Gün içerisinde tüketilen besinlerin sindirim ve emilimi düzenli bir biçimde gerçekleştirilirken bu sayede kişiler tükettikleri besinlerden fayda görmeyi başarırlar.
Vücutta Besinlerin Sindirimi Nasıl Olur?
Vücudumuzda besinlerin sindirilmesi belirli aşamalarla sağlanmaktadır. Sindirim ağızda başlayan ve anüste biten bir eylemdir. Ağız yoluyla alınan besinler, tükürük bezleri, dişler ve dil ile birlikte sindirilmeye başlamaktadır. Ağızda çiğnene besinler yutak olarak isimlendirilen kısma aktarılır ve buradan ürünler mideye ulaşır. Sindirimin ana evresi ürünlerin mideye ulaşımı ile başlamaktadır. Burada ürünlere mide öz suyu verilirken bu sayede sindirimi gerçekleşmektedir. Midede bulamaç haline gelen besinler buradan onikiparmak bağırsağına aktarılır. Böylece bağırsaktaki sindirim başlamış olur. Burada da salgıların hedefi olan besinler son olarak ince bağırsağa ve kalın bağırsağa aktarılır. Bu aşamadan sonra vücuttan dışarı atılması sağlanacaktır.
Vücutta Besinlerin Emilimi Nasıl Olur?
Vücuda alınan gıdaların içerisinde özel maddeler yer almaktadır. Vitaminler ve mineraller vücudumuz için çok büyük faya sağladığından bunların vücuttan atılmaması gerekir. Bu emilimi sağlayan organ ise ince bağırsaktır. Girintili çıkıntılı bir yapısı olan ince bağırsak bu sayede yüzey alanını genişletmiştir. Bu durum daha yüksek miktarda emilim yapabilmesini sağlar.
Emilim işlemi ince bağırsakta gerçekleştikten sonra maddeler kan damarları ya da lenf damarları ile vücuda dağıtılmaktadır. Kan damarları aracılığıyla glikoz, früktoz, galaktoz, aminoasit, su, B ve C vitaminleri taşınmaktadır. Lenf sistemi ile birlikte yağ asitleri ve yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri taşınmaktadır. Bazı önemli minerallerin emilimi ile kalın bağırsakta gerçekleşmektedir. Bu sebeple mineraller bu aşamaları geçerek kalın bağırsağa ulaşır ve burada emilimi sağlanır.
Sindirime Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Sindirim sisteminin doğru bir şekilde işlemesi insanların bazı davranışları ile direkt olarak alakalıdır. Bunların başında ürünlerin iyi bir şekilde çiğnenmesi gelir. Çok büyük olmayan lokmaları ağzına atan kişiler, bunun yanında iyi bir şekilde çiğnerse sindirim başarılı bir şekilde başlamış olur. Buna ek olarak günde 3-4 öğünde beslenilmesi oldukça önemlidir. 1-2 öğünde çok yüksek seviyede beslenilmesi insanların midesini zorlamasına sebep olacaktır. Yemekten sonra vücudun ekstra ağır işlerden kaçınması da sindirimin doğru bir şekilde ilerlemesinde önem arz etmektedir.
Zararlı Maddelerin Emilimi Nasıl Olur?
Emilim işlemi ile birlikte insanlar vitamin ve mineralleri vücutlarına alabilirken zararlı maddeleri de almaktadırlar. Bunların başında sigara ve alkol gelmektedir. Tüketilen sigara ile vücuda giren nikotinin emilimi ağızda olmaktadır. İlaçların ve alkolün emilim işlemi ise midede gerçekleşmektedir. Bu sebeple tüketilen bu zararlı maddeler vücudun bu kısımlarına da zarar vermektedir.
İnsanlar fark etmiyor olsa da besinlerin sindirimi ve emilimi başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu sayede insanlar yedikleri besinlerden yararlı maddeleri vücutlarına alarak artık maddeleri vücutlarından uzaklaştırırlar.