Bulimia hastalığı; kişinin yeme kontrolünü kaybedip, yiyebileceğinden daha fazla yemek yeme durumuna gelmesi ve düzenli yemek yeme alışkanlığını kaybettiği bir beslenme bozukluğudur.
Bulimia Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Kişinin aşırı bir iştaha sahip olarak çok fazla yemek yeme eylemi göstermesi olarak nitelendirilen bulimia hastalığı; çoğu zaman 18-24 yaşları arasında ortaya çıkan, özgüveni az, sosyal çevresi tarafından destek görmeyen kişilerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kişinin tüketmesi gereken daha fazla yemek yemesi anlamına gelen bulimia hastalığı, yoğun olarak kadınlarda rastlanılan bir rahatsızlıktır. Bu kişiler kilo alımını önlemek için yemek yedikten sonra kusma gibi eylemler gerçekleştirebilirler.
Bulimia hastalığı olan kişilerin pek çoğunda anoreksiya hastalığı da bulunmaktadır.
Yeme bozukluğu olarak nitelendirilen bulimia, belli bir zaman dilimi içerisinde gelen aşırı yemek yeme isteği olarak nitelendirilebilir. Zihinsel ve ruhsal bir hastalık olan bulimia, kolay tedavi edilebilme özelliğinde sahiptir. Çoğu zaman kişini duygu bozukluğu yemek yemesine neden olmaktadır. Neşesizlik keder gibi durumlarda kendini fazlası ile göstermektedir. Kişinin sıkıntılı ve öfkeli olduğu durumlarda yeme ataklarının nüksettiği gözlemlenmektedir. Bu ataklar sonrasında kendini beğenmeme, suçlama ve pişmanlık duyguları nedeniyle kendini kusturma, dışkılamayı hızlandıran ilaçları kullanma gibi eylemler gerçekleşebilmektedir.
Bulimia Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Çoğu zaman oyuncu, manken ya da hostes olmak isteyen kadınlarda meydana gelen bulimia kusma hastalığı olarak da belirtilmektedir. Hastalığın Yunanca'da ki adı öküz eti açlığı olarak anlamlandırılmaktadır. Bulimia hastalığının belirtileri oldukça nettir ve bu durum kolay anlaşılmasını sağlamaktadır. İlk olarak aniden gelen aşırı ve hızlı yemek yeme durumu sayılabilir. Bu aynı zamanda hastalığın tanımını da ifade etmektedir. Buna ek olarak kişide aşırı sinirli haller meydana gelebilir ve agresif davranışlar ortaya çıkabilir. Yeme bozukluğuna bağlı olarak kalp atışlarında düzensizlikler meydana gelir. Kiloda hızlı bir artış ya da hızlı bir azalış meydana gelebilir. Yemek yedikten sonra kişinin kusmak istemesi ve bunu alışkanlık haline getirmesi, depresyon, intihar eğilimi de bu rahatsızlığın belirtileri arasındadır.
Bu hastalığa yakalanan kişiler çok yemek yedikleri günün ertesi gününde hiçbir şey yemeyebilirler. Bunun yanı sıra aşırı yemek tüketimine bağlı olarak kusacakları bir ortam olmadığı zaman aşırı bir sinirlilik hali meydana gelebilir.
Bulimia Hastalığının Vücuda Zararları Nelerdir?
Bu hastalığa sahip olan kişilerde muhtemel oluşan bir durum adet düzensizliğidir. Yeme bozukluğu sonrasında hormonlarda meydana gelen dengesizlik adette düzenlik meydana getirebilir. Kusmaya bağlı olarak vücutta su, tuz be mineral kaybı meydana gelmektedir. Aynı şekilde kusmaya bağlı olarak yemek borusunda yırtılmalar ve midede delinme gibi durumlar oluşabilir. Dışkılamayı arttırıcı ilaç kullanımına bağlı olarak mide-bağırsak problemleri meydana gelebilir. Duygu durum bozuklukları, kaygı bozukluğu, madde kullanımı gibi yasa dışı ilaç alımı ve kişilik bozuklukları oluşabilir. Aynı zamanda kalp ritim bozukluğuna bağlı olarak nadir de olsa ölüm meydana gelebilir.
Bulimia Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anoreksiya hastalığına göre tedavisi daha kolay ve iyileşme olasılığı daha yüksektir. Bulimia tedavisi, birtakım terapiler ve ilaç kullanımı ile gerçekleşmektedir. Düzenli tedavi sonrasındaki hastaların çoğunda iyileşme oluşmaktadır.