Trüf mantarı; meşe ağaçlarının diplerinde bulunan, toprağın yaklaşık olarak 15-20 cm altında yetişen ve Akdeniz bölgesinde yaygın bir şekilde bulunan bir mantar türüdür.
Trüf Mantarı Ne İşe Yarar?
Görüntüsü itibariyle bir taşı andıran trüf mantarı, piştiğinde sulanan bir sebze türüdür. Yaklaşık olarak 70 tane türü olan bu mantarın en faydalı olanları Fransa, İspanya ve İtalya ülkelerde üretilmektedir. Bu mantar ağaç köklerinde yetişmektedir. Ağaçların köklerinden gerekli vitamin ve minerali karşılayan trüf mantarı, sağanak yağış alan nemli alanları sever. Kuru bir yaz trüf mantarının da kurumasına neden olmaktadır.
Trüf mantarı, yer altında yetişi ve bu nedenle yüzeyde görünmesi, toplanması uzmanlık isteyen bir iştir.
Kara elmas olarak da isimlendirilen trüf mantarı, ortalama bir ceviz büyüklüğündedir. Alternatif tıpta oldukça faydalı etkileri ile bilinen bu sebze türünün yağı da kendisi kadar etkilidir. İçerisinde bulunan yüksek oranlı protein sayesinde kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Darbe alan kemiklerin onarılmasını ve kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde kemik gelişiminde de önemli katkılar sağlamaktadır.
Trüf Mantarının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Doğada kendiliğinden yetişen ve kimyasal bir bileşen barındırmayan trüf mantarının faydalarını şu şekilde açıklayabiliriz:
- Kırmızı etten bile daha protein içerir ve özellikle ilerleyen yaşlarda kendini gösteren omurilik rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır.
- Vücutta kötü kolesterol seviyesini düşürmek için kullanılabilir.
- En az kendisi kadar faydalı olan yağı kilo verme konusunda oldukça etkilidir. Tok tutucu etkisi vardır ve daha az yemek tüketmeyi sağlamaktadır. Böylece daha az kalori ile daha fazla yağ yakılmasını sağlar.
- Metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olan trüf mantarı, sindirim sistemi rahatsızlıklarının engellenmesini sağlar ve kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırmaya destek olur.
- Antioksidan barındıran bu mantar cildin yenilenmesine ve tazelenmesine yardımcı olur.
- Kan basıncının dengelenmesine destek olarak yüksek tansiyon gibi hastalıkları engeller.
Doğal ve şifalı etkileri ile bilinen trüf mantarı vücudun günlük enerji miktarının yaklaşık %30 kadarını karşılamaktadır. Bu etkileri sayesinde hem zinde kalmayı hem de kalori yakımını etkiler.
Trüf Mantarı Nasıl Tüketilir?
Ortalama 100 gram ağırlığında olan trüf mantarı taze bir şekilde tüketildiği zaman harika bir tat ve aroma verir. Beklediği zaman aromasını ve tadını kaybetmeye başlar. Bu yüzden hemen tüketilmelidir. Bu sebzeyi kavaozun içerisinde ve buzdolabında saklayınız. Su ile temas etmemesine özen gösteriniz. Su bu mantarın çürümesine neden olur. Biraz pahalı olan bu mantar yemeklerde tüketilebilmektedir. Örneğin omletin üzerine rendeleyebilirsiniz. Ülkemizde de belli yörelerde yetiştirilmektedir.
Trüf Mantarı Ne Zaman Bulunur?
İstanbul ve Trakya Çevresinde bolca yetişen bu mantar için uygun toprak ph değeri 7-8 olmalıdır. Bu mantar genel olarak tüm dünyada ekim, kasım aylarında bulunur ve hatta trüf mevsimi olarak kutlanır.