yeniloji.com
Sağlık

Çalma Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Sebepleri Nelerdir?

Henüz yorum yazılmadı
Çalma Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Sebepleri Nelerdir?
Yeniloji 1178 görüntüleme

Çalma hastalığı; kleptomani olarak da bilinen, dürtü kontrol bozukluğu şeklinde ifade edilen, hırsızlık olarak betimlenmesine rağmen bireyin ihtiyacı olmamasına rağmen bir şeyler çalması şeklinde betimlenen psikolojik bir rahatsızlıktır.

Çalma Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Gerçekte gerek olmadığı halde bazı eşyaların çalışması dürtüsü olarak tanımlanan çalma hastalığı, aynı zamanda çalma deliliği olarak da betimlenen, nadir görülen, çoğu zaman hastalar tarafından gizlenen fakat yasal sorunlar sonrasında ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır. Hırsızlıkların aksine çalma hastalarının herhangi bir kişisel kazanç elde etme amacı gütmemektedir. Bu kişilerin çalma dürtüleri o kadar güçlüdür ki buna engel olamazlar.

Çalma hastalığı olanlar kendiliğinden ve planlanmadan gerçekleşmektedir. Genel olarak süpermarket ve mağazalarda halka açık yerlerde hırsızlık yapmaktadır. Bazıları ise arkadaş ortamında ya da katıldıkları bir partide, davette, sosyal ortamlarda da hırsızlık yapabilirler.

Psikolojik bir rahatsızlık olan ve dürtü bozukluğu şeklinde ifade edilen bu rahatsızlık günümüzde birçok kişide görülebilmektedir. Bu kişiler paraya ihtiyacı yoktur. Hatta çalma hastalığı olan ünlüler bile bulunmaktadır. Bazı hastalar çaldıkları eşyayı başkasına hediye ederler. Bazıları ise kullanılamayacak ve bulunamayacak şekilde saklar. Ayrıca atabilir. Hırsızlar gibi planlı bir çalma işlemi yapmazlar.

Çalma Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak hırsızlık yapan kişinin davranışları ile bu hastalığa sahip olan hastaların davranışları aynı değildir. Kleptomani belirtileri şöyledir:

Kleptomani hastalığında dürtüler devamlı olarak bir döngü halinde tekrarlar. Eşyaları çaldıktan sonra vicdan azabı yaşayan bu kişiler hırsız değildir. Sadece hastalıklarından kaynaklı bir eylem söz konusudur.

Çalma Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte çalma hastalığı beyindeki sinir hücrelerinin iletişimini sağlayan nörotransmitter maddelerdeki değişiklikten kaynaklanmaktadır. Genel olarak kleptomani neden olur diye bakarsak eğer;

Serotonin kaynaklı sorunlar: Beyinde ruh halini ve duyguları düzenleyen serotonin olarak bilinen bir nörotransmitter madde bulunmaktadır. Dürtü bozukluğu olan kişilerde düşük oranda serotonin gözlemlenmektedir.

Bağımlılık: Çalma eylemi, dopamin olarak bilinen bir nörotransmitter maddenin salınımına neden olur. Ödül ve tatmin gibi duygulara neden olan bu madde, çalmayı bağımlı hale getirebilir. Kişiler aynı hissi tekrar tekrar yaşamak isteyebilir.

Beynin opioid sistemi bozuklukları: Dürtüler beyindeki opioid sistem tarafından düzenlenir. Burada meydana gelen bir bozukluk ve dengesizlik dürtülerin dizginlenmesini zorlaştırabilir.

Ailesinde çalma hastalığı olanlar, başka bir psikolojik rahatsızlığın varlığı gibi durumlar kleptomani hastalığının risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Kleptomani Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer hırsızlık hastalığı tedavisi sağlanmazsa özel hayatta ve iş hayatında ciddi anlamda duygusal, yasal ve finansal sorunlar meydana gelir. bu hastalığa sahip olan kişilerde utanç duygusu vardır ve bundan dolayı tedavi almaları zorlaşır. Yapılan bazı çalışmalar yaşın ilerlemesi ile bu rahatsızlıkta azalma görülebileceğini belirtmektedir. Genel anlamda psikoterapi ve ilaç tedavisi ile uygulanmaktadır. Ayrıca tedavi standart değil hastaya özel uygulanır.

Tedavinin en önemli aşamalarından birisi kleptomani hastasına nasıl davranmalı sorusudur. Bu kişileri toplum önünde suçlamayınız. Bu hastalığın temelinde davranış bozukluğu olduğu bilinmeli ve kişinin hastalıktan tedavi ile kurtulabileceğini belirmek gerekir.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Yaban Mersini Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yaban Mersini Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yaban mersini; blueberry, ayı üzümü ve mavi yemiş gibi isimlerle bilinen, fundagiller familyasına ait, içeriğinde A, C, E, K vitaminleri barındıran besleyici bir meyvedir...

Fazla Kahve İçmenin Zararları Nelerdir? Günde Ne Kadar Kahve İçilmeli?

Fazla Kahve İçmenin Zararları Nelerdir? Günde Ne Kadar Kahve İçilmeli?

Fazla kahve içmek; kalp, tansiyon, mide rahatsızlıkları, şeker hastalığı, migren, vitamin ve mineral eksikliği, gebelik, karaciğer ve safra kesesi gibi pek çok alanda zararlı yan etkiler meydana getirebilmektedir...

Kolesterol Düşürücü Diyet, Bitkiler ve Besinler Nelerdir?

Kolesterol Düşürücü Diyet, Bitkiler ve Besinler Nelerdir?

Kolesterol düşürücü diyet; kolesterol rahatsızlığı bulunan kişilerin değerlerini dengelemek için uygulanan beslenme düzenidir...

Ponza Taşı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı Ne Kadar?

Ponza Taşı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı Ne Kadar?

Ponza taşı; topuk taşı olarak da bilinen ve aynı zamanda halk arasında nasır taşı olarak tanımlanan, ayak sağlığının iyileştirilmesi için etkili olan bir taştır...

Rooibos Çayı Nasıl Kullanılır? Zayıflayanlar ve Yan Etkileri

Rooibos Çayı Nasıl Kullanılır? Zayıflayanlar ve Yan Etkileri

Rooibos çayı, kızıl çalı bitkilerinden olan ve Güney Afrika'da yetişen kırmızı ve yeşil renkte olan çaydır...

Göz Seğirmesi Nedir? Neden Olur?

Göz Seğirmesi Nedir? Neden Olur?

Vücudun birçok yerinde meydana gelen seğirme en çok gözde ortaya çıkmaktadır...

Gece Yemek Yemek Zararlı mı? Kilo Aldırır mı?

Gece Yemek Yemek Zararlı mı? Kilo Aldırır mı?

Gece yemek yemek; metabolizma hızının azalmasından dolayı besinlerin yağ ve kiloya dönüşmesine neden olmaktadır...

Hindistan cevizi yağı zayıflatırmı? Hindistan cevizi yağının faydaları ve zararları

Hindistan Cevizi Yağı Zayıflatırmı? Hindistan Cevizi Yağının Faydaları ve Zararları

Bitkisel yağlar doğru kullanıldığına her zaman insanlar için çok faydalı ürünler olurken hindistan cevizi yağı son dönemde insanların en çok tercih ettiği yağlar arasında gösterilmektedir...

Maydanoz Sapı Kürü, Suyu ve Çayı Ne İşe Yarar? Maydanoz Sapı Yenir mi?

Maydanoz Sapı Kürü, Suyu ve Çayı Ne İşe Yarar? Maydanoz Sapı Yenir mi?

Doğal antibiyotik özelliği bulunan maydanoz sapı; bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak hastalıklara karşı vücudu koruyan bir besindir...

Kristal Hastalığı Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kristal Hastalığı Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kristal hastalığı; şiddetli baş dönmeleri ile kendini gösteren, her yaşta görülebilen, kafaya alınan bir travma ya da herhangi bir sebebe dayanmadan meydana gelebilen bir rahatsızlıktır...