yeniloji.com
Sağlık

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Neden Olur? Ne Kadar Sürer?

Henüz yorum yazılmadı
Hamilelikte Kahverengi Akıntı Neden Olur? Ne Kadar Sürer?
Yeniloji 1361 görüntüleme

Gebeliklerin çoğunda karşılaşılan bir durum olan hamilelikte kahverengi akıntı, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarını ifade ederken bazılarında ise ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir. Makalemizin içeriğinde gebelikte kahverengi akıntı neden olur soruununa yanıt bulabilirsiniz.

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Gebelik dönemi vücutta birçok hormonal değişikliğin meydana geldiği bir süreçtir. Bu belirtiler genel olarak ilk 1 ay içerisinde ortaya çıkarken, hem ruhsal hem de bedensel yönden farklılıklar söz konusu olmaktadır. Hamilelikte kahverengi akıntı gelmesi vücudumuzda bedensel anlamda yaşanan bir değişiklikten dolayı oluşur. Rahim ağzı sıvısı ile karışmış yeni olmayan kan olarak tanımlanan bu lekelenme, meydana gelen pıhtılaşma sonrasında kanın daha koyu bir renge dönmesi sonucunda oluşur. Kahverengi akıntının sebeplerine değinecek olursak eğer:

Hormonal sebepler: Genel olarak östrojen hormonundan kaynaklanır. Eğer akıntı açık renkte ve koyu kıvamdaysa bu sorun teşkil etmez. Kötü kokulu ve ağrılı ise sistite işaret edebilir. Eğer akıntının rengi kırmızı ise ve yoğunsa, pıhtı varsa düşük olabileceği anlamına gelir ve tehlikelidir.

Vajinal enfeksiyonlar: Bazı virüslerden kaynaklanan vajinal enfeksiyonlar, vajinal bölgedeki iltihaplanmalar, gebelik döneminde kahverengi akıntı meydana getirebilir.

Dış gebelik: Gebeliğin rahmin içinde değil dışında bir yerde gerçekleşmesi durumu olarak tanımlanan dış gebelik, hem kahverengi akıntılara hem de kanamalara sebep olur.

Cinsel ilişki yaşanması: Bazı gebeliklerde cinsel ilişki sakıncalı olabilir. Cinsel ilişki sonrasında kahverengi bir akıntı söz konusu olabilir. Hamilelik döneminde cinsel ilişki için doktor kontrolünde olmayı unutmayınız.

Ruhsal sıkıntılar: Sıkıntı, stres ya da bazı ruhsal değişimler endometriyal hücrelerin değişim süresinin uzamasına ve oksitlenme nedeniyle kan renginin değişmesine neden olarak gebelikte kahverengi akıntıya sebep olabilir.

Kilo alıp vermek: Hamileyken kısa süre içerisinde kilo alıp verme gibi bir durum söz konusu olduysa eğer, kahverengi akıntı oluşabilir.

İlaçların yan etkisi: Gebelik öncesinde kullanılan doğum kontrol ilaçları ya da doktorun önerdiği bazı ilaçlar bu akıntının oluşmasına neden olabilir.

Yukarıda saydığımız nedenleri haricinde gebelikte kahverengi akıntı rahim ağzı kanseri, serviks kanseri, vajinada oluşan iltihaplanma, klamidya, pelvis iltihabı, sistit, cinsel yollar bulaşan hastalıklar, rahim ağzında oluşan yara sebebiyle meydana gelebilir. Bundan dolayı mutlaka kadın doğum uzmanına danışmalısınız.

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Ne Kadar Sürer?

Genel olarak kahverengi akıntı gebeliğin başladığının işaretedir. Gebelik meydana geldikten sonra 5-6 gün sürer ve kendiliğinden geçmektedir. Döllenen yumurtanın rahme alınması için bu akıntının meydana gelmesi oldukça normaldir. Fakat kanama sürekli devam ediyorsa ve geçmiyorsa, gebeliğin ilerleyen zamanlarında oluşuyorsa eğer mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Aksi durumda farklı bir durumun habercisi olabilir.

Gebelikte Kahverengi Akıntı Cinsiyeti Belirler mi?

Genel olarak gebelik döneminde pek çok anne doğru ya da yanlış birçok bilgiye maruz kalmaktadır. Hamilelikte çamur gibi kahverengi akıntı bebeğin cinsiyetini belirler mi diye birçok kadın merak etmektedir. Bu durumun cinsiyet ile bir anlamı yoktur. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için 16. haftanın beklenmesi gerekir. Ultrason ile net olarak bebek kız mı erkek mi görülmektedir.

Gebelikte Kahverengi Akıntı Yaşayanlar Var mı?

Çok sık karşılaşılan bir durum olan kahverengi akıntı gebe kadınların pek çoğunda meydana gelmektedir. 6 haftalık gebelikte kahverengi akıntı ya da 28 haftalık gebelikte kahverengi akıntı sorunu yaşadığını söyleyenler bile bulunmaktadır. Bu durum bazen tehlikeli olabilir. Bundan dolayı akıntı sorunlarınız için uzman doktor desteği alınız.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Kadın ve Erkekler İçin İşe Yarayan Kilo Alma Yolları

Kadın ve Erkekler İçin İşe Yarayan Kilo Alma Yolları

Olması gereken kilonun çok altında olan kişiler kadın ve erkekler için işe yarayan kilo alma yolları hakkında araştırmalar yaparak bunları uygulamaya başlamalıdır...

Dağ Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Dağ Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Nelerdir? Nerede Yetişir?

Antioksidan bakımından zengin olan dağ çayı, adaçayına benzeyen, anavatanı Avrupa ve Asya olarak bilinen, ülkemizde de bol miktarda bulunan çok yıllık bir bitki türüdür...

Çay Nasıl Güzel Demlenir? Çay Demlemenin Püf Noktaları

Çay Nasıl Güzel Demlenir? Çay Demlemenin Püf Noktaları

Güzel çay demlemek, çaydanlığa koyulan su ve çay miktarının oranı ve aynı zamanda çayın kalitesi ile yakından ilişkilidir...

Gül Sirkesi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır mı? Fiyatı Ne Kadar?

Gül Sirkesi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır mı? Fiyatı Ne Kadar?

Gülün renkli yapraklarından yapılan bir sirke çeşidi olarak karşımıza çıkan gül sirkesi, normal yaşamda kullanılan sirkelerin kullanıldığı her yerde tüketilebilen bir besindir...

Keton Diyeti Nedir? Listesi, Yapanlar ve Zararları

Keton Diyeti Nedir? Listesi, Yapanlar ve Zararları

Keton diyet; karbonhidrat ve protein alımının kısıtlandırılmasını sağlayan ve yağ alımının artmasına destek olan, normal bir diyette bulunmayan gıdaların enerji sağlayıcı olarak kabul edildiği bir beslenme programıdır...

Bacak Bacak Üstüne Atmanın Zararları ve Anlamı

Bacak Bacak Üstüne Atmanın Zararları ve Anlamı

Bacak bacak üstüne atmak; vücudun çekici ve zarif gözükmesini sağlarken  birtakım zararlara da neden olabilmektedir...

Mitral Yetersizlik Nedir? Belirtileri Nelerdir? Mitral Yetmezliği Olanlar Neye Dikkat Etmeli?

Mitral Yetersizlik Nedir? Belirtileri Nelerdir? Mitral Yetmezliği Olanlar Neye Dikkat Etmeli?

Mitral yetersizlik; oldukça önemli bir kalp hastalığı olan, kalp sağlığı için ciddi bir role sahip olan mitral kapağın tam kapanmaması sonucunda birtakım fonksiyonel işlevsizliklerin oluşması olarak nitelendirilen bir durumdur...

Muşmula Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Muşmula Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?

En sağlıklı içecekler arasında yer alana muşmula çayı; A, C, B1 ve B2 vitaminleri açısından zengin, böbrek ve bağırsakların dengeli çalışmasını sağlayan fonksiyonlarını düzenleyen bir çaydır...

Nash Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nash Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nash hastalığı; yağlı karaciğer hastalığı olarak bilinen, karaciğere normalden fazla yağ birikmesi sonucunda meydana iltihap sonucunda oluşan ve oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen hastalıktır...

Painite Taşı Ne İşe Yarar? Nasıl Anlaşılır? Çeşitleri Nelerdir?

Painite Taşı Ne İşe Yarar? Nasıl Anlaşılır? Çeşitleri Nelerdir?

Painite taşı, dünya üzerindeki en değerli taşlar arasında yer almaktadır...