Liçi meyvesi, lezzeti ve dokusu damaklarda oldukça hoş bir tat bırakan, yaklaşık olarak 3 cm boyutunda olan, Çin kökenli bir meyve türüdür.
Liçi Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
C vitamini açısından oldukça zengin olan liçi meyvesi, aynı zamanda içerisinde A vitamini, B6 vitamini, selenyum, bakır, fosfor, bakır, magnezyum ve kolin gibi mineraller de barındıran oldukça faydalı bir meyve türüdür. Liçi meyvesi ağacında salkım salkım olan bu meyve aynı zamanda oleik asite içermektedir. Tüm bu özellikleri sayesinde metabolizmanın hızlanmasını sağlarken aynı zamanda bağışıklık güçlendirici etki de meydana getirmektedir. Bu doğal meyvenin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lif açısından zengin olan liçi meyvesi bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına destek olur. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminin aktif olmasına destek sağlar.
- Cildin gençleşmesini sağlar ve parlak, daha canlı bir görünüm meydana getirir. Cildi korur ve nem dengesi sağlar.
- Fiber değeri yüksek olması sayesinde kilo verme konusunda etkilidir. ayrıca vücuttaki sıvının dengelenmesine olan katkısı sayesinde de yağ yakımına destek olur.
- Hem karbonhidrat hem de mineral bakımından zengin olması sayesinde terleme sonucunda kaybedilen minerali yerine koymaktadır.
- Spor sonrası kas yorgunluğunun giderilmesi için etkilidir ve vücutta laktik asit birikmesini önler.
- İçeriğinde yer alan K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını önler ve kanda biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
- Böbrek, karaciğer ve akciğer tedavilerinde destekleyici olmaktadır.
- İçerisindeki polifenoller sayesinde antioksidan özellik gösterir. Böylece yabancı ve zararlı maddeleri vücutta uzaklaştırarak arındırıcı bir etki meydana getirir.
Tropikal bir meyve olan liçi, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak vücut direncinin artmasına destek olur. Böylece hastalıklara yakalanma riskinin azalmasını sağlar.
Liçi Meyvesinin Zararları Var mı?
Olgunlaşmış halde tüketildiği zaman vücuda birçok fayda sağlayan liçi meyvesinin besin değeri yüksek olsa da olgunlaşmamış olanları tüketildiği zaman içerisinde bulunana hipoglisin A nedeniyle kan şekerinde ani bir düşüş yaşanmasına neden olur. Bundan dolayı ilaç kullanan şeker hastaları tüketim konusunda dikkatli olmalıdır. Bu meyveler mayıs-haziran aylarında tüketilmelidir. Kan şekerinde birtakım düşme belirtileri olursa hafif hafif şekerli yiyecekler yenmelidir. Aksi durumda ölüm gibi sonuçlara sebep olabilir.
Liçi Meyvesi Nerede Yetişir?
Tropikal iklim seven liçi meyvesi Çin kökenli bir besindir. Güney Asya ve Güney Amerika'da yetişmektedir. Ülkemizde çok fazla bilinmemekle birlikte son birkaç yıldır adı duyulmaktadır. Liçi meyvesi nasıl yetiştilir diye bakacak olursa gerekli sıcaklık, nem ve su ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Ülkemizde Mersin ve Antalya illerimiz bu meyvenin yetişmesi için uygundur. Fakat biraz zor ve zahmetli olmaktadır.
Liçi Meyvesi Nerede Satılır? Nasıl Yenir?
Ülkemizde verimli bir şekilde üretimi yapılmadığı için liçi meyvesi fiyatı yüksek olmakla birlikte fidanı internet üzerinde satılabilmektedir. Liçi meyvesi tadı ile kendine hayran bırakn bir meyve olduğu için son zamanlarda birçok kişinin ilgini çekmeyi başatmıştır. Liçi meyvesi nasıl yenir diye baktığımızda dış kabuğu acı olan bu meyvenin içerisindeki etli kısım oldukça lezzetlidir. Kabuğu incedir ve kolay soyulmaktadır. Ayrıca içerisinde çekirdeği de vardır ve hafif zehirli etkisi olduğundan tüketilmemelidir.