Bilimsel olarak da faydaları kanıtlanmış olan oruç ibadeti vücuda pek çok fayda sağlamaktadır. Oruç hangi hastalıklara iyi gelir ve hangi hastalar oruç tutamaz gibi sorulara yanıt bulacağımız bu yazımızda aynı zamanda orucun faydalarına da değineceğiz.
Oruç Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Ramazan Ayı'nda ergenlik çağına erişmiş ve herhangi bir sağlık problemi olmayan, oruç tutmasına engel bir durumu bulunmayan Müslümanlar için farz kılınmış oruç ibadeti, vücudumuzda pek çok faydayı aynı anda sağlamaktadır. Oruç tutmak hangi hastalıklara iyi gelir diye bakacak olursak şunları sayabiliriz:
- Mide bağırsaklar için faydalıdır. Mide asidinin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tüm yıl boyunca yorulan sindirim sisteminin dinlenmesini sağlar. Sindirim sisteminin düzenlenmesi ile vücuttaki toksin maddelerin atılması ve pek çok hastalığın önlenmesi için etkilidir.
- Vücut hücreleri oruç tutunca kendini yenilemektedir. Vücutta hızlı bir şekilde akyuvar oluşumu meydana geliyor. Bu da vücut direncinin güçlenmesi ve bağışıklığın iyileşmesi için etkilidir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmeyi sağlamaktadır.
- Vücutta depolanmış olan yağların yakılmasını sağlayan oruç, obezite rahatsızlığının önlenmesi için etkilidir. Oruç ve obezite arasındaki doğrudan bağlantı bulunmaktadır. Oruç tuttuğunuz zaman iftar ve sahurda doğru şekilde beslenirseniz, sindirim sistemi düzenlenir ve aşırı kilo alımı önlenir. Bu da obezite önleyici etki yapar.
- Damarların temizlenmesini ve kan akışının dengelenmesini sağlayan oruç hiperlipidemi yani damarlarda dolaşan kandaki yağ miktarının yükselmesini önler. Bu kolesterolü dengeler. Kal sağlığının korunması konusunda oldukça etkili olmaktadır. Ayrıca koroner arter hastalığının önlenmesini de sağlar. Koroner arter duvarında kolesterol içerikli yağlı plakların birikmesi yıllar içerisinde damarların tıkanmasına ve bu da kalbin beslenememesine neden olur.
- Sigara bağımlılığı çağımızın en önemli rahatsızlıklarından biridir. Öyle ki sigaranın içerisine yer alan zehirli maddeler vücudumuz için birçok hastalığın oluşmasına neden olur. sigara bağımlılığından kurtulmayı sağlayan oruç tumanın vücuda faydalarına baktığımızda kanser, akciğer hastalığı gibi pek çok rahatsızlığa karşı da koruyu olduğunu görebiliriz.
- Karaciğer ve böbreklerdeki toksinleri temizleyen ve vücutta detoks etkisi meydana getiren oruç aynı zamanda cildi ev akneleri temizler.
- Organların dinlenmesini ve hafızanın güçlenmesini sağlayan oruç ibadeti, kansere karşı koruyucudur. Beyaz kan hücrelerinin üretimi ve yenilenmesi için vücutta bağışıklığın yenilenmesini sağlamaktadır. Bu da kanseri önleyici etki oluşturmaktadır.
Hem fiziken hem de ruhen sağlıklı etkiler meydana getiren oruç, vücudumuzu pek çok rahatsızlığa karşı korumaktadır. Çünkü açlık sırasında vücut kendini yenilemeye vakit bulmaktadır. Bu da organların yenilenmesi, hücre hasarının giderilmesi gibi etkiler meydana getirir. Oruç tutmanın vücuda etkileri oldukça fazladır.
Oruç Hangi Hastalıklarda Tutulmaz?
İslam dini için öncelik sağlıktır. Eğer ki bir kişinin sağlığı izin vermiyorsa, ibadetlerini yerine getiremeyebilir. Oruç ibadeti sağlığı yerinde olan kişiler için farzdır. Eğer ki sağlığınız izin vermiyorsa tutmamanız gerekir. Oruç tutması sakıncalı olan hastalar bu ibadeti yerine getirmek yerine onun kefaretini ödemelidir. Hangi hastalar oruç tutamaz diye bakacak olursak eğer;
- En sık sorulan sorular arasında tansiyon hastaları oruç tutabilir mi sorusudur. Yüksek tansiyon pek çok hastalığın belirtisi ve habercisidir. Ramazan ayında ilaç kullanan tansiyon hastaları ilaçlarını sahur ve iftarda alacak şekilde ayarlayıp oruç tutabilirler. Fakat bu süreçte beslenme kriterlerine dikkat edilmesi gerekir. Mutlaka tuzsuz besinler yenmelidir. Ayrıca hekim kontrolünde olunması gerekir. Oruç tuttuğunuz zaman kendini kötü hissediyor ve hastalığınız ilerliyorsa o zaman tutmamalısınız.
- Anemi hastaları oruç tutabilir mi sorusu kansızlık problemi yaşayan ve ilaç kullanan pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Şöyle ki iftar ve sahurda ilaç aldığınızda günlük yaşamınız normal seyrinde oluyorsa tutabilirsiniz. ama sorun yaşıyorsanız tutmamanız gerekir.
- Depresyon hastaları oruç tutabilir mi diye bakacak olursak da ağır depresyon, panik atak ve kaygı bozukluğu varsa oruç tutulması gerekmemektedir.
Oruç tutması sakıncalı olan hastalar bulunmaktadır. Uzmanlar bu konuda diyabet hastalarını işaret etmektedir. Diyabet hastaları için oruç tutmak çok risklidir. Hipertansiyon, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olanlar da aynı şekilde oruç tutmamalıdır. Kanser tedavisi gören ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerin tutmaması gerekir. Mide ve bağırsak probleminiz varsa ya da migren gibi hastalığınız ilaç ile sorunsuz bir günlük yaşam sürdürebiliyorsanız tutabilirsiniz. Yani kronik hastalar oruç tutabilir mi diye baktığımızda bu hastaya ve hastalığının şiddetine göre değişebilmektedir.
Oruç Tutması Farz Olmayan Kişiler
Oruç ibadetinin bir kişi için farz olması için sağlıklı olması gereklidir. Eğer ki sağlığınız izin vermiyorsa oruç tutmamalısınız. Bir diğer önemli olan şey Müslüman olmaktır. Müslüman olmayan kişiler İslam'ın emir ve yasaklarından sorumlu değildir. Ergenlik çağına girmiş olmak ve aklı yerinde olmak bir diğer önemli unsurdur. Yolcu olmamak ve hasta-engel maruzatı olmaması gerekir.-Kimler oruç tutmayabilir diye baktığımızda bu unsurlarda noksanlığı olan kişileri belirtebiliriz.
Oruç kimlere farz değildir diye soruyorsanız eğer hastalığı olan, yolculuk yapmak zorunda olanlar, hamile kadınlar ve çok emziren anneler, meşakkatli ve zor işlerde çalışanlar ve oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kişiler için farz değildir. tutulmayabilir.
Hangi Ayda Oruç Tutmak Farzdır?
Dinimize göre Ramazan ayı oruç tutulması için farz kılınan aydır. Orucun farz olduğu kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de belirtilmektedir. Fakat 3 aylarda oruç tutmanın sevabı da vardır. Fakat zorunlu değildir ve isteğe göre tutulur. Ama Ramazan Ayı farz kılınmıştır.