yeniloji.com
Sağlık

Beyincik Sarkması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ameliyatı ve Bitkisel Tedavisi

Henüz yorum yazılmadı
Beyincik Sarkması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ameliyatı ve Bitkisel Tedavisi
Yeniloji 3115 görüntüleme

Beyincik sarkması; beyincikte tonsil olarak isimlendirilen alt uç kısımların kafatasından aşağıya doğru, omurilik kanalına inmesi durumu olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.

Beyincik Sarkması Nedir, Ne Demek?

Beyinciğin alt uç kısımlarında yer alan foramen magnum olarak isimlendirilen ve kafatasının boyun kısmında yer alan açıklıktan aşağı doğru inmesi ve yer değiştirmesi durumu beyincik sarkması olarak isimlendirilmektedir. Fıtıklaşmış halde bulunan bu doku, omurilik sıvısının normal akışını engellemektedir. Bunun sonrasında sıvı açıklık boyunca rahat hareket etmesi gerekirken, beyinciğin aşağı doğru itilmesine neden olur. Bu durum omurilikte ve aynı zamanda beyinde sıvı birikmesine neden olur.

Chiari malformasyonu sendromu olarak da isimlendirilen beyincik sarkması, çoğu zaman yanlış teşhis edilmektedir. Asıl olarak doğumsal bir anomali olarak karşımıza çıkan bu rahatsızlık, beyinciğin taban kısmının omuriliğin geçmiş olduğu kanal kısma taşması ve burada tıkanıklık meydana getirmesi sonucunda meydana gelir. Sık görülen fakat az teşhis edilen bir rahatsızlıktır.

Beyincik Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Omurganın içerisine sarkan doku miktarı belirtilerin şiddetini belirlemektedir. Beyincik sarkması yaşayanlarda görülen belirtiler, hastalığın tipine, omurilik ya da beyinde aşırı sıvı birikimine ve sinirler ya da dokular üzerinde aşırı baskıya bağlı olarak değişmektedir.

Bu rahatsızlıkta asıl olarak beyincik etkilenir. Bundan ötürü denge, koordinasyon, görme ve konuşma üzerine birtakım belirtiler söz konusu olmaktadır. Beyincik sarkması belirtileri genel hatları ile şöyledir:

Baş dönmesi meydana gelebilir.
Boyun ağrısı söz konusu olur.
Ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma oluşur.
Yutma güçlüğü yaşanabilir.
Vücudun üst bölgesinde zayıflık, ağrı ve sıcaklık duyusunda azalma sezilir.
İşitme kaybı meydana gelebilir.
Denge kaybı ile birlikte yürümede zorluk söz konusu olabilir.

Bahsetmiş olduğumuz semptomlar haricinde vücutta genel bir halsizlik söz konusu olmaktadır. Kulaklarda çınlama, omurganın eğilmesi, kalp atışının yavaşlaması ve normal olmayan solunum da söz konusu olabilir.

Beyincik Sarkması Bitkisel Tedavisi Var mı? Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki beyincik sarkması tedavisi için en etkili ve kalıcı yöntem cerrahi işlemlerdir. Eğer hastalık tedavi edilmezse kol ve bacaklarda felç meydana gelebilir, solunum merkezindeki baskılardan ötürü an ölüm söz konusu olabilir. Beyincik sarkması kaç mm olursa tehlikeli diye baktığımızda 10 mm altında ise ameliyata gerek yoktur. Çoğu zamanda doktorlar ameliyatsız çözüm yaratmaktadır.

Beyincik sarkması ameliyatı kafatası kemiğinin bir kısmının çıkarılıp kesilmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bunun ardından beynin açıkta kalan bölümü vücudun farklı bölgesinden alınan soku ile kapatılır. Bu şekilde beyincik ve beyin sapı için daha fazla yer ayrılır ve omurganın üzerindeki bakı hafifler. İhtiyaç halinde ameliyat sırasında beyincik tonsilleri elektrik akımı ile küçültülebilir. Alanı genişletmek için omurganın küçük kısmını çıkarmak da gerekebilir.

Çocuklar ve bebekler için ise beyincik sarkması ameliyatında spina bifida ve ensefalosel gibi doğumsal kusurlar giderilir. Burada amaç omuriliği tekrardan konumlandırmak ve sırt ve boyundaki açıklıkları kapatmaktır. Cerrahi işlemler belirtilerin şiddetinin azalması için uygulanmaktadır.

Beyincik Sarkması İlerler mi? Yorumları Nelerdir?

Tedavi edilmediği zaman ilerleme ihtimali bulunan beyincik sarkması yorumlarına baktığımızda hastaların bahsedilen belirtilerin çoğunu yaşadığını görmekteyiz. Uzman bir doktora başvurarak çok ilerlemede tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Fakat ilerlerse ve tedavi edilmezse eğer, farklı ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.

Yazımızın içeriğinde bahsettiğimiz üzere bu rahatsızlık farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Bu hastalığın ölümcül seyreden türleri de vardır. Bebeklerde ve çocuklarda da oluşabilen, bazen doğumsal olarak gerçekleşen bu sendrom erken teşhis edilirse ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilir. Beyincik sarkmak ameliyatı sonrası ise için doktorunuzdan yapılması gerekenler hakkında tam bilgi almayı unutmayınız.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Karabuğday Diyeti ile Kaç Kilo Verilir? Nasıl Yapılır?

Karabuğday Diyeti ile Kaç Kilo Verilir? Nasıl Yapılır?

Karabuğday; genel olarak daha çok Polonya'da yetişen ve içeriğinde gluten barındırmayan bir bitki türüdür...

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Bağırsaklarda biriken gazın çeşitli nedenlerle dışarı atılamaması gaz sıkışması olarak isimlendirilmektedir...

Ten Uyumu Nedir? Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir? Olmazsa Ne Olur?

Ten Uyumu Nedir? Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir? Olmazsa Ne Olur?

Ten uyumu; çiftler arasındaki bağı, fiziksel ve ruhsal uyumu gösteren, birçok faktörün birleşmesi ile ortaya çıkan bir durumdur...

Diyette Açlığı Bastırmak İçin Ne Yapmalı?

Diyette Açlığı Bastırmak İçin Ne Yapmalı?

Kilo vermek isteyen kişiler diyette açlığı bastırmak için yapmaları gerekenleri not ederek bu süreci çok daha kolay bir şekilde geçirmeyi amaçlıyor...

Kamburluk Neden Olur? Kamburluk Ne Kadar Sürede Düzelir?

Kamburluk Neden Olur? Kamburluk Ne Kadar Sürede Düzelir?

Kamburluk; omurgada meydana gelen öne doğru eğriliğin yaklaşık olarak 50 derece ya da daha fazla olması sonucunda omuzların yuvarlak ve çukurlaşması ile meydana gelen bir duruş bozukluğu hastalığıdır...

Ağız Kuruluğu Nedir? Nedenleri Nelerdir? Tansiyon Belirtisi mi?

Ağız Kuruluğu Nedir? Nedenleri Nelerdir? Tansiyon Belirtisi mi?

Tükürük salgısı azaldığı zaman ağzın içi nemsiz kalmakta ve meydana gelen bu probleme ağız kuruluğu denmektedir...

Köpek Memesi Hastalığı Ne Demek? Tedavisi Nasıl Yapılır? Doğal Çözümü Nedir?

Köpek Memesi Hastalığı Ne Demek? Tedavisi Nasıl Yapılır? Doğal Çözümü Nedir?

Köpek memesi hastalığı; ter ve kıl bezlerinin bol olarak yer aldığı bölgelerde meydana gelen kötü kokulu, ağrılı, sıklıkla tekrarlayan, çıban ya da sivilce şeklinde meydana gelen yangısal özellikli bir rahatsızlıktır...

Bamyanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bamyanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bamya, dünyanın farklı yerlerinde yetişen, çiğ hali ile tüketilmeyen gıdalar arasında yer alan, lif açısından oldukça zengin ve bağırsaklar doğal ilaç olarak betimlenen bir sebze çeşididir...

Gizli Tansiyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Tansiyon Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Gizli tansiyon; tansiyonun sinsi bir şekilde yükselmesi anlamına gelen ve sağlık açısından birçok problemi beraberinde getiren bir rahatsızlıktır...

Erkeklerde Korse Kullanımı

Erkeklerde Korse Kullanımı

Genel olarak göbek bölgesinde meydana gelen yağlanmayı engellemek ve bölgesel olarak incelme sağlamak isteyen erkeklerde korse kullanımı sayesinde hem fazlalıklar gizlenebilir hem de daha zayıf gözükme sağlanabilir...