Lif bakımından oldukça zengin olan pırasa aynı zamanda antioksidan özelliği barındıran A, C, K, B3, B5, B9 ve E vitaminleri açısından yüksek değerlere sahip olurken bununla birlikte kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum ve fosfor da barındıran bir besindir.
Pırasanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Soğan ve sarımsak ile aynı familyaya sahip olan pırasa, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin, metabolizma hızının aktif olmasına destek olan bir yiyecek olarak nitelendirilmektedir. Bazı ülkelerde çiğ olarak tüketilebilen pırasa genelde pişirilerek yenen bir sebzedir. İnsan sağlığı açısından birçok faydası bulunan bu besin aynı zamanda kozmetik sektöründe de kullanılan bir besin olarak nitelendirilmektedir.
Antioksidan açısından zengin olan pırasa, kanser ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etki meydana getirmektedir. Kolon kanseri ve prostat kanseri gibi türler için fayda sağlamaktadır. Kolesterolü düşürücü etkisi bulunan bu sebze aynı zamanda içerisine yer alan K vitamini sayesinde kemik sağlığının korunmasına destek olur. Damar sertliği gibi problemlerin önüne geçerken beraberinde damar hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olur. Kan dolaşımının düzenlenmesine katkı sağlar.
Pırasanın saça faydalarına baktığımızda, içerisinde bulunan zengin demir içeriği sayesinde saç dökülmesinin engellenmesini sağlarken aynı zamanda saçların gürleşmesine de destek olmaktadır. İçeriğinde yer alan demir sayesinde demir eksikliğine bağlı olarak meydana gelen anemi rahatsızlıklarının giderilmesine de yardımcı olur.
Pırasa Neye İyi Gelir?
İdrar söktürücü özleliği bulunurken aynı zamanda pırasanın bağırsaklara faydaları da kendinden söz ettirmektedir. İçerisinde bulunan lif sayesinde kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin önlenmesini sağlar. Bununla birlikte metabolizma hızının düzenlenmesine yardımcı olur. Böbrek ve karaciğer için de yararlı etkileri bulunmaktadır.
Taze bağırsak tüketmek iştahın açılmasını ve dengelenmesini sağlamaktadır. Daha fazla yemek yeme isteği meydana gelmektedir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşmesini de bunlardan korunmayı sağlamaktadır. Omega 3 açısından zengin olan pırasa,kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı vücudu korumaktadır. İçerisinde bulunan folik asit sayesinde hamile kadınların beslenme sürecinde oldukça destekleyici ve vitaminlidir.
Pırasanın Zararları Var mı? Yan Etkisi Nedir?
Mineral bakımından oldukça zengin olan pırasanın vücutta meydana getirdiği birtakım zarar ve yan etkiler bulunabilmektedir. Genel olarak zarar ve yan etkiler aşırı tüketim sonucunda ortaya çıkmaktadır. Güçlü idrar söktürücü etkisi bulunan pırasa aynı zamanda bağırsak düzenleyici etki meydana getirdiği için vücuttaki sıvı oranında birtakım değişiklikler meydana getirmektedir. Bu durum vücudun sıvı dengesinde bozulma oluşturabilir. Sindirim sisteminin gereğinden fazla çalışması ishal etkisi meydana getirebilir.
Pırasanın Kalorisi Ne Kadar?
Bol vitamin ve mineral barındıran pırasanın kalorisine baktığımızda 100 gramı 61 Kcal'dır. Diyet yapan ve zayıflamak isteyen kişiler listelerinde bu besine de yer vermelidir. Besleyiciliği yüksek olan pırasa vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Genel olarak yemeği tüketilmektedir.