Bisiklet sürmek; çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların tercihi olan, hemen her yaşta uygulanabilen, vücudun fiziksel anlamda egzersiz yapmasını sağlayan oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Bu yazımızın içeriğinde bisiklet sürmenin faydalarına değinirken aynı zamanda kilo verdirir mi ve hangi kasları çalıştırır gibi sorular için de yanıt bulacağız.
Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir?
Hayata hareket, renk ve sağlık katan bisiklet sürmek; diğer egzersizlere göre daha az zorlanma ve yaralanma meydana getiren, kasların gelişimi için faydalı olan, aerobik kondisyonu artıran ve zinde olmayı sağlayan oldukça zevkli bir aktivitedir. Her gün bisiklet sürmek vücut için oldukça yararlıdır. Faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Vücudun hemen hemen her bölgesinin çalışmasını sağlar. Böylece kasları çalıştırır ve kilo vermeye destek olur.
- Aerobik bir egzersiz olduğu için kalp sağlığının korunmasına ve aynı zamanda iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Kan damarlarını rahatlatan ve akciğerlerin daha fonksiyonlı çalışmasını sağlayan bu egzersiz, kalp sağlığını artırmaktadır.
- Kasların güçlenmesine yardımcı olur. Kasların kuvvetlenmesini sağlarken aynı zamanda yaralanmaları da önler. Düzenli olarak bisiklet sürmek, vücudun çevik, esnek ve dayanıklı olmasını sağlar.
- Bacak kaslarının çalışmasını sağlar. Bisiklet sürmek bacakları inceltir mi diye baktığımızda bisiklet sürmek bacakların kas yapmasını sağlamaktadır. Bisiklet sürerek ince ve güçlü bacaklara sahip olabilirsiniz.
- Bisiklet sürmek eklem ve diz ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca eklem hareketlerini de iyileştirmektedir.
- Bisiklet sürmenin cinselliğe faydaları bulunmaktadır. Düzenli olarak egzersiz yapmayan kişilerde sertleşme ve iktidarsızlık sorunları söz konusu olur. Düzenli bisiklet sürerek bu tarz durumların önlenmesi sağlanabilir.
Vücudun genel sağlığı için etkili olan bisiklet kullanımı duruşu geliştirir ve aynı zamanda kasların daha kuvvetli olmasını sağlar. Bu aktivite sırasında sağlamış olduğunuz enerji ve hareket vücudunuzdan toksin atılmasını sağlar ve bu da meme ve kolon kanseri gibi rahatsızlıkların engellenmesine yardımcı olur. Bisiklet sürerek daha sağlıklı bir yaşama sahip olabilirsiniz.
Bisiklet Kullanmak Kaç Kalori Yakar?
En ideal egzersizler arasında yer alan bisiklet kullanmak, hızınıza ve pedal ağırlığına göre yarım saat içerisinde yaklaşık olarak 300-400 arası kalori yakmaktadır. Bisiklet sürdüğünüz zaman bacaklarınızla birlikte kollarınız da güçlenmektedir. Ayrıca düzenli olarak her gün sürüldüğü zaman kalp sağlığının iyileşmesine katkı sağladığı belirtilmektedir. Günde 20 dakika bisiklet sürdüğünüz zaman bacaklarınızın sıkılaşmasını sağlayabilirsiniz. Yaklaşık olarak 1 saat bisiklet sürdüğünüz zaman 600 kalori yakmanız mümkün olacaktır. 1 kilometre bisiklet sürmek kaç kalori diye bakacak olursak eğer 100-110 arasında değiştiğini belirtebiliriz.
Bisiklet Sürmek Kilo Verdirir mi?
Kolay ve hızlı kilo vermenin yollarından biri olan bisiklet sürmek, vücuttaki ödemi atılmasını sağlamaktadır. Günde iki saat bisiklet sürmek kaç kilo verdirir sorusu çok merak edilmektedir. Saat başı 600 kaloriden hesaplarsak eğer günde 1200 kaloriye denk gelir. 1 kilo vermek için 7000 kalori yakılması gerekir. Buda haftada yaklaşık olarak 1 kilodan fazla kalori yakılması anlamına gelir. Fakat bu her gün düzenli olarak yapıldığı zaman gerçekleşir. Vücuttaki kas gruplarının çalışmasını sağlayan bisiklet aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasına da destek olur. Düzenli ve dengeli beslenip bol su içtiğiniz zaman bisiklet sürmek göbek eritir mi sorusunun cevabını olumlu yanıtlamak mümkün olacaktır. Bisiklet ile forma girmek oldukça basittir. Karın ve kalça bölgesindeki yağları eriterek ideal görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?
Temel olarak bisiklet kullanmak bacak, kalça ve karın bölgesindeki kasları yoğun bir şekilde çalıştırmaktadır. Fakat bunun yanı sıra vücudun diğer bölgelerinde de kas hareketliliği söz konusu olmaktadır. Bisiklet sürmek hangi yağları eritir diye araştırdığımızda bacak, karın, kalça yağlarında yoğun bir etki görüldüğü belirtilmektedir. Ayrıca göğüs, omuz, kol ve sırt kasları da yoğun bir şekilde çalışır. Üst vücut kasları genel olarak stabilizasyon ve destek amacı ile çalışır. Denge sağlama, hareketin devamlılığı bu kasların çalışmasını sağlar. Birçok kişi bisiklet sürmek basen yapar mı diye sormaktadır. Bisiklet sürmek daha çok basenlerin incelmesini sağlamaktadır.