Ramazan Ayı'nın gelmesi ile birlikte oruç tutacak olan insanların merak ettikleri konular arasında göz damlası orucu bozar mı ve oruçluyken burun spreyi sıkılır mı soruları gelmektedir.
Göz Damlası Orucu Bozar mı?
Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlere uzun süre bakmak, göz kuruluğunun olması ya da mevsimsel değişiliklerin olması gibi bazı etkenler gözlerde alerjik reaksiyonlar ya da farklı semptomlar meydana getirebilmektedir. Göz rahatsızlıklarında göz damlaları genel anlamda tedavi etmek için kullanılan ilaçlardır. Fakat Ramazan ayında oruç tutan kişiler için bu durum oldukça hassastır. Bildiğimiz üzere oruç tutarken herhangi bir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Yani vücuda bir şey girmemesi gerekmektedir. Bu kapsamda göz damlası kullanmak orucu bozar mı diye merak edilmektedir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki sağlık dinimiz için oldukça önemlidir. Eğer ki bir ibadet sağlığa zarar veriyorsa ya da önüne geçiyorsa yapılmaması gerekmektedir. Herhangi bir sebep nedeniyle oruç tutarken göz damlası damlatmak zorundaysanız bunun orucu bozmadığını belirtebiliriz. Göz damlasından gelen damla miktarının bir kısmı göz kırpması ile dışarı akmaktadır. Bir kısmı ise gözde burun ile göz boşluğunu birleştiren yerde mukoza yolu ile emilir ve vücuda alınır. Bu işlem yeme içme anlamına gelmediği için orucu bozmamaktadır. Kısaca cevaplayacak olursak göz damlası orucu bozmamaktadır.
Burun Spreyi Orucu Bozar mı?
Burun spreyleri genel olarak nefes almayı kolaylaştırmak için kullanılmaktadır. Grip ya da nezle olduğumuzda, bahar ayında alerji semptomları yaşandığında burun tıkanıklıkları meydana gelebilmektedir. Bu da nefes almayı güç hale getirmektedir. Burun spreyi sıkmak orucu bozar mı diye baktığımızda ise bunun için yapılan açıklamaları detaylandırabiliriz. Tedavi amacı ile kullanılan burun damlalarının bir damlası yaklaşık olarak 0, 06 cm3'tür. Bu sıkıldığı zamanda bir kısmı burun çeperleri tarafından emilir. Bir kısmı ise mideye ulaşır. Bu ağzın çalkalanması ile ağızda kalan rutubet miktarı kadar az olduğu için orucu bozmamaktadır. Bu yeme içme olarak nitelendirilmemektedir. Bundan dolayı da oruca zararı yoktur.
Orucu Bozan Şeyler Nelerdir?
Bildiğimiz üzere ergenliğe ulaşmış, sağlık durumu iyi olan ve oruç tutmasına engel herhangi bir durum olmayan her Müslüman için oruç ibadeti farz kılınmıştır. Orucu bozan davranışlar ise burada merak konusudur. Bunlardan bazıları şöyledir:
- Boğaza kar ya da yağmur kaçması
- Astım spreyi kullanmak
- Buruna sıvı bir ilaç koyulması
- Buruna kolonya çekmek
- Oruç tutup, seferi iken yiyip içmek,
- İsteyerek ve bilerek pasif içicilik yapmak
- Kulağı ilaçlı su ile yıkatmak
- Vücuda şırınga ile ilaç şırınga etmek
- Dişi kanayan kişinin kanı yutması
- Abdest alırken boğaza su kaçması
- Kağıt, taş, ot, pişmemiş pirinç gibi şeylerin yutulması
- Makattan ya da kadınların önden fitil kullanması
- Oruçlu olduğunu unutup yemek yendiğinde, akla gelince yemeye devam etmek
- Dil altına konan ilacı bozmak
- Lavman yaptırmak
- Kasten bir şey yemek ve içmek
- Cinsel anlamda yakınlaşmak ve ilişkiye girmek
- Gözyaşı ya da terin ağzın her yerinde hissedilmesi
Bunlar orucu bozan şeylerden bazılarıdır. Oruç tutarken iradeli olmak gerekir. Ayrıca bazı mezhebe göre orucu bozan haller değişmektedir.