Kıl kökü iltihabı; bakteriyel ve fungal enfeksiyon sebebi ile kaynaklanan bir iltihap çeşididir. Tıp dilinde folikülit olarak nitelendirilmektedir.
Kıl Kökü İltihabı Nedir?
Kalça, bacak ve genital bölgede sıklıkla meydana gelen kıl kökü iltihabı; saç dökülmesi ve yara izlerine neden olabilen bir durumdur. Boyun ve kasıklarda meydana gelebilirken aynı zamanda derinin kıvrımlı yerlerinde, sakal bölgesinde ve cinsel organlarda sürtünmeye maruz kalarak meydana gelebilir. Cilt üzerinde sivilceye benzeyen bir yapı şeklinde oluşur. Rahatsız edici olmasına rağmen zararsız bir durumdur. Genel bir cilt rahatsızlığı olan kıl kökü iltihabı, irin dolu kırmızı küçük yumrular şeklindedir.
Kıl Kötü İltihabı Neden Olur?
Çoğunlukla kıl kötü iltihabı Staphylococcus aureus veya staph kaynaklıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon sonrasında gelişmektedir. Aynı zamanda mantar enfeksiyonları, virüsler, folikülün fiziksel travması, folikülite tetikleyebilir. Genel anlamda kıl kötü iltihabı sebepleri şöyledir:
- Tıraş sonrasında görülebilir. Özellikle erkekler sık sık tıraş olurlar ve bu durum kıl köklerinde iltihaplanma meydana getirir.
- Mantar enfeksiyonları bu duruma sebep olabilir. Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilen mantar enfeksiyonu kıl köklerini de etkiler. Saç köklerinde oluşunca dökülme meydana getirir.
- Fiziksel travmalar sonrasında oluşabilir. Özellikle darbeler sonucunda ortaya çıkabilir.
- Kadınların sıklıkla sıkı saç örgüsü yapması kıl kökü iltihabına neden olabilir. Bu durum saçların dökülmesine de neden olabilir.
- Aknelerin yan etkisi olarak kıl kökü iltihabı oluşabilir. Vücut derisini önemli ölçüde etkileyen sivilceler folikülite neden olabilir.
- Aşırı kilo sonrasında vücutta meydana gelen dengesizlik, kıl kökü oluşumuna sebep olan etkenler arasındadır.
- Temiz olmayan yüzme havuzlarında birtakım hastalıklar bulaşabilir. Bunun sonrasında folikülit meydana gelebilir.
- Kanser ya da HIV gibi durumlardan kaynaklanan zayıf bağışıklık sistemi sonrasında oluşabilir.
- Antibiyotiklerin ya da steroid kremlerin uzun süre kullanılması sonucunda oluşabilir.
- Kıl dönemsi sonrasında gelişebilir.
- Cildi tahriş eden giysiler giymek kıl kökü iltihabı oluşturabilir.
Yukarıda saymış olduğumuz maddeler kıl kökü iltihabı lekelerine neden olabilir. Bu tarz durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kıl Kökü İltihabına Ne İyi Gelir?
Vücudumuzun bazı bölgelerinde kılları çıkama ve bu bölgede mantar, bakteri, virüs gibi nedenlerden dolayı için irin dolar. Deride kabartılar meydana gelir. Kıl kökü iltihabı doğal tedavi yöntemleri şöyledir:
- 3 yemek kaşığı ısırgan, bir miktar suyun içerisinde 5 dakika kadar haşlanarak, lapa kıvamına getirilir. Ilıma sonrasında tülbent ya da bez ile folikülit olan yere sarılır. Haftada 3-4 defa 15 dakika kadar uygulanır.
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal ile 1 çorba kaşığı hindistan cevizi yağını bir kaba ekleyiniz. yoğun bir macun kıvamına gelene kadar karıştırınız. Sorunlu bölgeye karışım sürülür. Hafif bir şekilde uygulayınız. İltihap hafifleyene kadar uygulayınız. Ölü derileri temizleyen bu karışım aynı zamanda ağrıyı ve kaşıntıyı giderir.
- Yarım çay kaşığı çay ağacı yağı ile 3 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırınız. Daha sonra kıl kötü iltihabı olan yere sürünüz. Sorun giderilene kadar uygulayınız. Antiseptik ve anti-bakteriyel özelliğe sahip olan ve enfeksiyonu gideren bu karışım cildi temizler ve iyileşme sağlar.
- 1 çay kaşığı kekik yağı ile 2 çorba kaşığı hindistan cevizi yağını bir kabın içerisine karıştırınız. Daha sonra bölgeye sürüp 10 dakika bekletiniz. Her gün uygulandığı zaman batık kılları çıkartır. ve iltihabı giderir.
Elma sirkesi sürmek ve aloe vera jeli ile gül yağını birlikte uygulamak da kıl kökü iltihabının giderilmesine yardımcı olur. Vajinada kıl kökü iltihabı meydana gelmişse eğer, uzman bir doktora danışınız. Bitkisel yöntemler vücutta alerjik etkiler yaratabilir. Bundan dolayı dikkatli olunmalıdır.
Kıl Kökü İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?
Genel anlamda kıl kökü iltihabı için antibiyotik kullanımı tavsiye edilir. Bazı kremler bu durumun iyileşmesi için etkilidir. Cerrahi tedavi olarak kıl kökü iltihabı ameliyatı gerekli olabilir. İlerlemiş vakalarda içerideki iltihabın akıtılması sağlanır. Bunun yanı sıra çok ileri olmayan vakalarda sıcak kompres yöntemleri ile iltihabın giderilmesi sağlanır.