Barbunya; tam bir vitamin deposu olarak nitelendirilen ve içeriğinde kalsiyum, lif ve protein barındıran, tüketilen yiyeceklerin vücutta vitamine dönüşmesine yardımcı olan B1 vitamini içeren besleyiciliği oldukça yüksek bir yiyecektir.
Barbunyanın Faydaları Nelerdir?
Yağ ve sodyum oranı düşük olan barbunya çinko ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kolesterol barındırmayan barbunya vitamin ve mineral açısından yüksek değerlere sahip bir besindir. Kaliteli bir lif kaynağı olarak nitelendirebileceğimiz barbunya sindirim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Günlük hayatta yaklaşık olarak 1 fincan barbunya tüketmek yetişkin bir bireyin hemen hemen %40-60 civarında günlük lif ihtiyacını karşılamaktadır.
Antioksidan bakımından zengin olan barbunya, başta polifenoller ve flavonoidler olmak üzere pek çok bileşeni içeriğinde barındırmaktadır. Bu antioksidanlar birtakım hastalıklara neden olabilen serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu etkisi bakımından kansere karşı etkili ve faydalı olduğunu belirtmek mümkündür.
Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan barbunya içerisinde yüksek karbonhidrat barındırmasına rağmen kan şekerinin aşırı derecede yükselmesini önlemektedir. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için sindirimi yavaş gerçekleşir ve bu da şekerin kana hızlı bir şekilde karışmasını önler. LDL kolesterolün yükselmesini önleyen bu besin kalp sağlığının korunmasına da destek olur.
Barbunya Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
İçerisinde yer alan lif oranı sayesinde kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin giderilmesine yardımcı olan barbunya hem mide hem de bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olan bir besindir. Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olarak damar tıkanıklığının önlenmesini ve buna bağlı olarak kalp krizi gibi hastalıkların önlenmesine destek olur. Diyabetin gelişmesini önleyen barbunya kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Migren sonucunda gelişen baş ağrılarını önleyen bu sebze aynı zamanda romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir. İçerisinde yer alan bakır sayesinde vücutta iltihabını azaltır. Kolon kanserinin önlenmesini sağlarken, astımı hafifletir ve beyin sağlığını koruyucu etki meydana getirir. Sinir hücrelerini koruyarak demans ya da alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine destek olur. Vücutta enerjiyi arttıran bu besin tam bir folat kaynağı olarak nitelendirilir. Kemik gelişimine katkı sağlar. Böbrekler kum ve taş oluşumunun önüne geçer.
Barbunya Yemek Zayıflatır mı? Kilo Verdirir mi?
Protein ve lif bakımından zengin olan barbunya uzun süre tok kalmayı sağlarken aynı zamanda iştahın dengelenmesine de yardımcı olmaktadır. Bu özelliği sayesinde günlük tüketimlerin azalmasını ve kilo vermenin hızlanmasını sağlamaktadır. Barbunya yemek özellikle bel bölgesindeki yağların eritilmesi için oldukça faydalıdır. Diyetlerinizde bu besine yer vererek kilo vermeyi hem sağlıklı hem de kolay bir hale getirmeniz mümkün hale gelecektir.
Barbunyanın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Doğru şekilde pişirilmeyen barbunyanın içeriğinde yer alan organik asitler toksin maddelere dönüşebilmektedir. Bu durum zehirlenme gibi etkilerin oluşmasına sebebiyet verir. Vücuttaki iltihap ve ödemin artmasına neden olan bu durum gut ve migren gibi hastalıkların oluşmasına sebebiyet verebilir. Bununla birlikte aşırı miktarda tüketim gerçekleştiği zaman şişkinlik, gaz sıkışması ve hazımsızlık meydana gelebilmektedir.