Safranbolu'da bulunan ve oldukça zahmetli bir şekilde yetiştirilen safran bitkisinden elde edilen safran suyu; sinir sisteminin uyarılması, iştahın açılması, adet söktürücü özellikleri ile bilinmektedir. Safran suyunun faydalarına yer vereceğimiz bu yazımız aynı zamanda safran suyu nasıl yapılır, nasıl hazırlanır sorularına da yanıt bulacağız.
Safran Suyu Nedir? Ne İşe Yarar?
Ülkemizde Safranbolu ve Şanlıurfa yörelerinde yetişen ve soğanlı bitkiler arasında yer alan ve dünyanın en pahalı baharatı olarak isimlendirilen safran bitkisinden elde edilen safran suyu; soğuk algınlığı, öksürük, mide sorunları, rahim kanaması, şişkinlik, uykusuzluk ve kalp rahatsızlıkları için kullanılabilen oldukça faydalı ve şifalı bir içecektir. Safran suyu ne işe yarar sorusunun cevabına baktığımızda, içerisinde yer alan bileşenler sayesinde pek çok sağlık problemi için iyileştirici etki meydana getirdiğini söyleyebiliriz. Çok eski bir tarihi bulunan safran, alternatif tıp alanında sıklıkla kullanılmıştır. Kanser önleyici, mutasyon engelleyici, immün modüle edici ve antioksidan özellikleri bulunmaktadır.
Safran Suyu İçmenin Faydaları Nelerdir?
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken aynı zamanda hastalıklara karşı koruyucu etki meydana getiren safran suyu neye iyi gelir diye yanıtlayacak olursak, bunları maddeler halinde sayabiliriz:
- Potasyum bakımından oldukça yüksek değerlere sahip olması sayesinde kan basıncının ideal ve sağlıklı seviyelerde kalmasını sağlar.
- Krosin, krosetin, safranal ve kaempferol gibi bileşikler barındıran ve antioksidan özelliği bulunan safran suyu, hücrelerin oksidatif strese karşı korunmasını sağlar. Ayrıca solunum rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
- Depresyon ve kaygı gibi durumları gideren safran suyunun aynı zamanda nörolojik hastalıklara karşı da etkilidir. İçerisinde yer alan krosin yaşa bağlı olarak görülen zihinsel bozukluğun tedavisinde etkili rol almaktadır. Ayrıca hafıza kaybı için de etkilidir.
- C vitamini, demir, magnezyum, potasyum bakımından zengin olan safran suyu kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.
- Analjezik özellikleri bulunan safran suyu faydalarına baktığımızda tümörlerin büyümesini engellediğini söyleyebiliriz. Anti-kanserojen etkisi sayesinde kanserli hücrelerin yayılmasını da önlemektedir.
- Safran suyu göze iyi gelir mi diye bakacak olursak yaşa bağlı olarak görme kalitesi düşen kişilerde görme keskinliğinin artırılmasını sağlar. Ayrıca katarakt oluşumunu da önlemektedir.
- Astım belirtilerini ve iltihabını azaltmaktadır. Yüzyıllardan bu yana astım gibi solunum yolu hastalıkları için doğal bir çözüm olmuştur.
- Sindirim sistemi problemlerini önleyen safran suyu anti-enflamatuar özellikleri sayesinde ülseratif kolit ve peptik ülserleri tedavi etmektedir.
- Adet söktürücü özelliği vardır ve aynı zamanda iştah açıcı etkiler meydana getirmektedir.
- Hem kadınlar hem de erkekler için cinsel dürtlü ve işlevi artırıcı etkiye sahiptir.
Yapılan birtakım araştırmalara göre safran baharatı ve bu baharattan elde edilen safran suyu oldukça yararlı etkilere sahiptir. Hem ruh sağlığını hem de fiziksel sağlığı iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Safran Suyu İçmenin Zararları Nelerdir?
Çoğunlukla faydalı etkileri ile kendinden söz ettiren safran suyunun yan etkileri de bulunabilmektedir. Baş dönmesi, anksiyete, uyuşukluk, bulantı, iştahda düzensizlik ve baş ağrısı söz konusu olabilir. Safran bitkisi yüksek oranda ağız yolu ile tüketilirse zehirlenmelere neden olabilir. Cilt üzerinde, gözlerde, mukoza zarlarında sararma oluşabilir. Kanlı ishal, burun, dudak ve göz kapaklarında kanama, uyuşma meydana gelebilir. 12-20 gram arası dozlar ölüm meydana getirebilir.
Safran Suyu Fiyatı Ne Kadar?
Dünyanın en pahalı baharatı olan safranda elde edilen safran suyunun fiyatı da oldukça pahalıdır. Yaklaşık olarak bu baharatın 1 kilo 30 bin liradan fazladır. Bundan dolayı suyu, çayı da aynı şekilde oldukça yüksek fiyatlar üzerinde hesaplanmaktadır.