Boğazın ön kısmında bulunan tiroid bezinin yetersiz olması ve kan dolaşımı için yeteri oranda hormonun salgılanmamasına tiroid yetmezliği denir.
Tiroid Yetmezliği Nedir? Neden Olur?
Larinks'in alt ve boğazın ön kısmında olan beze tiroid denir. Ön taraftan isthmus aracılığı ile birleştirilmiş olan ve nefes borusunun her iki kısmına doğru uzanmış olan iki tane lob barındırmaktadır. Bu bez metabolik sürecin düzenlenmesi adına hormon salgılar ve büyüme, enerji harcaması üzerinde etkin bir rolü vardır. Kan dolaşımına gereken hormon seviyesi salgılanamadığında ve bu bezin yetersiz olmasıyla yetmezlik meydana gelmektedir. Bahsi geçen yetmezliğin meydana gelmesi ile metabolizma yavaşlamaya geçer.
Hipotiroidizm kadınları tahmini olarak %6 ila %10 oranında etkilemektedir.
Genel itibari ile tiroid yetmezliği durumuna tiroid bozukluğu denir. Yaşın ilerlemesinden dolayı bu problem baş göstermeye başlamaktadır. Özellikle atmış beş yaşın üzerinde olan kadınlarda bu yetmezlik görülebilmektedir. Erkeklere kıyasla kadınlarda daha yoğun görülen problem birincil ya da ikinci şekilde olabilmektedir. Birincil yetmezlik bezin hastalıklı olduğunu gösterir. İkincil yetmezlik ise bezi denetleyen hipofiz bezi ile alakalı problemlerden meydana gelmektedir.
Tiroid Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kişilerde görülen tiroid yetmezliğinin belirtileri hafif düzeyde, orta düzey ya da yüksek düzeyde görülebilmektedir. Şiddetli olarak görülen yetmezliğin potansiyel ölümlere yol açma olasılığı bulunmaktadır. Rahatsızlığın şiddetli olması halinde zaman kaybetmeden tedavinin tamamlanması gerekir. Sürekli olarak halsizlik, yorgunluk gibi olumsuz durumların oluşması ve kişinin enerjisinin düşmesi gibi durumlar meydana gelir. Saç kayıpları sıkça görülür. Cildin kuruması, kaba hale gelmesi sorunu oluşabilir. Kilonun nedensiz bir şekilde günden güne artması söz konusu olur. Kalp atışının yavaşlaması, kasların ağrıması ve yorgun, bitkin hissetme hali, yüzün kabarması, dikkat eksikliği ve kabızlık sorunları gibi problemler de görülmektedir. Günümüz şartlarında en çok görülen rahatsızlıklardan biri olan depresyon ve diğer etkenler bu probleme yol açmaktadır.
Hipotiroidizm Nedenleri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?
- Beslenme eksikliğinden kaynaklı olarak meydana gelebilir.
- Tiroidin tıbbi yollarla çıkarılma durumu,
- Bağışıklık sisteminin saldırı durumunun gerçekleşmesi,
- Gebelik sürecinde meydana gelen şiddetli kanamalar,
- Bazı çeşitli ilaçların kullanılması,
- Şiddetli soğuk algınlığı veya solunum yolu enfeksiyonları,
- Beyin ve boyun bölgesine radyasyon tedavilerinin uygulanması bu problemin nedenleri arasında gösterilebilmektedir.
Tiroid yetmezliği saç dökülmesi yapar mı?
Saç kılı, kaş gelişimi, vücutta bulunan kılların varlığı için tiroit hormonları kan içinde gerekli oranda olmalıdır. Tiroid yetmezliği olduğu zaman tiroit hormonları kan içinde azalma gösterir. Hormonların azalması ile saçlar dökülmeye başlamaktadır. Tiroit hormon azlık durumunun olması metabolizmanın yavaşlamasına ve saçların dökülmesine neden olmaktadır. Dökülmelerin azaltılması ya da durdurulması için uzman hekimin önerdiği ilaçların kullanılması gerekir. Bu durum için doktorun tavsiye ettiği vitamin destekleri alınmalı ve ilaçlar kullanılmalıdır. Tedavinin uygulanması için endokrinoloji uzmanına başvurmak ve hekim kontrolünde tedaviye düzenli olarak uymak gereklidir.