Kronik bir hareket bozukluğu olarak tanımlayabileceğimiz huzursuz bacak sendromu, bir tür sinir sistemi hastalığıdır. Willis-Ekbom hastalığı olarak da isimlendirilen bu rahatsızlık, genel olarak uykuya geçiş ya da dinlenme sırasında meydana gelen karıncalanma, yanma, batma ve ağrı hissi ile kendini göstermektedir.
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Tam olarak tarif edilemeyen ve genel olarak ayak ve bacak bölgesinde kaşıntı, ürperme, ağrı, yanma ve karıncalanma ile ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu, bazı durumlarda kollarda da görülebilmektedir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bu durum, kaslarda meydana gelen kramp ve uyuşma ile çoğu zaman karıştırılmaktadır. Dinlenme ya da uykuya geçiş sırasında meydana gelen semptomlar genel olarak hareket etmeye bağlı olarak geçmektedir. Her yaşta görülme ihtimali vardır. fakat yaşın ilerlemesi ile daha fazla ortaya çıkmaktadır.
Hastanın hareketsiz kalması durumunda hastalıktan etkilenen yerlerde huzursuzluk görülmeye başlamaktadır. Çoğu zaman bir dürtü oluştuğu ve kontrol edilemeyen, önlenemeyen hareket etme isteğinin oluştuğu belirtilmektedir. Çoğunlukla gece geç saatler meydana gelen bu rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Bu rahatlıktan dolayı uyku problemlerinde artış meydana gelir. Eğer ki uykuyu ve günlük yaşamı etkileyecek duruma gelirse mutlaka en kısa sürede uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Bacakların hareket etme dürtüsü ile ilgili semptomlar ile kendini belli eden huzursuz bacak sendromunun belirtilerini şu şekilde belirtmemiz mümkündür:
- Ayaklarda ve bacaklarda huzursuzluk meydana gelir.
- Araba koltuğunda, uçakta ya da sinemada uzun süre oturduktan sonra karıncalanma, yanma ya da ağrı gibi durumlar meydana gelir.
- Gece saatlerinde ağrı ve rahatsızlık hissi oluşur.
- Meydana gelen huzursuzluk sonucunda kişide devamlı olarak hareket etme ihtiyacı oluşur. Hissedilen ağrı hareket etmeye bağlı olarak kısa süre sonra kendiliğinden hafiflemeye başlar.
- Bacaklarda istemsiz şekilde seğirmeler meydana gelir.
- Uyku sırasında periyodik uzun hareketi olarak betimlenen bacakları kıpırdatma ya da gece boyunca tekmeleme gibi hareketler söz konusu olur.
- Bacaklarda ve ayaklarda hoş olmayan anormal duyumlar söz konusu olur. Bunlara baktığımızda cilt yüzeyinde tarama ya da sürünme hissi, çekilme hissi, nabız hissi, ağrı, kaşıntı ya da elektriklenme gibi birtakım hisler meydana gelir.
Hastaların günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu belirtiler fark edildiğinde mutlaka uzman bir doktordan destek alınmalıdır. Huzursuz bacak sendromu hangi doktor bakar sorusunun cevabına baktığımızda nöroloji ya da psikiyatri bölümünden randevu alınması gerektiği belirtilmektedir.
Huzursuz Bacak Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Genel olarak nedeni bilinmeyen sebeplere bağlı olarak meydana gelen huzursuz bacak sendromu nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Demir metabolizmasında meydana gelen bozuklukların olması hastalığa neden olabileceği gibi ağır hale de getirebilir.
- Kişinin genetik yatkınlığının olması. Yani aile öyküsünde daha önce bu rahatsızlığa yakalanan birinin olması. 40 yaşın altındaki vakalarda genel olarak kalıtsak özelliklerden şüphelenilmektedir.
- Kronik birtakım rahatsızlıklar, sebep olabilir. Diyabet ve alkolizm bunlardan biridir.
- Dopamin dengesinde bozuklukların olması.
- Gebeliğin son 3 ayında hormonal dengesizliklere bağlı olarak meydana gelebilir.
- Nöropati yani sinirlerde bir hastalık olması.
- Omurilikte spinal kord veya spinal blok oluşması.
- Vücutta serotonin yükselmesine neden olan ilaçların kullanılması.
Yukarıda belirtilen maddeler huzursuz bacak sendromu hastalığına neden olabilen risk faktörleri olarak nitelendirilmektedir. Genel olarak vakalarda kesin nedeni belirlenememiştir.
Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Geçer?
Öncelikle huzursuz bacak sendromu tedavisi için çeşidinin belirlenmesi gerekmektedir. İdyopatik ve sekonder olmak üzere iki tipi vardır. Hastalığın altında yatan neden demir eksikliği ya da anemi ise öncelikle bu problemin giderilmesi gerekir. bunun haricinde sıcak ve soğuk kompresler, ilaç tedavileri ve egzersizler uygulanabilir. Ayrıca beslenmeye dikkat edilmelidir. Kafein içeren besinler çok tüketilmemelidir. Uzun süre hareketsiz kalma, stres, sigara kullanımı gibi durumlardan kaçınılması gerekir. Hekiminizin önerdiği tedavileri düzenli Uygulayarak bu rahatsızlığın semptomlarından kurtulabilirsiniz.
Alternatif birtakım yöntemler de bu rahatsızlık için faydalı olabilmektedir. Bunlardan biri huzursuz bacak sendromu sabun tedavisidir. Kokusuz ve taze sabunun çorap içerisine ve aynı zamanda çarşafların arasına konması ile uygulanmaktadır. Her ay kontrol edilmesi ve kurumuş sabunların değiştirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte 2 ayda bir yenisi ile değiştirilmelidir. Kurumaya başlayan sabunların iyon yaydığı düşünülmektedir. Bu yöntem bilimsel olmasa da birçok kişi tarafından uygulandığı belirtilmektedir. Sonuçları ise kesin değildir.
Doğal yöntemler arasında aynı zamanda huzursuz bacak sendromu karbonat tekniği bulunmaktadır. Bu yöntem için suya karbonat eklenir ve su alkali hale gelerek ağrıların giderilmesini sağlar. Gün içerisinde bir bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ekleyip tüketebilirsiniz. Fakat bu yönteminde bilimsel bir geçerliliği bulunmamaktadır ve kesin sonucu bilinmemektedir.
Huzursuz Bacak Sendromu Yaşayanlar Var mı?
Günümüzde birçok kişi bu hastalığı yaşamaktadır. Hemen her yaşta görülebilmektedir. Genel olarak ilerleyen yaşlarda görülürken hamile kadınlarda son 3 ay içerisinde de meydana gelebilir. 40 yaşın altında görülüyorsa bu genetik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Huzursuz bacak sendromu yaşayanlar doğal tedavilerin yanı sıra uzman hekim tavsiyesi almalıdır. Çünkü hastalık farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelebilir. Doğru tedavi ile semptomlardan kurtulmak söz konusu olacaktır.