Nevrotik bozukluk; duygu ve kaygı bozukluğu olarak nitelendirilen, huzursuzluk, güvensizlik, nefret gibi duyguların oluşmasına sebebiyet veren bir tür psikolojik rahatsızlıktır.
Nevrotik Bozukluk Nedir, Ne Demek?
Bir tür davranış bozukluğu olarak nitelendirebileceğimiz nevrotik bozukluk, asıl olarak kişinin kontrol edemediği kaygıları sonucunda gelişen duygu durum bozukluğu şeklinde nitelendirilmektedir. Kişiyi hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkileyebilen bu durum, sosyal çevre ile olan iletişimde de problemler meydana getirebilmektedir. Kişide normalden fazla bir şefkat ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Sürekli ilgi bekleyebilmektedir. Duygularını göstermede zorlanan bu kişiler, aynı zamanda kendilerini çoğu konuda yetersiz hissedebilirler. Huzursuz ve aşağılık hissetme gibi duygulara sahip olan bu kişiler aynı zamanda sosyal faaliyetlere karşı da isteksiz olurlar.
Nevrotik bozukluğu olan kişiler, çevrelerine karşı saldırganca ve düşmanca bir tutum sergilerler.
Bilinçaltında birtakım korkuları olan nevrotik bozukluğu olan kişiler, cinsel hayatlarında da anormal bir tutum sergilerler. Yapılan araştırmalara göre nevrotik bozukluğu olan insanlar suç işlemeye daha az meyillidir. Kriminal suçların işlenmemesi için birtakım önleyici, engelleyici etki sunabilen bir rahatsızlıktır.
Nevrotik Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde hemen herkeste görülebilen bir hastalık olarak tanımlayabileceğimiz nevroz, nevrotik durumların sıklıkla yaşandığı bir durumdur. Nevrotik bozukluk çeşitlerini şu şekilde nitelendirebiliriz:
Bunaltı nevrozu: Nöbetler şeklinde ortaya çıkan bu durum sürekli de görülebilmektedir. Kişi bu durum gerçekleştiği zaman iç sıkıntılar yaşar, korkar, göğsü sıkışır ve hızlı nefes alıp vermeye başlar.
Histerik nevroz: Kişinin herhangi bir fiziksel rahatsızlığının olmamasına rağmen sanki felçliymiş gibi kolunu, bacağını kıpırdatamadığını belirtir ve felçli bir insan gibi davranır.
Fobik nevroz: Bu durumda kişi kendisine dair bir tehlike olmamasına rağmen birtakım durumlar ve nesneler karşısında aşırı korku tutumu sergilemektedir.
Depresif nevroz: Bu durumda kişinin depresyonda hisseder kendini ve yaşama isteği olmaz. Günlük aktivitelerini gerçekleştirmek istemez ve konuşmaya meyili olmaz. Hayat bu kişiler için anlamsız ve boştur.
Obsesif-kompulsif nevroz: Kişi sürekli olarak saçma ve abartılı düşünceler kapılı ve bunları devamlı olarak düşünmeye başlar. Kişi sürekli kaygı altındadır.
Bu tarz durumlar nevrotik bozukluk yaşayanlarda sıklıkla görülebilmektedir. Eğer ki kişide bu tarz bir durum söz konusu ise mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.
Nevrotik Bozukluk Özellikleri ve Belirtileri Nelerdir?
Davranış ve duygu bozukluğu olarak nitelendirilen nevrotik bozukluk özelliklerine baktığımız zaman kişinin bilinçaltında birtakım korkuları ve kaygıları kontrol edemediğini görürüz. Nevrotik bozukluk belirtileri hem fiziksel hem de psikolojik olarak ortaya çıkabilmektedir. Kişiyi her iki şekilde de etkilemektedir. Baş dönmesi, kasların gerilmesinden dolayı ortaya çıkan titreme, otonom sinir sisteminde bozuklukların olması, nefes almanın güçleşmesi ve ishal gibi sindirimsel bozukluklar fiziksel belirtilerdir. Ortadan hiçbir sebep yokken üzülme, gereksiz şeyleri büyütme, aşırı kaygılı olma, huzursuz ve korku, sosyal fobinin olması, ani sinir ve öfke hali, kişinin kendini güvensiz hissetmesi gibi durumlar ise psikolojik belirtiler olarak tanımlanmaktadır.
Nevrotik Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?
Bu durum tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Uzman bir psikolog ile terapiler ve birtakım ilaçların kullanımı nevrotik bozukluk tedavisi için uygulanan yöntemlerdir. Kişinin yakın çevresinden destek görmesi bu süreçte oldukça önemlidir.