Fasting diyet; aralıklı beslenme, if diyeti ya da aralıklı oruç diyeti gibi isimlerle de bilinen, ne yediğinizin değil ne zaman yediğinizin öneminin olduğu bir kilo verme yöntemdir.
Fasting Diyet Nedir, Ne Demek?
Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen fasting diyet, yaklaşık olarak 1945 yılından beri uygulanmaktadır. Sağlıklı beslenmek, kalıcı kilo vermek ve vücudu zinde tutmak için oldukça faydalı bir beslenme yöntemidir. Bu diyet programı kısıtlamalardan değil daha çok beslenme modeline göre uyarlana bir kilo verme yöntemidir. Bu beslenme yönteminde belli saatler arasında yemek yenirken belli saatlerde yemeğe dair herhangi bir şey tüketilmektedir. Buradaki amaç glikoz olarak depolanan glikojenlerin, kişinin açlık saatleri arasında vücutta enerji olarak tüketilmesi ve böylece yağ yakımı ile birlikte ilerleyen süreçte kilo veriminin sağlanmasıdır.
Fasting diyet, vücuttaki kan şekeri düzeyini dengeler ve aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki meydana getirir.
Dünyada pek çok ünlü isim tarafından uygulanan ve ülkemizde de oldukça tercih edilebilir bir diyet haline gelen fasting diyet, farklı uygulama çeşitlerine sahiptir. Genel olarak kişinin uzun süre aç kalmasını sağlayacak bir program uygulanmaktadır. En popüler modeli 5:2 diyetidir. Haftada 2 gün düşük enerji kısıtlaması uygulanır. Bu iki gün ardışık olmamalıdır. Diğer 5 gün gün libitum beslenme uygulanır. Genel olarak diyetin 3. ve 5. günü ise aralıklı beslenmeler uygulanır. Bu diyet kişinin sınırlı enerji almasını sağlamaktadır.
Fasting Diyet Nasıl Yapılır? Nasıl Uygulanır?
Kişinin belli saatler boyunca aç kalmasını sağlayan bu diyet yöntemi bir kalori hesaplaması bulunmamaktadır. Daha çok neler yenebilir, neler yenemez ve hangi saatler tüketim yapılabilir gibi süreçler söz konusu olmaktadır. Birçok yöntemi olan bu yöntem 5:2 ya da 18:6 olarak uygulanmaktadır. 18:6 yöntemi, kişinin 18 saat aç kalması, 8 saat yemek yemesi esasına dayanır. Ayrıca 24 saat normal beslenip 24 saat aç kalma yöntemi de bulunmaktadır. Burada önemli olan uzman diyetisyenin vücudunuz için uygun olanı hesaplaması ve sizi programa yönlendirmesidir.
Genel olarak kişinin yemek yemesine izin verildiği saatlerde tek öğün değil 1-2 öğün olacak şekilde beslenme gerçekleştirilir. Ayrıca sık ve az yeme tavsiye edilir. Aralıklı beslenme uygularken makarna, ekmek ve patates gibi karbonhidrat değeri yüksen olan besinlerin tüketilmemesi gerekir. Avokado, yeşil sebzeler, yumurta, sağlıklı yağlar tüketilmelidir. Açlık saati içerisinde şekersiz çay, bitki çayları ya da sade kahveler tüketilebilir. Ayrıca bol miktarda su içilmesinin gerekliliği de vurgulanmaktadır.
Aralıklı Beslenme Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Vücutta insülin düzeni sağlayan aralıklı oruç diyeti, büyüme hormonunu tetikler. Bu da kasların gelişmesine, yağ yakımının gerçekleşmesine destek olur. Diyette serbest olan gıdalar sağlıklı beslenmenize katkı sağlar. Bu da zinde kalmanıza destek olur. İnsülin seviyesinin dengelenmesi şeker hastalığı riskini düşürür. Bunun yanında kalp hastalıkları için de faydalıdır. Uzun süre açlığa dayanan bu diyet hücrelerde oksidatif radikallerin birikmesini önler. Bu da yaşlanmayı geciktirici bir etki meydana getirir.
Fasting Diyet Yapanlar ve Kilo Verenler
Sağlıklı beslenme temeline dayanan bu diyet, kalıcı kilo verme konusunda oldukça etkilidir. Fasting diyet ile kilo verenler, bu beslenme programını düzenli uyguladıklarını, diyetin ilerleyen süreçlerinde egzersiz ile desteklediklerini belirtmektedirler. Zayıflama konusunda oldukça etkili olan bir diyeti hamile kadınlar ve emziren anneler uygulamamalıdır. Diyabet ve kalp hastalığı olanlar için zararlı olabilir. Ayrıca diyeti uygulamadan önce uzman diyetisyenlerden bilgi alınız.