Acı biber; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla tüketilen, içeriğinde yer alan kapsaisin sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan, güçlü antioksidan özelliğine sahip bir besindir. Acı biberin faydalarından bahsedeceğimiz bu yazımızda aynı zaman zayıflamaya etkisine de değineceğiz.
Acı Biberin Faydaları Nelerdir?
İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen bir besin ola acı biber, vücudun beta-karoten ve C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. C vitamini bakımından zengin olan bu besin vücudun gribe karşı dayanıklılığını artırmaktadır. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek birçok hastalığa karşı etkili olmaktadır. Acı biber neye iyi gelir diye açıklayacak olursak eğer şu şekilde maddeleyebiliriz:
- İçeriğinde yer alan doğal capsaicin sayesinde ağrı kesici özellik göstermektedir. Ağıza değdiği zaman yakıcı bir his meydana getirir. Bu his sayesinde sinirler yumuşar ve beyinde endorfin salgılanır. Bu da ağzının azalmasında yardımcı olur. Ayrıca endorfin stresi azaltır ve mutluluk hormonunun çoğalmasına yardımcı olur.
- Yapılan birtakım araştırmalara göre acı biber yemek trigliserid değerlerinin düşmesini ve beraberinde kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Kanın pıhtılaşmasını önler ve aynı zamanda kan basıncını azaltır.
- Yüksek antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan acı biber, vücudu arındırır ve yüksek oranda C vitamini sağlar. Turunçgillerden alınan vitaminin 2 katı kadar vitamin desteği sağlar. C vitamini katkısı sayesinde kansere ve kalp krizinize de engel olur.
- Acı biberin cinselliğe faydalarına baktığımızda, kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi sayesinde cinsel isteğin artmasına destek olmaktadır.
- Midedeki mikropların ölmesini sağlar ve ülser gibi sık görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarını önler. Acı biber mideye faydalarının yanı sıra aynı zamanda kabızlığı da gidermektedir. Metabolizmanın hızlanmasına destek olarak zayıflama etkisi sağlamaktadır.
- Balgam söktürücü özelliği bulunan ve kronik bronşit rahatsızlıklarında etkili olan acı biber, solunum güçlüğünü gidermektedir.
- Lif açısından zengin olan bu besin bağırsakları rahatlatır ve bağırsak hareketlerini düzenler.
- Vücuttaki asit oranını dengeler ve ürik asit artışını önleyerek kemik ve romatizma hastalıklarını önler.
Vücudun yenilenmesine yardımcı olan ve arındırıcı etki oluşturan acı biber, hücrelerin yenilenmesine katkı sağlamaktadır. Acı biber yemenin faydaları tüm hastalıklara karşı vücudun direnç geliştirmesi ile eş değerdir.
Acı Biber Zayıflatır mı? Kilo Verdirir mi?
Vücutta yağ yakımının gerçekleşmesini sağlayan acı biber, aynı zamanda hızlı kilo vermeyi sağlar. Bağırsak problemlerine karşı etkilidir ve bunun yanı sıra vücut direncinin artmasını da sağlar. Vücuttaki oksijenin artmasını ve metabolizmanın hızlanmasını sağlayan acı biber, düzenli bir şekilde tüketildiği zaman bağırsakları hızlandırır ve verimli çalışmasına destek olur. Vücut ısısını artıran yeşil acı biber zayıflatır mı diye sıklıkla sorulmaktadır. Pul biber ya da yeşil biber fark etmeksizin acı olan biberlerin yağ yakıcı etkisi vardır.
Oldukça düşük olan acı biber kalorisi, oldukça kolay sindirilmektedir. Gerek bölgesel zayıflama gerekse tüm vücutta incelme sağlayan acı biber direk olarak tüketilebildiği gibi aynı zamanda kür şeklinde de yenebilir. Eğer sağlıklı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız acı biber diyeti uygulayabilirsiniz.
Acı Biber Turşusu Zayıflatır mı?
Vücut ısısının artmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olan acı biber turşusu etkisi kilo verme yöntemlerinden biridir. Ölçülü ve doğru şekilde tüketildiği zaman kısa sürede etkisi görebilirsiniz. Acı biber ödem atar mı diye soracak olursanız, metabolizma hızlandırıcı etkisi sayesinde vücuttaki fazla sıvıyı atar ve ödem, şişkinlik problemlerini çözer. Acı biber yiyerek zayıfladım diye pek çok kişi bulunmaktadır. Sizler de onlardan biri olabilirsiniz.
Acı Biberin Zararları Nelerdir?
Eğer mide rahatsızlıklarınız varsa acı biber tüketimini sınırlı yapmanız gerekir. Ayrıca içeriğinde yer alan acı, fazla tüketildiği zaman sindirim sistemini olumsuz etkiler ve buradaki hücrelerin yapısını bozar. Aşırı tüketildiği zaman kansere neden olabilirken dengeli tüketildiğinde kansere karşı etkili olur. Fazla acı biberin zararlarından bir diğeri hemoroid oluşumudur. Uzmanlar aşısı acı biberlerin günde 3 tane, orta düzeyde acıların 5 tane, daha hafiflerin ise 8 tane tüketilebileceğini belirtmektedir.