Gül yağı; cildi güzelleştiren ve aroma-terapi alanında sıklıkla tercih edilen, iyileştirici özelliği olan, iltihap ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olan doğal bir bitki yağıdır.
Gül Yağı Ne İşe Yarar?
Buhar damıtma yöntemi ile elde edilen gül yağı, oldukça değerli bir yağdır. Yaklaşık olarak 1 litre gül yağı elde etmek için 4 ton gül yaprağı harcanmaktadır. Kozmetik sektöründe bir miktar su ile karıştırılarak kullanılan gül yağı aynı zamanda krem ve parfümlerde de sıklıkla tercih edilmektedir. Gül yağı faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ağrı kesici özelliği bulunan gül yağı, aromaterapik özelliği sayesinde stres giderici olarak sıklıkla tercih edilmektedir.
- Karın bölgesine masaj yapılarak kullanıldığında kabızlık giderici etki meydana getirmektedir.
- Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan gül yağı cilde faydalarına baktığımızda, cildi kirden ve yağdan arındırmaktadır. Ayrıca genç bir görünüm sağlamaktadır.
- Hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlayarak, doğal makyaj temizleyici olarak kullanımı sağlanmaktadır. Ayrıca ciltte meydana gelen egzama ve yaraları da iyileştirmektedir. Cilt yüzeyinde meydana gelen kızarıklıkların giderilmesini sağlar.
- Antiseptik özelliği sayesinde mikrop öldürücü etki meydana getirmektedir. Ayrıca kış aylarında sıklıkla meydana gelen ciltteki nem kaybını önlemek amacı ile kullanımı sağlanmaktadır.
- Gebelik döneminde meydana gelen cilt lekelerinin giderilmesi için etkilidir.
- Sindirim sistemi problemlerinin giderilmesine yardımcı olan gül yağı kadınlarda menopoz döneminin daha rahat geçmesini sağlar.
- Hafızanın güçlenmesine yardımcı olur ve alzheimer önleyici etki meydana getirebilmektedir.
Cilt ve fiziksel sağlık açısından birçok şifalı etkisi bulunan gül yağının saça faydaları da bulunmaktadır. Saç foliküllerini güçlendiren bu yağ saçların dökülmesini önlerken aynı zamanda daha sağlıklı saçların çıkmasını sağlar. Var olan saçları da güçlendirir.
Gül Yağı Nasıl Yapılır?
Genel olarak gül yağının üretiminde pembe güllerden yararlanılmaktadır. Kozmetik ve parfüm sanayisinde sıklıkla kullanılan bu yağın hammaddesi pahalıdır. Iparta ilimiz gülleri ile bilinmektedir. Burada yetişen güller ile gül yağı ve birtakım ürünler elde edilmektedir. Normalde buhar damıtma sistemi ile yapılmaktadır. Anca evde hakiki gül yağı yapımı hakkında bilgi almak istiyorsanız; bir kavanozun içerisine pembe gül yapraklarını yerleştiriniz. Üzerine 5 damla kadar ylang ylang yağı, yasemin yağı ve 6 gram üzüm çekirdeği yağı ilave ediniz. Bu kavanozu uzun bir süre bekleterek gül yağı elde edebilirsiniz. Bir başka tarifte gül yağı elde etmek için zeytinyağı kullanılmaktadır. Buna göre de yapraklar bir kavanoz ya da şişeye koyulur üzerine zeytinyağı eklenir. Sonrasında güneş alan bir yerde bekletilir. 1-1.5 ay sonra kaynatılır ve gül yağı elde edilir.
Gül Yağı Nasıl Kullanılır?
Amaca uygun olarka farklı pek çok kullanımı bulunan gül yağı kırışıklık ya da sivilce problemi için cilde sürülebilir. Bunun için su ile seyreltmeniz gerekir. Vazelin içerisinde 7-8 damla samlatıp elleriniz için besleyici ve nemlendirici bir krem elde edebilirsiniz. Makyaj temizleyici olarak kullanılacaksa yine su ile seyreltilmesi gerekmektedir. Sivilceler için gül yağı maskesi kullanımı da sağlanabilir.
Gül Yağı Fiyatı Ne Kadar?
Hakiki gül yağının fiyatı oldukça pahalıdır. Az miktarda satılır ve fiyat olarak yüksektir. Gül Yağı kullananların yorumlarına baktığımızda birçoğunun saf gül yağı siparişi ile şifalı etkilerden yararlandığını belirtebilir. Özellikle cilt problemi yaşayan kişilerin birçoğu bu doğal içerikten faydalanmaktadır. Fakat hassas ciltler için alerjen etkiler olabileceği unutulmamalıdır. Alerjen etki oluşmaması için badem yağı gibi yağlar ile seyreltilmelidir. Ayrıca cilt sorunlarınız için öncesinde doktora gitmeniz gerekmektedir.