Nefes darlığı; kişinin gerektiği kadar nefes alamamasına neden olan, nefesin yetmemesi, nefes nefese kalma gibi etkiler meydana getiren ve birtakım hareketlerin tam anlamı ile yapılamaması şeklinde ifade edilen durumdur.
Nefes Darlığı Nedir, Ne Demek?
Tıp dilindeki adı dispne olarak ifade edilen nefes darlığı, kişinin günlük hareketlerini yapmasına engel olan, farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Nefes darlığı meydana geldiğinde kişi soluk alıp verirken oldukça zorlanmaktadır. Akciğerlerden kaynaklanan bir problem olan bu durum aynı zamanda kalp hastalıklarından ya da psikolojik bazı sebeplerden ötürü gerçekleşebilir.
Nefes darlığı, akciğere bağlı sebepler ve akciğer dışı sebepler olmak üzere iki şekilde değerlendirilmektedir.
Eğer nefes darlığı ani bir şekilde gerçekliyorsa genel olarak nedeni kalp ya da akciğere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Fakat kronik bir hal aldığı zaman farklı hastalıkların nedeni de olabilir. Bu tarz şikayetler söz konusu olduğu zaman kesinlikle uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Çünkü yeterli nefes alamamak kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler ve birtakım hareketleri yapamamasına neden olur.
Nefes Darlığı Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir?
Oldukça ciddi bir problem olan nefes darlığı, kişini günlük yaşantısını etkilemektedir. Nefes alıp vermede güçlük çekilmesi ile meydana gelen bu durum, hırıltılı solunum şeklinde görülmektedir. Yeteri kadar nefes alamamaya bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, yorgunluk ile birlikte sürekli olarak kendini halsiz hissetme etkisi meydana getirmektedir. Aynı zamanda havasız kalma ve boğulma hissi meydana gelir. Göğüs ağrısı, kanlı balgam nefes yetersizliğinde sıkça görülmektedir.
Kronik ve aniden başlayan öksürük ile kendini gösteren nefes alamama hissi, normalde çok rahat yapılan hareketleri uygularken zorluk çekilmesine neden olur. Merdiven çıkma, yürüyüş yapma gibi basit aktiviteler bile güçleşebilir. Nefes alamama etkisi gece uykudan uyanma, bilinç bozukluğu, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi, ayak bileklerinde ve bacaklarda şişlik meydana getirebilmektedir.
Nefes Darlığı Neden Olur?
Nefes alma güçlüğü çoğu zaman akciğerde bulunan problemlere yönelik oluşsa da bunun farklı sebepleri olabilmektedir. Kalp, akciğer ve diğer hayati fonksiyonların yeteri kadar oksijen alamaması ve karbondioksidin vücutta birikmesine neden olur. Obezite, akciğer kanseri, verem, panik atak, guillain barre sendromu, myastenia gravis bu durumun nedenleri arasındadır. Bunun yanı sıra astım, kalp krizi, tansiyon düşüklüğü, kalp yetmezliği, zatürre, sönmüş akciğer, solunum tıkanıklığı, kan kaybı ve akciğerde aniden meydana gelen kan pıhtılaşması nefes darlığı sebepleri arasında yer almaktadır. Yaşlılık, koah, anemi, romatizmal hastalıklar kronik olarak nefes alma güçlüğü oluşturan nedenler arasındadır.
Nefes Darlığının Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?
Pek çok kişide meydana gelen nefes darlığı bazı zamanlarda çok ciddi sebeplere dayanmamaktadır. Fakat sürekli devam etmesi durumunda uzman doktordan destek alınmalıdır. Genel olarak sebebe bağlı bir tedavi uygulanmaktadır. Eğer ki önemli bir sağlık problemine bağlı olarak gelişmiyorsa doğal kürler ile de giderilebilmektedir.