Deli dana hastalığı; hayvanlardan insanlara bulaşan bir tür beyin iltihabı rahatsızlığı olarak tanımlanan durumdur. Deli dana hastalığı Türkiye'de var mı, nerede ortaya çıktı gibi sorulara yanıt bulmak ve hastalık hakkında net bilgilere sahip olmak için makalemizi okumaya devam ediniz.
Deli Dana Hastalığı Nedir?
Beyin dokusu iltihabı olarak tanımlanan deli dana hastalığı, özellikle sığır hayvanlarında ortaya çıkan ve beyinde dejenere etkisi meydana getiren bir rahatsızlıktır. Vücudumuzda yer alan prion proteininin mutasyona uğraması ile meydana a gelen deli dana hastalığı hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da beyin iltihabı meydana getirmektedir. Meydana geldikten belli bir süre sonra beyinde boşluk meydana gelerek beyin süngerimsiz bir yapıya ulaşır. İnsanda oluştuğu zaman bu hastalık Creutzfeldt-Jakob hastalığı kısaca CJH olarak isimlendirilmektedir.
Çok yaygın bir hastalık olmayan deli dana hastalığı ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkmıştır.
Bir bakteri ya da virüse bağlı olarak değil, daha basit yapıda olan proteine bağlı olarak meydana gelen deli dana hastalığı, uzun süre kuluçka döneminin ardından semptom göstermeye başladığında hızlı bir şekilde fonksiyon kaybı meydana getirmektedir. Ölüm kaçınılmaz olarak sonuç olmaktadır. Kuluçka süresi 40 yıl kadar uzun bir süre olabilmektedir. İnsanlarda başlangıç yaşı yaklaşık olarak 60 olarak belirtilmektedir. İlk evrelerde psikolojik bulgular gösterir. Sonrasında ise hızlı bir bunama, konuşamama, beyin doklularının hızlı bir şekilde zarar görmesi ile ölüm meydana gelmektedir.
Deli Dana Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
Hayvandan insana bulaşması oldukça mümkün olan deli dana hastalığının bulaşma yolun henüz kesin olarak kanıtlanmış değildir. Genel olarak bu hastalığı taşıyan hayvanların etlerinin yenmesi ya da sakatlarının tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Hastalığa yakalanan kişilerin bazılarında bu hastaların etleri tüketmedikleri fakat aile bireylerinde daha önce görüldüğü gözlemlenmiştir. Bu deli dana hastalığın sebebinin kalıtsal olabileceğini göstermektedir. yapılan bazı araştırmalara göre organ ve kan nakli de hastalığın bulaşmasına ve yayılmasına neden olmaktadır. Kuluçka süresi oldukça uzun olduğunda tanı koyulması ve fark edilmesi geç olmaktadır.
Deli Dana Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın vücuda bulaşmasından yaklaşık 10-20 yıl sonra belirtiler meydana gelmektedir. Belirtiler bir anda meydana geldiği zaman hastanın durumu oldukça kötü demektir. Beyni etkileyen bir hastalık olduğu için beyin işlevlerinde bozukluklar meydana gelmektedir. Deli dana hastalığının belirtileri şu şekildedir:
- Kişilik değişimi gözlemlenir.
- Kaygı ve depresyon meydana gelir.
- Uyku problemleri görülür.
- Hafıza kaybı ve beraberinde bunama oluşur.
- Vücutta istemsiz kasılmalar ve uyuşma görülür.
- Konuşma problemleri meydana gelir.
- Yürüyüş ve denge bozuklukları söz konusu olur.
- Görme bozuklukları oluşur.
- İnsanları tanıma zorluk meydana gelir.
- Sağı ve solu karıştırma söz konusu olabilir.
Bu hastalık ilk meydana geldiği zaman alzheimer ile karıştırılabilmektedir. Zaman içerisinde daha da ağır belirtiler meydana gelir. Hastalıkta ölüm nedeni çoğunlukla zatürredir. Mikrop vücutta bağışıklık molekülü ürettiğinde ve kanda tespit edildiğinde tanı koyulmaktadır.
Deli Dana Hastalığının Tedavisi Var mı?
Bu hastalığın tedavisi günümüz şartlarında mümkün değildir. Uygulanan tedavi yöntemleri hastanın şikayetlerini azatmak, acılarını dindirmek ve kas kasılmalarını hafifletmek içindir. Deli dana hastalığı nerede çıktı diye bakacak olursak İngiltere olduğunu belirtmiştik. Ülkemizde bu hastalık bulunmamaktadır.