Altın otu; flavonlar, reçine, sterinler, uçucu yağlar, tanen, karotin, C ve P vitaminleri açısından oldukça zengin olan, vücuda pek çok faydalı etki sunan bir bitkidir.
Altın Otu Neye Yarar?
Ülkemizin dört bir yanında rahatlıkla yetişebilen altın otu; altın çiçek, dalak otu, güneş çiçeği gibi isimlerle de bilinen, kuruduğu zaman bile çiçekleri sarı rengini koruyabilen bir bitkidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan altın otu mide sağlığını iyileştirici etkiler meydana getirmektedir. Ayrıca hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sistemi problemi yaşayan kişiler için oldukça faydalıdır.
Altın otu antioksidan açısından oldukça zengindir ve bu özelliği sayesinde şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.
İçerik olarak oldukça zengin olan altın otu, günlük hayatta ihtiyaç duyulan ve çok fazla gıdada rastlanılmayan vitamin ve mineralleri içerisinde barındırmaktadır. Alternatif tıp için oldukça faydalı bir bitki olarak nitelendirilmektedir. Vücut direncinin artmasına yardımcı olan altın otu, hem faydaları hem de süs olarak kullanılması açısından pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Özellikle kılcal damar sağlığını korumaya yardımcı olan P vitamini içeriği onun sıkça kullanılmasını sağlamaktadır.
Altın Otunun Faydaları Nelerdir?
Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olan altın otunun faydalarını şu şekilde belirtebiliriz:
- Böbreklerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Pankreas, böbrek ve safra kesesi organlarının daha verimli çalışmasını, salgıların düzenli bir şekilde salgılanmasını ve böbrek taşı gibi problemlerin önlenmesini sağlamaktadır.
- İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde yüksek ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.
- Beslenme bozukluğu ve metabolizma nedeniyle ortaya çıkan obezite problemlerinin giderilmesine sağlıklı bir şekilde kalıcı olarak kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. Vücutta yağ yakımının hızlanmasına katkı sağlamaktadır.
- Mide dostu olan altın otu, asit dengesi sağlayarak gastrit ve iltihaplanma gibi etkileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
- Enfeksiyon önleyici özelliği bulunmaktadır ve antienflamatuar etkisi bulunmaktadır.
- Antiseptik özelliği sayesinde idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır. Bu etki sayesinde toksin attırıcı özellik de sunmaktadır.
Şifalı bir bitki olan altın otu sindirim sistemi faaliyetlerinden, kemik yapısına ve eklem rahatsızlıklarına kadar faydası olan, aynı zamanda cilt problemleri için de kullanılabilmektedir.
Altın Otu Nasıl Kullanılır?
Bu ot daha fazla çay olarak tüketilmektedir. Altın otu çayını hazırlamak ve demlemek oldukça kolaydır ve günlük hayatta rahatça tüketilebilmektedir. Bu çayı demlemek için 8-10 adet altın otu çiçeği yeterli olacaktır. Bu çiçekleri saplarından ayırınız ve kaynamış suyun içerisine atınız. Daha sonra demleye bırakınız. Yaklaşık olarak 10 dakika içerisine çay hazır hale gelecektir. Eğer sade tüketemiyorsanız içerisine bal ve limon ekleyerek içebilirsiniz. Günde iki bardak tüketilmesi yeterli olacaktır.
Altın Otunun Zararları Var mı?
Doğal içerikli bir bitki olmasına rağmen altın otu çayı hamile kadınlar, kronik hastalığı olan ve ilaç kullananlar, emziren kadınlar tarafından tüketilmemelidir. Ayrıca günde 2 bardaktan fazla içilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu çayı kullanmadan önce bir alerjiniz olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Genel olarak uzman bir doktora danışarak kullanmak sağlıklı olacaktır. Son olarak bu çay gece uyku problemi meydana getirebilir. Bu nedenle akşam saatlerin içilmemesi önerilir.