Tam bir protein deposu olarak tanımlanan yeşil mercimek, özlelikle kış aylarında çok sık tüketilen, vitamin ve mineral açısından zengin bir besindir.
Yeşil Mercimek Faydaları Nelerdir?
Bakla familyasına ait olan yeşil mercimek, tohum şeklinde bir besindir ve salata, yemek şeklinde tüketilir. Diyet yapmak ve kilo vermek isteyenler için oldukça ideal bir besin olan yeşil mercimek, vücut enerjisini yükseltmeye yardımcı olmaktadır. A, C, B1 ve B2 vitaminlerini barındıran bu besin aynı zamanda demir, fosfor, potasyum, çinko, iyot, kükürt ve bakır barındırmaktadır. Çok eski zamanlardan bu yana ülkemizde tüketilen bu besin aynı zamanda Orta Asya'da da kullanılmaktadır. Normal mercimek gibi kalorisi yüksek değildir. Tadı ise fıstığı andırmaktadır. Protein bakımından oldukça zengin olan yeşil mercimek vitaminleri sayesinde pek çok fayda sağlamaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- İçerisinde yer alan protein değeri sayesinde kemik sağlığını korumaktadır. Vücudun kas sistemini güçlendirir ve aynı zamanda hastalıklı hücrelerin sayısını azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
- Midede tokluk etkisi meydana getirmektedir. Lif açısından zengin olması sayesinde bağırsakların temizlenmesine destek olur. Yemeğinin ilk kaynama suyu içilirse sindirimin kolaylaşmasını sağlamaktadır.
- Folik asit bakımından zengin olan bu besin, ergenlik geçişlerinde, menopoz döneminde, adet döneminde ve hamilelikte yeşil mercimek faydaları bulunmaktadır. Bu süreçlerde meydana gelen hormon dengesizliğini gidermektedir. Vücut yapısını koruyan bu besin kalp hastaları tarafından da tüketilmektedir.
- Kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Yüksek kolesterolü düşürür. Ani yükseklen ya da düşen kan oranını dengeler. Felç, inme, baş dönmesi ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarını giderir.
- Beyin ve sinir sistemi sağlığını koruyan yeşil mercimek bu bölgelerde meydana gelecek hastalıkları önlemektedir.
- Demir bakımından oldukça zengindir ve demir eksikliği yaşayan kişiler için faydalıdır.
Vücuttaki toksinleri ve enfeksiyonu temizleyen yeşil mercimek aynı zamanda zayıflamak için de harika bir besindir. Kansızlık ve halsizliği gidererek gün içerisinde kendinizi zinde hissetmenizi sağlar.
Yeşil Mercimek Nasıl Tüketilmeli?
Oldukça lezzetli bir tadı olan yeşil mercimek çorbası ya da yemeği yapılabilen bir besindir. Yeşil mercimek çorbası yapabilir ve içerisine erite ekleyebilirsiniz. Bu şekilde protein değerinin artırılmasını sağlamış olursunuz. Bulgur ya da pirinç pilavının içerisine ekleyerek hem lezzetini hem de görünüşünü güzelleştirebilirsiniz. Kıymalı ya da patatesli börek yaparken içerisine yeşil mercimek de katabilirsiniz. Böylece hem besleyiciliği yükselir hem de tadı daha lezzetli olur. Bunlarla beraber yeşil mercimek salatası yapabilirsiniz.
Yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine az miktarda bal ekleyip tükettiğinizde yağ yakıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Kilo vermek için bu şekilde tüketim sağlayabilir. Vücuda enerji veren bu karışım aynı zamanda vitamin desteği ile daha kısa sürece zayıflamaya destek olmaktadır. Yeşil mercimek diyette yenir mi diye merak ediyorsanız bu şekilde tüketebilirsiniz.
Yeşil Mercimeğin Zararları Var mı?
Her yiyecekte olduğu gibi yeşil mercimek zararları da aşırı tüketim sonrasında meydana gelmektedir. Gereğinden fazla tüketirseniz eğer sindirim sisteminin hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishal problemlerini beraberinde getirir. Bağırsak hareketlerini çok fazla hızlandırabilir. bu da vücudun yorulmasına sebebiyet verebilir. Gereğinden fazla tüketirseniz eğer mide fesatı geçirebilirsiniz. Bundan dolayı normal tüketim sağlayınız. Yeşil mercimek yemeği ya da salatası tüketirken aşırıya kaçmayınız.
Yeşil Mercimeğin Kalorisi Ne Kadar?
100 gram kadar yeşil mercimeğin kalorisi 116 kcal olarak nitelendirilmektedir. 1 bardak haşlanmış yeşil mercimek ise 230 kaloridir. Lif, protein, ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar ve sadece 230 kalori içerir. Yeşil mercimek protein kalitesi oldukça yüksek bir besindir. Bunu aşırı kalori yüklemesi yapmadan gerçekleştirmesi onu oldukça sağlıklı yapmaktadır.