Şekeri Bırakmanın yolları; bazı gıdalardan, meyvelerden ve birtakım paketlenmiş ürünlerden uzak durmak ile başlamaktadır. Sağlık açısından oldukça faydalı olan şekeri bırakma olgusu, vücudun eskisinde daha sağlıklı ve dinç olmasını sağlamaktadır.
Şekeri Bırakmanın Yolları Nelerdir?
Vücudumuza pek çok zararı olan şekeri bırakmak için öncelikle meyve suyu ve kurutulmuş meyvelerden uzak durunuz. Günlük hayatta hangi besinlerde ne kadar şeker var bunu fark etmeniz ve benimsemeniz gerekmektedir. Sağlıklı olarak varsaydığımız meyve suları bile asıl olarak şeker bakımından zararlıdır. Bunu örneklendirecek olursak; 1 bardak kola ile 1 bardak elma suyu arasında çok fark bulunmamaktadır. Her ikisinin içerisinde de 1 su bardağını baz aldığımızda 12 çay kaşığı şeker bulunmaktadır. Bu vücudumuz için oldukça sağlıksız bir durumdur. Kuru meyveler de bu konuda oldukça tehlikelidir. Şeker oranı açısından baktığımızda kuru meyveler yerine taze meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü taze meyvelerin içerisinde lif ve su vardır. Bunlar meyvelerden alınan şekerin kolay bir şekilde sindirilmesini sağlamaktadır.
Şekeri bırakmanın yolları öncelikle tüketilen besinlere dikkat edilmesi ile gerçekleşmektedir.
Günlük hayatta farkında olmadan vücudumuzda pek çok şekilde şeker alırız. Süt, yoğurt ve peynir gibi besinlerden yağ çıkarıldığında tadının bozulmaması ve yoğunluğunu koruması için içerisine şeker eklenmektedir. Bu nedenle tam yağlı olarak satılan sütlerin ve süt ürünlerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Sağlıklı beslenme olgusu, şeker tüketimini azaltma konusunda oldukça önemli bir kriterdir.
Şekeri Bırakmak İçin Yöntemler Nelerdir?
Genel olarak şekeri bırakmanın yolu; tüketilmemesi gereken bazı gıdalardan uzak durulmasıdır. Yani sadece şekeri gıdaları tükettiğimizde değil aynı zamanda bazı yiyeceklerden de şeker alabiliriz. Bunu örneklendirecek olursak sosları betimleyebilir. Soslar içlerinde yoğun bir şekilde şeker barındırmaktadır. Barbekü sosu ile çikolata sosunun içerisinde aynı oranda şeker bulunmaktadır. Ayrıca hazır salça gibi gıdalar da yoğun oranda şeker barındırmaktadır. Bu açıdan baktığımızda yiyeceklerin içerisine gizlenmiş olan şekerden de uzak durmak gerekmektedir. Yemeklerinizi sade tüketiniz ve soslardan kaçınınız.
Şeker vücut için bir bağımlılıktır. Bağımlılıklardan kurtulmak için belirli bir süre uzak durulması gerekmektedir. Şeker için gerekli olan süre yaklaşık olarak 8 haftadır. Genel olarak insanların metabolizmasından işlenmiş şekeri atması 6-8 hafta gibi bir süreye tabi olmaktadır. Sizler de bu süre boyunca şekerli besinlerden ve gizli şeker içeren gıdalardan uzak durarak, vücudunuzun bu bağımlılıktan kurtulmasını destekleyebilirsiniz.
Şekeri Bırakmanın Faydaları Nelerdir?
Şeker tüketimi göbek bölgesinde yağ birikmesine yol açmaktadır. Yapılan açıklamalara göre alkolü bırakınca karaciğerde meydana gelen etki aynı şekilde şekeri bırakınca da oluşmaktadır. Tip-2 diyabet ve obezite gibi hastalıkların temel kaynağı şeker tüketimidir. Şeker tüketimini azalttığınızda ya da tamamen bıraktığınızda bu hastalıkların oluşum riskinde önemli oranda artış meydana getirmiş olursunuz. Özellikle rafine şeker tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu şekerin en zararlı halidir. Şekeri bırakınca çok hissedersiniz ve bu sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur. Aynı zamanda kalp sağlığının korunması, karın yağlarının azalması gibi etkileri de fark edebilirsiniz.
Şekeri Bırakmanın Vücuda Etkileri Nelerdir?
Karaciğer sağlığının korunmasını sağlayan şekeri bırakma etkisi, aynı zamanda böbrek sağlığını da olumlu yöntem etkilemektedir. Şekeri bıraktığınız zaman beyninizin korunmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca cildinizin genç kalmasını sağlarsınız. Şekeri bırakmak vücudun için başlı başına sağlıklı bir şeydir.