yeniloji.com
Sağlık

Karnabahar Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Zararları Var mı?

Henüz yorum yazılmadı
Karnabahar Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Zararları Var mı?
Yeniloji 2798 görüntüleme

Lif ve B vitaminleri açısından zengin, kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden birisi olan karnabahar faydalarının yanı sıra lezzeti ile de sıklıkla tüketilen bir besin türüdür.

Karnabahar Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Antioksidan bakımından zengin olan ve bu özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki meydana getiren karnabahar, sindirim sisteminin etkili ve dengeli çalışmasına yardımcı olan bir sebze türüdür. Çin, Hint, İtalyan, Türk, Fransız, İspanyol ve Amerika mutfaklarında sıklıkla tüketilen bu sebzenin kalorisi düşük, vitamin ve mineral içeriği ise oldukça boldur. Vücudun ihtiyaç duymuş olduğu her türlü vitamin ve mineral desteğini sağlamaktadır. C vitamini açısından oldukça zenginken aynı zamanda içeriğinde manganez ve bol miktarda antioksidan barındırmaktadır.

Karnabahar, indol ve glukosinolat adı verilen fitokimyasalları içermektedir. Kanseri bloke eden enzimleri uyaran bu bileşenler aynı zamanda hücreleri oksidatif strese karşı korur ve serbest radikallerin neden olduğu hastalıklardan korur.

Karnabaharın içerisinde yer alan indol-3-karbinol kansere karşı koruyucu etki meydana getirmektedir. Bu bileşen uterus kanserinin önlenmesini için kemopreventif ve anti-östrojen etkiler meydana getirmektedir. Bununla birlikte meme kanseri hastalığında zararlı hücre çoğalımının önlenmesini sağlayan etkiler meydana getirmektedir. İçerisinde yer alan yüksek oranda C vitamini sayesinde kandaki demir emiliminin artmasına yardımcı olmaktadır. bu vücuttaki hemoglabin sayısının artmasını destekleyici etkiler meydana getirmektedir.

Karnabahar Neye İyi Gelir?

Kemiklerin enflamatuar hasara uğramasını engelleyen karnabahar faydalarına baktığımızda kolajen üretimi meydana getirdiğini görmekteyiz. Hem kadınlarda hem de erkeklerde kemik erimesi ve kemik kaybını önlemeye yönelik K vitamini içermektedir. Bu sebze sülfonat ile birlikte vücutta detoksifiye etki meydana getirmektedir. Düzenli bir şekilde tüketildiği zaman sindirimin düzenlenmesine ve vücuttaki zararlı bakterilerin atılmasına yardımcı olur. Pek çok kişinin yaşadığı uykusuzluk problemleri için karnabahar suyu tüketimi birebir etki gösterebilmektedir.

İçerisinde yer alan C vitamini ve antioksidanlar sayesinde, körlüğe neden olabilecek yaşa bağlı olarak meydana gelen maküler dejenerasyonu önleme, riskini azaltma etkisi meydana getirir. Görme bozuklukları ve katarakt gibi hastalıkların giderilmesine etki eder.

Beyin sağlığının korunmasını sağlayan çiğ karnabahar, aynı zamanda sinir sistemi üzerindeki etkileri sayesinde stres ve depresyonun engellenmesini sağlar. İdrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesini sağlayan karnabahar aynı zamanda regl döneminde ağrıların önlenmesini de sağlamaktadır. Hücre yenileyici özelliği sayesinde cilt sağlığının korunması için da faydalıdır. Yaşlanmayı giderici ve geciktirici etki sağlamaktadır.

Karnabaharın Zararları Var mı?

Genel olarak faydaları ile bildiğimiz karnabahar, düşük şeker problemi yaşayan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Çünkü kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Aşırı karnabahar tüketimi, gaz, şişkinlik ve kramplara neden olabilmektedir. Demir ya da alüminyum kaplarda pişirilen bu sebze besin değerlerini kaybeder. Fazla tüketildiği zaman eklemlerde pürin miktarının birikmesine ve gut hastalığının oluşmasına neden olabilir. Nadir de olsa alerjik etkiler de meydana getirebilir.

Karnabahar Kilo Verdirir mi? Zayıflatır mı?

Lif içeriği bakımından zengin olan karnabahar zayıflatır mı diye merak edilmektedir. Diyet listelerinize bu besini rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Çünkü kalorisi çok düşüktür. Az kalori alarak tokluk hissi meydana getirebilirsiniz. Su içeriği bakımından ve lif zenginliği açısından kilo verimine katkı sağlamaktadır.

Orjinal Hot Shapers Termal Zayıflama Korsesi
Kapıda Ödeme İmkanıyla İndirimli Sipariş Ver!
Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Karnabahar Suyu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Göz Kuruluğuna İyi Gelir mi? Nasıl Tüketilmeli?

Karnabahar Suyu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Göz Kuruluğuna İyi Gelir mi? Nasıl Tüketilmeli?

Karnabahar suyu; enfeksiyondan, tansiyona kadar vücuda birçok faydası bulunan, özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan bitkisel bir kürdür...

Diyafram Yüksekliği Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Sebepleri

Diyafram Yüksekliği Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Sebepleri

Diyafram yüksekliği; nefes darlığı semptomu ile kendini gösteren, yetişkin bireyler nadir olarak meydana gelen bir rahatsızlıktır...

Çilek Bacak Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Çilek Bacak Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Çilek bacak; ağda yaptıktan sonra bacak üzerinde kırmızı lekelerin oluşması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur...

2 Beden İncelten Tayt Korse Kullananlar ve Yorumlar

2 Beden İncelten Tayt Korse Kullananlar ve Yorumlar

2 beden incelten tayt korseler, hem bacaklara hem göbek altına hem de karın bölgesine etki ederek sağlıklı bir şekilde incelme meydana getiren giysilerdir...

Skolyoz nedir? Skolyoz neden olur? Skolyoz nasıl düzelir?

Skolyoz Nedir? Skolyoz Neden Olur? Skolyoz Nasıl Düzelir?

Skolyoz; genel olarak küçük yaşlarda ortaya çıkan ve devamında ilerleme gösteren kişinin yaşamını zorlaştıran, omurga eğriliği olarak bilinen bir rahatsızlıktır...

Anjelika Eriği Faydaları Nelerdir? Kalorisi Ne Kadar? Nerede Yetişir?

Anjelika Eriği Faydaları Nelerdir? Kalorisi Ne Kadar? Nerede Yetişir?

Anjelika eriği; erik meyvesinin en lezzetli türlerinden biridir...

Bel Şekillendirici Korse Kum Saati Görünümü

Bel Şekillendirici Korse Kum Saati Görünümü

Bel şekillendirici korse modelleri; bel bölgesinin incelmesini sağlarken aynı zamanda kalçanın daha kıvrımlı gözükmesini sağlayarak vücutta kum saati görünümü meydana getirmektedir...

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Güneş çarpması; sıcak çarpması olarak da bilinen, yüksek sıcağa maruz kalma sonucunda vücut ısısının yükselmesi ve yaklaşık olarak 40 derecenin üzerine çıkması durumunda meydana gelen bir durumdur...

Saçkıran Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Saçkıran Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Saçkıran; saç kaybına neden olan bir cilt hastalığıdır...

Yaşam Üçgeni Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Yaşam Üçgeni Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Yaşam üçgeni; deprem sırasında hayatta kalmaya yardımcı olan, vücudun hasar ve darbe olmasını önleyen bir tekniktir...