Taşıyıcı anne; genetik ebeveynlerden alınan sperm ve yumurta ile oluşturulan embriyonun taşıyıcı bir annenin rahmine yerleştirilmesi şeklinde uygulanan yöntemdir.
Taşıyıcı Anne Ne Demek?
Gebelik için pek çok denemiş fakat başarılı bir sonuç elde edememiş olan ebeveynler için geliştirilmiş bir yöntem olan taşıyıcı anne yöntemi, ilk olarak 1975 yılında Amerika'da uygulanmıştır. Bu yıllardan beri bazı ülkelerde yapılmaktadır. Oldukça hassas bir konu olan taşıyıcı annelik birtakım yasal süreçlere dayanmaktadır. Aynı zamanda tıbbi uzmanlık da istemektedir. Dünya üzerinde çocuk sahibi olmak isteyen pek çok kişinin uyguladığı bir yöntemdir. Hatta dünyaca ünlü pek çok isim de bu yöntem ile anne olmuştur.
Taşıyıcı annelik yönteminde, bebek taşıyıcı annenin değil, kendi ebeveynlerinin genlerini taşımaktadır.
Annenin yumurtası, babanın ise spermi kullanılarak taşıyıcı bir anne yardımcı ile bebek dünyaya getirilmesi uygulaması olan bu yöntem, doğal yollarla hamile kalamayan ve pek çok yöntemi denemesine rağmen olumlu sonuç alamayan kişiler için oldukça uygundur. Bu şekilde gerçekleştirilen gebelikte çocuk anne ile babasına benzer ve tamamen onların çocuğudur. Taşıyıcı anneden herhangi bir gen aktarımı meydana gelmemektedir. Tüp bebek yöntemi ile benzerlik gösteren bu uygulamada sadece bebek gerçek annenin değil, bu duruma elverişli olan bir kadının rahminde büyür ve gelişir.
Taşıyıcı Anne Yöntemi Nasıldır?
Dünya üzerinde pek çok kadın doğal yollarla bebek sahibi olabilirken bazıları için bu durum daha farklıdır. Doğuştan rahmin bulunmayan kadınlar ya da daha sonrasında yaşanılan birtakım sağlık problemleri nedeniyle gebe kalamayan kadınlar bulunmaktadır. Taşıyıcı anne yöntemi bu tarz durumlar için oldukça etkili bir çözümdür. Birtakım yasal süreçlerin uygulanması dahilinde bu kişiler birer anne ve baba olabilmektedir.
Bu yöntem uygulanmadan önce gerçek anne ve baba taşıyıcı anne ile öncesinde tanışırlar. Daha sonra gerekli işlemler yapılır. Bebeğin doğumu gerçekleştiğinde ise bebek gerçek anne ve babasına verilir. Ebeveynler kendi ülkelerinde çocuğu nüfusuna geçirir. Taşıyıcı anne ile sonrasında tekrar görüşmek gibi bir durum söz konusu değildir. Ülkemizde taşıyıcı anne yöntemi uygulanmamaktadır. Bu nedenle yurt dışında gerçekleştirilmektedir.
Taşıyıcı Anne Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Farklı döllenme çeşitlerinin uygulanması ile yapılan taşıyıcı anne yöntemi için, anneden yumurta babadan ise sperm alınır. Bu şekilde bir embriyo meydana getirilir. Daha sonra bu embriyo taşıyıcı annenin rahmine transplante edilir. Genlerin tamamen gerçek anne ve babadan oluştuğu bu yöntemde bazen yumurta donörü gerekli olabilmektedir. Hatta ebeveynler kendi yumurta ve spermini kullanmayabilirler. Yani bu yöntemin uygulanması farklı yollarla da gerçekleştirilebilmektedir. Bu uygulama sayesinde birçok kişi anne ve baba olabilmektedir.
Taşıyıcı Annelik Türkiye'de Yasal mı?
Ülkemizde kanunen yasak olan taşıyıcı annelik, genel olarak farklı ülkelerde uygulanmaktadır. Amerika, Gürcistan ve Hindistan bu yöntemi uygulandığı ülkelerdendir. Belli yasalara uygun olarak ve uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Bu yöntemin uygulanması için gerekli olan bütçe, döllenme yöntemine göre değişkenlik gösterir. Genel olarak pahalı bir yöntemdir.