Meslek hastalığı olarak belirtilen silikozis insanlar için çok ciddi sorun yaratırken atlatılması oldukça zordur ve kesinlikle önlemlerin alınması gerekir.
Silikozis Meslek Hastalığı Nedir?
Kum, kumtaşı ve granit gibi malzemeler içeriğinde silika ya da silisyum dioksit bulundurmaktadır. Bu minerallerin çok yüksek oranda bulunması, bu malzemelerin kırılması, delinmesi ya da farklı bir şekilde parçalanması durumunda açığa çıkar. Çok düşük mikronlarda olurken insanların gözle görmesi mümkün değildir. Ancak solunum yolu ile vücudun içerisine girerek akciğerlere yapışmaktadır. Akciğerlerde silika ya da silisyum dioksitin birikmesi silikozis hastalığı olarak isimlendirilmektedir. Bu durum, çok ciddi akciğer rahatsızlıklarını da yanında getirirken kişilerin hemen tedaviye başlaması gerekir.
Silikozis Hangi Grup Meslek Hastalıkları İçerisinde Değerlendirilir?
Bu hastalığa birçok farklı meslek dalında yakalanmak mümkündür. İnşaat alanı bu rahatsızlık için birçok farklı çalışma bölgesine ev sahipliği yapmaktadır. İnşaatlarda, kumlama, deler çekiç kullanımı, kayaların kesilmesi veya yontulması, tuğla kesme ve düzeltme, beton delme ve kırma, tünel açma gibi işlemlerin tamamında çalışanların silikozis rahatsızlığına yakalanma riskleri bulunmaktadır. Bu sebeple de çeşitli önlemlerin işverenler tarafından alınması gerekmektedir. İnşaat sektörünün dışında taş tezgah yapımı, seramik üretimi, toprak işleme, dökümcülük, madencilik ve hidrolik klima sektörlerinde hizmet veren kişilerin de bu rahatsızlığa yakalanma şansları vardır. Bu sebeple de belirtilerinin görülmeye başlaması ile birlikte hemen tedavi olmak gerekmektedir.
Silikozis Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
İnsanların hayatında karşılaşabilecekleri en sinsi akciğer rahatsızlıklarından birisi olarak gösterilen silikozis belirtileri olarak da oldukça standarttır. Bu sebeple de birçok kişide belirtilerin fark edilmesi ve bu rahatsızlığa yorulması oldukça zordur. Bu aşamada ilk belirtisi olarak nefes darlığı gösterilmektedir. Ancak nefes darlığı birçok farklı solunum yolu rahatsızlığının da belirtisi olduğundan direkt olarak bu rahatsızlık olarak yorumlanması doğru olmaz. Çok hızlı bir biçimde nefesin alıp verilmesi, şiddetli öksürüklerin oluşumu, göğüs ağrılarının meydana gelmesi, ses kısıklığı gibi belirtiler bu hastalığın işaretidir. Eğer kişiler belirli bir süre tedavi için hiçbir hamle yapmazsa bu durumda kanlı öksürükler kendisini göstermeye başlayabilmektedir.
Silikozis Tedavisi Nasıl Yapılır? Silikozis Hastası Ne Kadar Yaşar?
Silikozis hastalığının tedavisinde tıp alanı oldukça geridedir. Tam olarak bu rahatsızlığın bir tedavisi olduğu söylenemez. Akciğerlere yapışan bu zararlı mineraller, bu bölgede tümör oluşumu ile kansere sebep olabilirken bunun yanında farklı akciğer hastalıklarını da tetikleyebilmektedir. Kanser tedavisinde kişilere ilk olarak ilaç tedavisi uygulanırken sonrasında cerrahi işleme geçilebilir. Cerrahi işlemde akciğerin tümörlü kısmının alınması çok doğru bir tercih olacaktır. Ancak bu da insanların kalan hayatlarında zorlanmalarına sebep olabilir. Erken teşhis edilirse ve bu mineraller akciğerin küçük bir kısmına yapışmışsa bu kısma da cerrahi müdahale uygulanabilir. Fakat en doğru işlem silikozis hastalığına yakalanmadan önce meslekler icra edilirken gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktadır. Bu aşamada görev mühendislerin olurken işçilere gerekli önlemlerin sunulması ve açıklanması gerekmektedir.