Barbunya balığı; mullidae familyasına ait, Ege ve Akdeniz'de sıklıkla bulunan kısa ismi ile barbun olarak isimlendirilen bir balık çeşididir.
Barbunya Balığının Faydaları Nelerdir?
Birden fazla çeşidi bulunan barbunya balığı, yaklaşık olarak 17-20 cm arasındaki bir uzunluğa sahiptir ve ağırlığı 50-75 gram aralığında değişmektedir. Küçük balık sürüleri halinde yaşayan bu canlıların burnu diktir, göz çukurlarında pulları vardır, ağzı göz hizasında açılır ve iki sırt süzgeci de bantsızdır. Bu özellikleri onları tekirden ayırmaktadır. Canlıyken kırmızı bir renkte olan barbun balığı öldüğünde rengi kahverengi ve yeşile dönmektedir. Yanlarında kirli sarı şeritleri bulunan bu balık kolayca temizlenmektedir.
Barbunya balığı besinlerini deniz diplerindeki omurgasızlardan seçmektedir. Bununla birlikte balık larvası ve bitkisel döküntüler ile de beslenmektedir.
Omega 3 ve 6 bakımından zengin olan barbunya balığı içeriğinde bol miktarda protein barındırmaktadır. Ayrıca içeriğine baktığımızda A, B1, B2, B12, C ve E vitaminleri barındırdığını da görebiliriz. Bunlarla birlikte thiamin, niyasin, folat ve pantotenik asit de içermektedir. İçerisinde bol miktarda selenyum barındıran bu balık kansere karşı koruyucu etki meydana getirmektedir. Ayrıca bu mineral vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı olmaktadır. Balığın içerisinde yer alan kalsiyum ve iyot gibi bileşenler vücuda enerji vermektedir.
Barbunya Balığı Neye İyi Gelir?
İçeriğinde yüksek oranda selenyum ve fosfor barındıran barbunya balığı insan sağlığı için oldukça yararlıdır. Sadece bunlar değil aynı zamanda potasyum, magnezyum, demir, sodyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez barındırmaktadır. Bu açıdan besleyiciliği oldukça yüksek bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. İçerisinde barındırmış olduğu tüm bu bileşenler sayesinde ülkemizde yoğun oranda görülen şeker, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, tedavi edilmesi gibi etkilere sahiptir. Bunun yansı sıra anne karnındaki bir bebeğin beyin ve retina gelişimi için de önem arz etmektedir. İçeriğinde bulunan omega 3, A vitamini ve fosfor minerali sayesinde göz sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için faydalı olmaktadır.
Barbun Balığı Nasıl Pişirilir?
Tadı oldukça lezzetli olan barbunya balığının pişirilmesi ve tüketilmesi genel olarak tavada ya da fırında olmaktadır. Tıpkı diğer balıklar gibi tüketilebilmektedir. Sadece kızartma ve fırınlama değil aynı zamanda buğulama ve güveci de yapılabilmektedir. Hatta ızgarada da pişirilebilmektedir. Genel olarak dünya mutfaklarında çoğunlukla kağıtta pişirme yöntemi uygulanmaktadır. Ağız tadınıza uygun olarak sizler de dilediğiniz yöntem ile pişirebilir ve tüketim sağlayabilirsiniz.
Barbunya Balığı Hakkında Bilgi
Ülkemizde sıklıkla rastlayabileceğimiz bir balık türü olan barbunya balığı, yaklaşık olarak 1 yaşına geldikten üreme yetisine sahip olmaktadır. Balığın dişi türü erkek türüne göre daha fazla yaşamaktadır. Ekonomik açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan barbun balığı ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 3-4 ton miktarında avlanmaktadır.