Ilıman iklim kuşağına sahip ülkelerde yetişen armut; A,B,C ve K vitaminleri bakımından zengin olan, lif değeri yüksek, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, sodyum, folik asit ile bakır manganez içeren oldukça faydalı bir meyvedir.
Armudun Faydaları Nelerdir? Vitamin Değeri Nedir?
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan armut, genel olarak Akdeniz Bölgesi civarındaki illerimizde yetişen, tropikal iklimi seven, yeşil, sarı, kahverengi ve kırmızı renklerde karşımıza çıkan bir meyve çeşididir. Armut vitamin değeri bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde pek çok faydası bulunmaktadır. Bunları şöyle nitelendirebiliriz:
- Zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemini hızlandırır. Uzun süre tok kalmayı sağlar. Sindirim sisteminin düzenlenmesini ve dengelenmesini sağlar. Armutta yer alan pektin idrar söktürücü özellik meydana getirir. Bağırsak hareketlerini düzenler ve müshil etkisi meydana getirir. ayrıca kabızlık giderici etkisi de vardır.
- Vücudun su dengesinin düzenlenmesini sağlayan armut, bu içeriğinde potasyum minerali sayesinde gerçekleştirmektedir.
- C vitamini bakımından zengindir. Hem bu özelliği hem de bakır içeriği sayesinde hücreleri korur ve kansere karşı etkilidir.
- Kolesterolün düşürülmesini sağlayan bu doğal meyve, bunu içeriğinde yer alan pektin sayesinde yapar. Böylece kalp sağlığını da iyileştirir ve korur.
- İçeriğinde yer alan doğal glikoz ve fruktoz vücuda enerji verir. Doğal ve hızlı bir şekilde enerji sağlar.
- Serbest radikaller ile savaşır. Genel olarak vücuttaki serbest radikaller pek çok hastalığın nedenidir. İçeriğinde yer alan K ve C vitaminleri sayesinde serbest radikallerin zararlarından vücudu korur.
- Kalsiyum ihtiyacını karşılar ve kemik hastalıklarından korur. Kemik erimesini önlerken aynı zamanda kemikleri güçlendirir.
- Nefes darlığına iyi gelen balgam söktürücü özellik sağlamaktadır.
- Kan şekerinin dengede kalmasını sağlar ve tip-2 diyabet riskini önemli oranda azaltmaktadır.
Yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlayan, ateş düşürücü etkileri bulunur. Aç karnına armut yemenin faydaları vücuda farklı anlamda şifa sağlar.
Armudun Zararları Nelerdir? Mide ve Böbreklere Zararlı mı?
Sayısız faydaları bulunan armut, gereğinden fazla tüketildiği zaman vücuda zarar verebilir. Tansiyon düşürücü etkisi olduğu için düşük tansiyonu olan kişilerin az miktarda yemesi gerekir. Sindirim sistemi için etkileri olduğundan fazla yenirse eğer ishale neden olabilir. Bundan dolayı aşırı yenmemelidir.
Lif bakımından zengin olan armut mideye zarar verir mi diye baktığımızda içeriğinde lifler nedeniyle fazla yenirse, mide mukozası için yan etki meydana getirir. Bir diğer merak edilen konu ise armut böbreklere zararlı mı sorusudur. aşırı tüketiminde böbreklerin yorulmasına neden olabilir.
Armudun Kalorisi Ne Kadar?
Yaklaşık olarak 100 gram armudun kalorisi 58 kcal olarak nitelendirilmektedir. Küçük armut kalorisi ise biraz daha az olmaktadır. Kalori değeri çok yüksek olmayan armut, zayıflamaya yardımcıdır. Bu özelliği sayesinde armut diyette yenir mi diye soracak olursanız, güvenle tüketebilirsiniz.
İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran armut, içerisinde lif sayesinde sindirimi hızlandırır ve bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar. Böylece daha etkili bir şekilde kilo vermeye de destek olur. Hem kan şekerini dengelemek hem tokluk sağlamak hem de açlığı bastırmak için tüketebilirsiniz.
Günde Kaç Armut Yenmeli?
1 adet armut yediğiniz zaman günlük lif ihtiyacının %18'ini karşılamanız mümkündür. Günde 1 tane armut yemek sindirim sistemini iyileştirirken aynı zamanda vücuda da birçok fayda sağlamaktadır. Sabah aç karnına armut yiyebilirsiniz. Fakat çok yenmemelidir. Çok tüketildiği zaman ishal meydana gelebilir. Ayrıca armut gaz yapar mı diye baktığımızda böyle bir etkisinin olabileceğinden söz etmek mümkündür. Bundan dolayı aşırı tüketmeyiniz.