Karamuk bitkisi; antioksidan açısından oldukça güçlü olan, turuncu ya da sarı çiçeklere sahip, içeriğinde bol miktarda E vitamini barındıran bir bitki çeşididir.
Karamuk Bitkisi Nedir, Ne Demek?
Kış aylarının gelmesi ile birlikte yapraklarını döken ve ilk keşfedildiği zamanlarda soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileştirilmesi için kullanılan karamuk bitkisi; kan şekerin düşürülmesinde etkili olan, içeriğinde pektin, selüloz, kül ve C vitamini barındıran, vücutta arındırıcı bir etki meydana getiren şifalı bir bitki türüdür. Kadın tuzluğu gibi isimlerle de bilinen bu bitki, karanfilgiller familyasına aittir. Toprakta kendiliğinden yetişebilmektedir. Ülkemizde çoğu tarlada buğday ile birlikte biterler. Boyları hemen hemen 30-100 cm arasındadır. Tohumları zehirli olduğu için dikkat edilmelidir.
Karamuk Bitkisi Ne İşe Yarıyor?
Vitamin ve mineral açısından zengin olan karamuk bitkisinin faydaları şöyledir:
- Kaynatıldığında ve içerisinde bal eklenerek tüketildiğinde vücutta kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kanı temizler ve damar tıkanıklığını önler. Kalp rahatsızlığı olan kişiler için şifalıdır.
- Karamuk bitkisi kaynatılıp içerisine limon sıkılarak tüketildiği zaman bağırsak florasının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu etkisi sayesinde ishal gibi sorunların giderilmesi için de etkilidir.
- Sinüslerin ve boğazın temizlenmesini sağlayan karamuk bitkisi aynı zamanda yemek borusu, bağırsak ve midede biriken besin atıklarını da temizlemektedir. Böylece havaların soğuması ile meydana gelen doğuk algınlığı gibi problemleri önlemektedir.
- İştah açısı özleliği sayesinde çocuklarda kullanılabilir. Bağışıklık güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
- Ter bezlerinin doğal işleyişini düzelten bu bitki aynı zamanda vücut ısısını kontrol etmektedir.
- Karaciğer sağlığını olumlu yönde etkiler ve toksin atımına yardımcı olur. Vücudun yağ tutmasını önleyen bu bitki bakterilerin de engellenmesine destek olur. Bu etkileri sayesinde sivilce ve akne gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir.
- Menopoz ve adet dönemindeki gerginliği giderir.
- Kan dolaşımının dengelenmesine etkisi sayesinde varis oluşumunu önler.
Kalp ve karaciğer sağlığını olumlu yönde etkileyen fakat tohumları zehirli olduğu dikkatli tüketilmesi gereken karamuk bitkisi ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır.
Karamuk Bitkisi Nerede Bulunur?
Genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen karamuk bitkisi nerede yetişir diye baktığımızda Sivas gibi İç Anadolu illerimizde ve hatta ülkemizin her yerinde yetişmektedir. Baharatçılarda, pazarlarda ya da internet üzerinde karamuk bitkisi satın alma işlemi sağlanabilmektedir.
Karamuk Bitkisi Nasıl Yenir?
Meyveleri normal şekilde tüketilebilen bu bitki genel olarak çay şeklinde kullanılır. Karamuk çayı demlemek için öncelikle 1 su bardağı suyu kaynatınız. Daha sonra içerisine bir miktarda bu bitkiden atıp demlenmesini bekleyiniz. Demlendikten sonra içebilirsiniz. Genel olarak yemeklerde önce tüketilmesi önerilir. Elde etmiş olduğunu bu su tonik olarak da uygulanabilir.
Karamuk Bitkisinin Zararları Nelerdir?
Tohumları zehirli olan bu bitkinin meyveleri dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Aşırı tüketildiği zaman ishal, kusm, böbrek yetmezliği ve bel ağrısı oluşturabilir. Karamuk meyvesi ve bitkisi hamile kadınların kullanımına uygun değildir. Kronik hastalığı olup ilaç kullanan kişiler doktora danışmadan kullanmamalıdır.