Duruş bozukluğu; sırt ve bel bölgesindeki eğriliklerde görülen çıkık ya da aşırı düz olma gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkan ağrılı bir durum olarak adlandırılmaktadır.
Duruş Bozukluğu Neden Olur?
Omurgada meydana gelen morfolojik değişimler duruş bozukluğunun oluşmasına neden olan etkenlerdir. Normalde omurga dik ve doğru bir şekildedir. Fakat yapılan bazı hatalar omurgada birtakım değişimler meydana getirir. Bunun sonucunda ise postür olarak adlandırılan duruş bozukluğu durumu meydana gelir. Yanlış pozisyonda oturma, çalışma ya da yatma gibi durumlar nedeniyle postür bozukluğu meydana gelmektedir. Bu durumun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Geçirilmiş bir kaza, yaralanma ya da düşme durumu
- Hatalı oturma biçimi, fazla ayakta durma ya da uyurken yanlış pozisyonda uyumak
- Çalışma yapısının ve yerinin ergonomik şartlar içermemesi
- Yatağın kötü ya da rahat olmaması
- Aşırı kilo problemleri
- Ruhsal ve psikolojik bazı hastalıklar
- Tırnak yeme alışkanlıkları
- Görme bozuklukları
- Herhangi bir nedenden dolayı oluşan stres kaynaklı durumlar
Postür Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen ağrılar duruş bozukluğunun göstergesi olarak nitelendirilebilir. Bel bölgesinde görülen ağrılar, omuz ve beldeki ağrılar, kaslarda ağrı ve güçsüzlük, ayak bilekleri, diz a da bacaklarda meydana gelen ağrılar, kaslarda ve bağ dokularında sinir sıkışmasına bağlı olarak meydana gelen gerilmeler duruştaki bozukluğun belirtileri olarak gösterilebilir. Yürümekte güçlük, bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi ağrılı rahatsızlıklar da belirtiler arasında yer alabilmektedir. Vücudun normal eğriliğinin bozulması da bu duruma neden olabilmektedir. Aynı zamanda skolyoz gibi rahatsızlıklara da neden olabilir.
Duruş Bozuklukları Nasıl Düzelir?
Kas-iskelet sisteminde meydana gelebilen bazı rahatsızlıklar ya da küçük yaşlarda başlayan yanlış duruş pozisyonları ya da ergonomik olmayan bazı ortamlarda çalışmak veya fazlasıyla zaman geçirmek gibi nedenler bu durumun oluşmasına neden olmaktadır. Duruş bozukluklarının düzeltilmesi için bazı yöntemler uygulanabilmektedir.
Duruş Bozukluğunu Düzeltmek İçin Ne Yapılmalı?
Postür bozukluğunu düzeltmek için yapılması gerekenlerden bazıları şöyledir:
Düzenli Spor Yapmak: Spor yapmak kasların güçlenmesini ve omurgada meydana gelebilecek eğrilik gibi durumların engellenmesi konusunda etkili olmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren spor yapma alışkanlıklarının kazanılması gerekmektedir. Çocuklukta oluşan duruş bozuklukları ve eğrilikler ileriki yaşlarda daha büyük sorunlar meydana getirebilmektedir.
Doğru Duruş Şeklini Bilmek: Vücudun her pozisyonda doğru bir duruş şekli vardır ve bunlarda birbirinden farklıdır. Televizyon izlerken, bilgisayar kullanırken, ağır bir şey kaldırırken ve taşırken, otururken, yürürken her birinde farklı duruş şekli bulunmaktadır. Bunları doğru ve zamanında kullanılması kötü duruş şeklini engellemektedir.
Çalışma Şeklinin ve Alışkanlıklarının Düzenlenmesi: Birçok kişide görülen duruş bozukluğu genel olarak ofiste masada ve bilgisayar başında vakit geçirirken durulan yanlış pozisyondan kaynaklanmaktadır. Çalıştığın alanın ergonomik yani insan vücuduna uygun olması gerekmektedir. Oturduğun sandalyenin rahatlığı, yüksekliği oldukça önemlidir. Dizlerinizin duruş açısı uygun olmalı ve kollarınız rahatça masaya üstüne koyulabilmelidir. Eğer ki işiniz yük taşıma ile ilgiliyse yük taşırken uygun pozisyonlarda olmanız gerektiğini unutmayınız.
Duruş bozukluğu pek çok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Eğer ki bel ve omuz ağrılarınız varsa, kambur durma ya da eğik yürüme gibi durumlar söz konusuysa mutlaka bir uzmana gidiniz.