Doğada renksiz ve sıvı bir halde bulunan nikotin, bağımlılık meydana getiren, zehirli bir maddedir. Yandığı zaman kahverengiye dönen bu madde, kafein ve striknin isimli iki zehirli maddeden elde edilmektedir.
Nikotin Nedir, Ne Demek?
Böcek öldürücü olarak kullanılan nikotin; tütün bitkisinin içerisinde doğal bir şekilde bulunan ve yandığı zaman hızlı bir şekilde doğaya yayılan, ağız, burun ve ciğer tarafından kolayca solunabilen, bir maddedir. İsmini Nicotiana Tabacum isimli bir bitkiden alan nikotin, bu bitkinin yapraklarından elde edilmektedir. Sigara şeklinde içilerek ya da ince kıyılmış tününü emerek vücudunuza bu maddeyi alabilirsiniz. Normal bir sigaranın içerisinde 20mg. nikotin vardır. Fakat yanarak içildiği için genel olarak 1-1.5 gram nikotin alınmaktadır.
Merkezi sinir sistemi üzerinde etkileri olan nikotin, hem uyarıcı hem de depresan etkilere sahiptir. Genel olarak nikotin vücuda alındığı zaman öfori, uyanıklık, hafıza ve dikkatin artması ve sıkıntıdan kurtulma gibi etkiler meydana gelir. Fakat bu maddenin kendisi de aynı zamanda gerginlik meydana getirmektedir. Zaman içerisinde etkilerine karşı tolerans gelişir ve ilk sigara içimi sırasında meydana gelen etkiler oluşmaz. Sigaranın içerisinde bulunan nikotin aynı zamanda böcek ilacı olarak da işe yaramaktadır.
Nikotin Bağımlılık Yapar mı?
Nikotin merkezi sinir sisteminde meydana getirdiği etki nedeniyle bağımlılık meydana getirebilmektedir. Eroin ve kokain bağımlılığına benzer özellikle gösteren nikotin bağımlılığı, sigara içme ya da dumanının solunması ile zaman içerisinde psişik ve fiziksel alışkanlığın oluşması şeklinde meydana gelmektedir. Tütün kullanımında esas bağımlılık nikotinden kaynaklanmaktadır. Sigara içtiğinizde alışkanlık ve zevk verici bir bağımlılık meydana gelmektedir. Genel olarak sigarayı bırakmak isteyen kişilerde çoğunlukla nikotin yoksunluğu söz konusu olmaktadır.
Nikotin Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?
Eğer vücutta nikotinn bağımlılığı meydana gelmişse sigarayı bırakmak için geliştirilen çabalar sonuçuz kalmaktadır. Ciddi anlamda sigara bırakma girişiminde bulunup tekrar sigara içilmeye başlanması bir belirtidir. Sigarayı bırakmak istediğinde kişide şiddetli istek, anksiyete, sinirlilik, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, depresif ruh hali, hayal kırıklığı, öfke, artan açlık, uykusuzluk, kabızlık veya ishal gibi ruhsal ve fiziksel durumların yaşanması nikotin bağımlılığa işaret etmektedir. Sağlık sorunu olmasına rağmen kişinin sigara içmeye devam etmesi bu durumu gösterir. Örneğin akciğer ya da kalp ile ilgili hastalıklarda sigara içilmemelidir. Kişi buna rağmen içmeye devam ediyorsa nikotin bağımlılığından söz etmek mümkün olur. Bunun haricinde sigara içememe korkusu ile bir yere gitmemek aile ya da arkadaşları ile sosyalleşmeyi bırakması de aynı şekilde nikotin bağımlılığını göstermektedir. Sigara bırakırken en zor günler ilk zamanlardır. Sonrasında vücut alışmaya başlayacaktır. Bunun için kendinize inanmalı ve destek almalısınız.
Nikotin Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer ki nikotin bağımlılığınız varsa ve sigarayı bırakamıyorsanız bunun için uzman desteği almalısınız. Danışman yardımıcı ve ilaç kullanımı ile bu durumdan kurtulabilirsiniz. İlaçlar yoksunluk belirtileri ile başa çıkmayı sağlamaktadır. Terapiler ise tütünden sonsuza dek vazgeçmenizi sağlayacaktır. Size sigarayı hatırlatan şeylerden uzak durmanız da bu konuda yardımcı olacaktır. Sigara tedavi yöntemleri ile bu bağımlılıktan kurtulabilirsiniz.