Korneanın öne doğru koni şeklinde sivrileşmesi olarak tanımlanan keratokonus, oldukça nadir görülen ve görme kaybına neden olan bir göz hastalığıdır. Keratokonus belirtileri, nedenleri ve ameliyatı hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam ediniz.
Keratokonus Nedir, Ne Demek?
Çoğunlukla ergenlik dönminde başlayan ve normalde yuvarlak şekilde olan korneanın öne doğru sivrileşmesi şeklinde betimlenen keratokonus, ışıkların doğru şekilde kırılmasını önler ve bu da görme sorunun meydana gelmesine sebebiyet verir. Normalde kornea ışıkları olması gerektiği gibi kırarak sağlıklı görmenin oluşmasını sağlar. 10-20 yaşlarda görülme sıklığı oldukça fazla olan bu rahatsızlık tam olarak nedeni belli olmayan fakat genetik etkenler sonucunda gerçekleşebilen bir durumdur.
Keratokonus Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Genel olarak keratokonus hastalarında miyopi ve düzensiz astigmatizma meydana gelmektedir. Bundan dolayı uzağı ve yakını görme problemleri meydana gelir. ayrıca göz dereceleri çok hızlı bir şekilde yükselir. Sürekli olarak gözlük değiştirme alışkanlığı oluşur. Bunun yanı sıra göz bebeği sanki dışarı çıkacakmış gibi bir şekil alır. Göz kapağında sürekli bir batma hissi meydana gelir. Göz yapısında meydana gelen değişiklikler nedeniyle görme kalitesi önemli ölçüde düşer. Sulanma ve kaşınma gibi belirtiler meydana gelir. Ayrıca ışığa hassasiyet de artar. Genel anlamda keratokonus nasıl anlaşılır diye belirtecek olursak:
- Görüşte bulanıklık meydana gelebilir. Düz çizgilerde bükülme ve dalgalı görünme söz konusu olur.
- Işık ve parlaklığa karşı hassasiyet gelişir.
- Gözde kızarma ve beraberinde şişlik meydana gelir.
Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak görme bozukluğunda ve bulanık görmede artış meydana gelir. Ayrıca miyop ve astigmatizm belirtilerinde ilerleme görülür. Kontakt lens kullanan kişilerde korneada meydana gelen çıkıntı nedeniyle lens göze uymaz ve rahatsızlık verir. Genel olarak hastalık yavaş ilerleme göstermektedir. Fakat her zaman aynı değildir ve bazı hastalarda hızlıca ilerleme oluşabilir.
Keratokonus Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Oldukça nadir görülen keratokonus hastalığı birtakım travmatik olaylara bağlı olarak gelişebilmektedir. Kesin olarak bir nedeni olmamasına rağmen korneadaki enzimlerin dengesiz olmasının bu duruma neden olabileceği belirtilmektedir. Serbest radikal olarak isimlendirilen yabancı maddelerin burada oksidatif bir hasar meydana getirmesi sonucunda kornea zayıflar ve öne doğru konikleşir.
Keratokonus nedenleri arasında en yaygın olanı genetik geçiştir. Aile fertlerinde varsa eğer bu çocuklarda da görülebilmektedir. Bunun yanı sıra güneşin ultraviyole ışınlarına çok fazla maruz kalmak, gözlerin gereğinden fazla ovalanması, kullanılan kontakt lenslerin göze uymaması ve kronik göz iritasyonu keratokonus hastalığına sebep olabilir
Keratokonus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer ki hastalık çok ilerlememişse gözlük ve yumuşak kontakt lens kullanımı ile görme kalitesi iyileştirilebilir. Fakat hastalığın ilerlemesine bağlı olarak kornea incelir ve şekli tamamen bozulur. Bu aşamada gözlükler ve kontakt lensler yeterli olmaz. Keratokonus hastalarına müjde olarak son zamanlarda geliştirilen farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Genel olarak keratokonus tedavisi yöntemleri çapraz bağlama, özel yumuşak kontakt lensler, sert gaz içeren kontakt lensler, yumuşak kontakt lens üzerine sert gaz geçirgen kontakt lens, kornea nakli, melez kontakt lens, skleral ve yarı skleral lens, kornea içi halka gibi farklı teknikler ile iyileşme sağlanabilmektedir.