Tiroid dokusu vücudun bağışıklık hücreleri tarafından yabancı doku şeklinde algılandığı zaman yok etme çabası sonucunda meydana gelen duruma hashimoto hastalığı denir.
Hashimoto Hastalığı Nedir? Tehlikeli mi?
Hashimoto hastalığı 1912 senesinde Japon bir bilim insanı tarafından tanımlanmıştır. Bu hastalık olduğunda vücut tiroit bezini yok etmek ister. Bunun için fazla oranda anti-tpo antikor, anti tiroglobulin antikor üretmektedir. Antikorların tiroit bezine bağlanmasıyla hücreler harap edilmektedir. Aynı zamanda tiroit bezine çeşitli mikroplu hücreler birikmektedir. İltihaptan dolayı ise tiroit hücreleri zarar görmekte ve hormonları azalmaktadır. Tiroit bezinin küçülmesi ile ise hormon yetmezliği meydana gelmektedir. Hastalığın ilerlemesi ile tiroit yetmezliği oluşmaktadır.
Haşimoto Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hashimoto hastalığını gösteren net bir bulgu görülmemektedir. Fakat hastalığın meydana getirdiği tiroit hormon yoğunluğu ya da tiroit hormonunun yetmezliği durumundaki belirtiler bireylerin hekime gitmesine yol açmaktadır. Görülen belirtiler bu hastalığa özgü olmamakla beraber en net belirtiler sıralanabilir.
Haşimato yaygın olarak pek çok kişide görülen bir tiroid hastalığıdır.
Yaşanan kabızlık sorunları bu hastalığın belirtisi olabilir. Hızlı bir şekilde üşütme, kişinin yorgun ve halsiz hissetmesi, yaşanılan kramplar belirtiler arasındadır. Cildin kuruması, sesin değişmesi gibi etkenler belirtiler arasında gösterilebilir. Görülen belirtiler faklı hastalıklar için de görülebilmektedir. Bu yüzden bu hastalığı kişinin tek başına tespit etmesi zorlayıcı olabilmektedir. Belirtiler arasında unutkanlık, odaklanamamak, depresyonlu ruh hali, hareketlerin yavaşlaması, sinirli olmak, adet düzensizliklerinin yaşanması, iştahsız olmak, ciltte görülen solukluk durumu, yavaş konuşmak, yüz bölgesinde meydana gelen şişmeler vardır. Hipotirodi rahatsızlığı ileri safhada olan kişilerde uyku apnesi, cinsel isteğin azalması gibi durumlar oluşabilmektedir.
Hashimoto Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?
Bahsi geçen bu rahatsızlığın esas sebebi bağışıklık sistemindeki yanlış algılamalarla kendindeki dokuları tanıdık olarak tanımlamaması ve de dokuya karşı savunmasıdır. Bu mekanizmadan kaynaklı olarak tiroit dokusu tahrip olmaktadır. İfade edilen bu gruptaki rahatsızlıklara otoimmün rahatsızlıklar denir. Tiroit hedef alınmaktadır. Tahrip olma esnasında sorunsuz olan hücreler parçalanmaktadır. Tiroit hormonu bazen yavaş bazen de hızlı olarak boşalmaktadır. İlk baştaki tiroit hormon fazlalığının sonradan zarar gören dokuların artması yüzünden tiroit yetmezliği meydana gelmektedir. Hashimoto hastalığı erkeklerden ziyade kadınlarda daha fazla görülür. Bunun yanı sıra genetik ve östrojen yatkınlık risk oluşturmaktadır. Her yaş grubunda meydana gelebilir fakat çoğunlukla genç yaş ve orta yaşlarda daha fazla görüldüğü söylenmektedir.
Haşimato Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hashimoto hastalığı türündeki tiroid iltihabının tam olarak ortadan kaldıracak bir yöntem olduğu belirtilmemektedir. Tedavinin amacı ise tiroid fazlalığının ve azlığının önlenmesi için uygulanmaktadır. Rahatsızlığın türüne göre tedavi şekli uygulanmaktadır. Kişide meydana gelen kilo kaybı, uykusuzluk, ishal, huzursuz olma hali gibi durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Hastalığın ilerlediği kişilerde çeşitli şikayetler meydana gelmektedir. Bu şikayetler kilo almak, sürekli uyuma isteği, konsantrasyon eksikliği, halsiz olma hali, bitkinlik, unutkanlık, üşüme şeklinde çeşitli durumlar meydana gelebilmektedir. Hastalığın tanısı ve tedavisi için kesinlikle uzman doktora gitmek ve doktor kontrolünde hareket etmek gerekir.