep olmaktadır. Her ne kadar sağlık için mucizevi bir ürün olarak gösterilse de aşırı kullanımında yan etkilerinin ortaya çıkması oldukça doğaldır. Hamile bayanların ya da emziren bayanların tüketmesinde bir sakınca olmaz. Ancak bu dönem içerisinde kişilerin yan etkilerini görme eşiği biraz daha düşük olabileceğinden biraz daha dikkatli kullanımı gerekli olacaktır. Mutfağımızın vazgeçilmezlerinden birisi olan bu baharat, faydaları ile birlikte mucizevi bitkilerden birisi olarak gösterilmektedir.