Rambutan meyvesi; dışı saçaklı içi yumurta gibi olan, vücuda enerji veren ve aynı zamanda kilo vermeyi kolaylaştıran, demir bakımından zengin, antidiyabetik özelliği bulunan bir meyvedir.
Rambutan Meyvesi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tropik bir meyve olan rambutan meyvesi, üzerinde yer alan saçaklar sayesinde diğer meyvelere göre oldukça farklı bir görünüme sahiptir. Uzak Doğu'da pek çok kişi tarafından bolca tüketilen bu meyve ülkemizde son yıllarda tanınmaya ve tüketilmeye başlanmıştır. Antioksidan açısından zengin olan rambutan meyvesi, vücutta arındırıcı bir etki meydana getirerek serbest radikal olarak isimlendirilen ve tehlikeli pek çok hastalığın oluşmasına neden olan maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
Vitamin ve mineral açısından zengin olan rambutan arılar tarafından çok sevilen bir meyvedir.
Rambutan meyvesi bol yağış alan nemli toprakları seven ve bu tarz bölgelerde yetişen bir meyvedir. Bu özelliği onun çabuk çürümesine neden olmaktadır. Bu nedenle rambutan meyvesi hemen tüketilmeli ve bekletilmemelidir. Rambutanın bu özelliğinden ötürü ticareti çok fazla yapılmamaktadır. Bu nedenle daha çok yetiştiği topraklar üzerinde tüketilir. Rambutan meyvesinin ağacının yaprakları yaz kış yeşil kalmaktadır. Yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Besleyici değerleri yüksek olan bu meyve oldukça sağlıklıdır. Fakat meyvenin çekirdekleri için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Uzmanlarda çekirdeklerinin tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarmaktadır.
Rambutan Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Doğada doğal bir şekilde yetişen rambutan meyvesinin kabuğunda likopen bulunmaktadır. Likopen hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan etken bir maddedir. Rambutan meyvesinin içeriği oksidatif özelliklidir. Bu etki gün içerisinde stresli ve yoğun bir şekilde çalışan insanlar için faydalıdır. Sakinleştirici bir etki meydana getirmektedir. Vücutta arındırıcı bir etki ile birlikte toksin atımının gerçekleşmesini sağlayan bu meyve, kanserli hücrelerin çoğalmasını önler. Aynı zamanda oluşumunun da gerçekleşmemesine katkı sağlar.
Vitamin içeriği sayesinde vücuttaki enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etki meydana getiren bu meyve aynı zamanda bağışıklığı güçlendirilmesine de katkı sağlamaktadır. Böylece virüslere ve buna bağlı oluşan hastalıklara karşı korumaktadır. Lifli yapısı sindirim sisteminin düzenli ve dengeli çalışmasına, bağırsak hareketlerinin düzelmesine katkı sağlamaktadır. Böylece kilo verme konusunda etkileri de göz ardı edilemeyecek şekildedir. Ateşli hastalıklara yaprağı ya da kabuğu kaynatılıp tüketilirse, ateş dürücü etki sağlayabilir. Son olarak çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar ve erkekler için de etkili sonuçlar meydana getirebilir.
Rambutan Meyvesinin Zararları ve Yan Etkileri
Genel olarak doğal içeriğinden bahsedilen ve sağlığa yararlı etkilerinden söz edilen rambutan meyvesinin zararları ciddi bir şekilde olmasa da vardır. Aşırı tüketilmesi metabolizmanın hızlı çalışmasına bağlı olarak ishal gibi etkiler meydana getirebilmektedir. Bu nedenle yeterli düzeyde tüketilmesi gerekmektedir.
Rambutan Meyvesi Nerede Yetişir?
Tropikal özelliği bulunan rambutan meyvesinin anavatanı Endonezya'dır. Günümüzde Güney Doğu Asya'da da yetişebilmektedir. Ülkemiz iklim olarak bu meyvenin yetişmesine çok uygun değildir. Fakat özel yöntemlerle elde edilebilmektedir.