Savant sendromu; ileri seviyede zihinsel engeli bulunan fakat hafıza ile ilgili üstün yeteneklere sahip olan kişileri tanımlamak için kullanılan hastalığın adıdır.
Savant Sendromu Nedir, Ne Demek?
Otistik savant ya da savant sendromu olarak nitelendirilen bu hastalık matematik, müzik, mekanik ya da mekansal beceriler konusunda üstün zekaya sahip olan otizmli hastaları ifade etmektedir. Bu hastalık çok fazla görülmemekle birlikte erkeklerde kadınlara göre daha fazla etki alanı bulunmaktadır. Bu hastalığa sahip kişiler asıl olarak süper zekalı olarak nitelendirilir. Çünkü normal bir insan beynine göre daha aktif düşünme kabiliyetine sahiptir.
Savant sendromlu kişiler çoğu kişinin çözmekte zorlanabileceği bir konuyu kısa bir sürede halledebilecek zekaya sahip otistik hastalardır.
Yüksek sayılı matematiksel hesaplamaları anında yapabilen bu kişiler aynı zamanda sanatsal ve müzikal alanda da oldukça yetenekli olabilmektedirler. Savant sendromu doğum öncesinde gelişebileceği gibi edinsel olarak sonradan da oluşabilir. Bebeklik, çocukluk ya da yetişkinlik döneminde geçirilen bir kafa travması ya da merkezi sinir sisteminin hasar görmesi gibi durumlarda meydana gelebilmektedir. Otizmle ilişkili olan savant sendromu ilk olarak 1887'de J. Langdon Down tarafından kullanılmıştır. Bu doktor aynı zamanda down sendromunu da bulan kişidir.
Savant Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlıkta bazen beynin sol kısmında anormal değişikliğe rastlanabilirken bazı durumlarda ise hastanın beyni normal insan beyni ile aynıdır. Fakat savant sendromu olan kişilerin hafızası oldukça güçlüdür. Matematiksel alanda, ezberleme ya da görsel olarak pek çok şeyi daha kısa sürede hatırlayabilir ve anlayabilirler. Hatta daha önce öğrenmedikleri ve bilmedikleri bir bilgiyi genetik dna kodlamaları sayesinde bir anda ortaya çıkartabilirler. Fakat bu rahatsızlığa sahip olan kişiler çok basit matematiksel işlemleri gerçekleştirmekte zorlanırlar.
Dünya üzerinde birçok otizmli insanın savant sendromu olduğu tahmin edilse de henüz kanıtlanmış değildir. Bir kişinin bu hastalığa sahip olup olmadığını anlamak için bahsedilen belirtilerin kontrol ve takip edilmesi gerekmektedir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin IQ'ları 40-70 arasında seyrederken bazı alanlarla süper zekaya sahip olabilirler. Kişinin özel yetenekleri vardır ve bu yetenekler dahilinde müthiş bir hafızaya sahiptirler.
Savant Otizm Neden ve Nasıl Olur?
Yaklaşık olarak son 15 yıl içerisinde nedenleri hakkında bilgi edinilmiş bir hastalık olan savant otizm, gen ve gen değişikliğinden kaynaklanabileceği gibi aynı zamanda beynin sağ yarım küresinde meydana gelen hasarı gidermeye çalışan beynin sol yarım küreye zarar vermesi olarak nitelendirilmektedir. Bu iki farklı görüş hakkında araştırma yapılırken henüz kesin sonuçlara varılamamıştır. Hastalıkla ilgili araştırmalar netlik kazanmamıştır ve devam etmektedir.
Savant sendromu otizm rahatsızlığı bulunan birçok kişide görülebilmektedir. Bu insanlar belli alanlarda aşırı yüksek bir hafıza ve beceri kabiliyetine sahiptirler. Bu özellikleri sayesinde diğer hastalardan ve normal insanlardan ayrılırlar.
Savant Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Direkt olarak tedavi edilmeyen savant sendromu için öncelikle hastalığın oluşum nedenine odaklanmak ve çocuğun gelişimsel bozukluklarını tedavi etmek gerekmektedir. Bu rahatsızlığın bir dezavantajı olup olmadığı henüz bilinmemektedir. Bu nedenle tedavi konusunda atılacak adımlar hastalığı düzeltmek değil altta yatan bozuklukların giderilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.